Vegan žĺtkové rezy s orechovým cestom

Recept na vegan žĺtkové rezy som pripravovala už v januári, aby ste si tento klasický koláčik mohli upiecť k blížiacej sa Veľkej noci. Ešte by som vás chvíľu nechala čakať, ale keďže som ochorela a stratila čuch (áno, covid), príprava nových receptov pre mňa skončila. Tak som vytiahla aspoň tento recept. Prísť o čuch, čo znamená, že človek príde aj o väčšinu chutí jedla, je hrozné. Nočná mora pre každého nadšeného kuchára. Nielenže som nič necítila, ale stratila som aj apetít. Jedlo bolo strašne nudné. Našťastie sa postupne môj čuch vracia a možno tento mesiac ešte nejaké recepty stihnem.

Vegan žĺtkové rezy:

 200 g rastlinného mlieka (sójové, mandľové)
 1 ČL jablčného octu (alebo iný druh octu)
 200 g hladkej pšeničnej múky
 40 g kukuričného škrobu
 120 g múčkového cukru
 2 ČL kypriaceho prášku (6 g)
 1/2 ČL jedlej sódy (2,5 g)
 1/2 ČL mletej vanilky (1 ČL vanilkovej pasty)
 1/2 ČL citrónovej kôry
  štipka soli
 200 g mletých vlašských orechov
 80 g aquafaby (alebo 60-80 g rastlinného mlieka)
 45 g oleja (slnečnicový či repkový)
Źĺtkový krém
 40 g aquafaby
 1/4 ČL citrónovej šťavy
 štipka guarovej gumy (voliteľné ale odporúčané)
 štipka mletej vanilky
 75 g kryštálového cukru
 2-3 g žltého gélového potravinárskeho farbiva
 1 PL rumu (vody alebo citrónovej šťavy pre sviežejšiu verziu)
 štipka čiernej soli (pre vajíčkovú dochuť)
 50 g horkej 70 % čokolády

NáročnosťPokročilýPríprava20 minútVarenie25 minútCelkovo45 minút

Ingredients

 200 g rastlinného mlieka (sójové, mandľové)
 1 ČL jablčného octu (alebo iný druh octu)
 200 g hladkej pšeničnej múky
 40 g kukuričného škrobu
 120 g múčkového cukru
 2 ČL kypriaceho prášku (6 g)
 1/2 ČL jedlej sódy (2,5 g)
 1/2 ČL mletej vanilky (1 ČL vanilkovej pasty)
 1/2 ČL citrónovej kôry
  štipka soli
 200 g mletých vlašských orechov
 80 g aquafaby (alebo 60-80 g rastlinného mlieka)
 45 g oleja (slnečnicový či repkový)
Źĺtkový krém
 40 g aquafaby
 1/4 ČL citrónovej šťavy
 štipka guarovej gumy (voliteľné ale odporúčané)
 štipka mletej vanilky
 75 g kryštálového cukru
 2-3 g žltého gélového potravinárskeho farbiva
 1 PL rumu (vody alebo citrónovej šťavy pre sviežejšiu verziu)
 štipka čiernej soli (pre vajíčkovú dochuť)
 50 g horkej 70 % čokolády

Directions

83
vegan žĺtkové rezy bez vajíčka

Ingrediencie:

Aquafaba – je nálev zo strukovín, ktorý obsahuje škrob a proteín, preto sa dá šľahať rovnako ako bielka. V tomto recete ju nešľahám, ale len pridávam do cesta. Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli. Používam cícer značiek Tesco, Alnatura alebo Giana.

Xantanová a guarová guma – tieto prírodné gumy používam pri práci z aquafabou, ktorú stužujú. Potom je pevnejšia a lepšie sa s ňou pracuje.Čoko penu pripravíte aj bez tejto pomôcky, ale ak chcete s aquafabou pracovať, určite odporúčam xantanovú gumu pri sušení. Kúpitu ju v zdravej výžive, bezpekovej sekcií, lekárňach a online.

Žltá gélová farba – žĺtkový krém treba trochu dofarbiť. Dá sa použiť aj štipka kurkumy, ale ja kurkumu vo všetkom cítim (keď mám čuch a neležím s covidom) a v koláči mi naozaj nechutí. Preto odporúčam radšej potravinársku farbu. V bežnom obchode nájdete žltú gélovú farbu Dr. Oetker, ktorá by mala byť okej. Vegánsku gélovú farbu nájdete online tu – je fajn si nakúpiť hneď viac farieb ak vás pečenie baví, farby môžete spolu miešať a vytvárať nové.

Čierna soľ – Ak nepoznáte čiernu soľ Kala namak, tak je to malý vajíčkový zázrak. Má silne sírovú vôňu, ktorú my z Piešťan poznáme z termálnych prameňov. Jedlu dodá vajíčkovú arómu. Zahrievaním sa čiastočne vytráca, takže je najvhodnejšia do nepečených jedál alebo ako dochucovadlo na záver. Čierna soľ začína byť dostupná v bežných obchodoch, ale naisto ju nájdete v zdravej výžive.

Orechové cesto

Rastlinné mlieko vlejte do misky a pridajte ocot. Mlieko odložte bokom. Vo väčšej miske zmiešajte múku, kukuričný škrob, cukor, kypriaci prášok, jedlú sódu, vanilku, citrónovú kôru, soľ a mleté orechy. K mlieku pridajte aquafabu (alebo použite viac mlieka) a olej. 

Tekuté ingrediencie vlejte do suchých a všetko dobre premiešajte, aby vzniklo tekutejšie cesto.

Menší plech (rozmer 27 x 37 cm) jemne potrite olejom a vysteľte papierom na pečenie. Papier na pečenie sa vám nebude posúvať, keď plech vytriete olejom, takže silne odporúčam pre lepšie rozotieranie. Cesto rozotrite rovnomerne po celom povrchu plechu a pečte v rúre vyhriathej na 180 stupňov asi 10 – 11 minút bez zapnutého ventilátora. Cesto kontrolujte špáradlom a vytiahnite hneď, ako bude cesto dopečené, aby ste ho príliš nevysušili.

Vegan žĺtkové rezy – žĺtkový krém

Kým sa pečie cesto, vložte do kuchynského robota s metličkou na šľahanie aquafabu – toto je naozaj malé množstvo tekutiny, ak ju váš šľahač nevie našľahať, použite viac tekutiny a po vyšľahaní si odvážte potrebných 40 g alebo šľahajte ručne – teraz nepotrebujeme penu naěľahať ako na snehové pusinky, takže to zvládnete aj ručne.

K aquafabe pridajte citrónovú šťavu a guarovú gumu. Šľahač zapnite na maximum a aquafabu šľahajte asi 1-2 minúty, kým nevznikne hustá biela pena – ale ešte nie nadýchaná, len jemná biela bez objemu. Skontrolujte, či sa všetka aquafaba zmenila na penu, a nemáte na dne tekutinu. Teraz k aquafabe pridajte vanilku, cukor, žlté farbivo, rum a štipku čiernej soli. Znova zapnite šľahač a šľahajte, až kým sa neroztopia kryštáliky cukru.

Keď bude korpus upečený, vyberte ho a žĺtkový krém vylejte na vrch. Cukrárskou stierkou alebo špachtľou krém rovnomerne rozotrite po povrchu orechového cesta na hrúbku 2-3 mm. Koláč dajte znova do trúby piecť na ďalších 10 minút na 180 stupňov.

Po dobečení nechajte žĺtkové rezy úplne vychladnúť a vrch stuhnúť – čím dlhšie je na vzduchu, tým bude krém pevnejší – suchší. Potom môžete roztopiť trochu horkej čokolády a koláč ozdobiť striekancami čokolády. Koláč krájajte na rezy pomocou ostrého noža.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

žĺtkový rez
vegánsky žĺtkový rez

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 6 388 times, 6 visits today)

7 Comments

  1. Eva 26. marca 2021 at 22:11

    Dobry den,vsetko islo ako po masle,vyslahala som krasny husty zlty sneh a dala na cesto dopiect a uplne splasol na tenucku vrstvu myslíte ze to je tym ze sa to pieklo nie 10 ale asi 13-15minut? Aby som vedela ci to skusat este raz,ci to je len tym ze som to mala skor vybrat. Dakujem krasne dopredu za odpoved! Verna fanynka

    Reply
    1. Surová dcérka 27. marca 2021 at 9:27

      Pekný deň :) Bol sneh hustý ako pri výrobe snehových pusiniek? Pti tomto recepte je cieľom spraviť z neho len hustý krém, nie sneh – sneh splasne pri takej tpelote, krém sa len jemne vysuší a jeho objem sa nezmení :) Prípradne používali ste aj guarovú alebo xantanovú gumu? :)

      Reply
      1. Eva 27. marca 2021 at 10:06

        Ano použila som aj guarovu gumu. Ked ja som pusinky nikdy nerobila takze asi neviem odhadnut hranicu krem – sneh. Takze mozno skusim teda menej slahat. Stalo sa totiž ze sa na kolaci objavila obrovská bublina a potom to splaslo. A vrstva bola teda vyssie než tie 2mm takze asi ozaj bolo velmi naslahane. Dakujem a dufam ze nabuduce to vyde ;)

        Reply
        1. Surová dcérka 27. marca 2021 at 10:48

          Tak to bude asi našľahaním, nemali by tam byť žiadne bublinky ani nič :) Je to skor poleva ako keď sa robí bielkový sneh na perníky ako poleva.

          Reply
          1. Eva 27. marca 2021 at 21:00

            Super tak uz viem! urcite este skúsim,pretože podľa konzumentov je to to najlepšie co zatial jedli!

  2. Jana 23. mája 2021 at 21:34

    Dobrý deň. Dala by sa múka v recepte použiť aj bezlepková? Ak áno, viete mi poradiť aká? Ďakujem za odpoveď. Jana

    Reply
    1. Surová dcérka 24. mája 2021 at 8:36

      Dobrý deň, bohužiaľ sa v bezlepkovom pečení nevyznám, takže poradiť naozaj neviem, ale su rozne zmesy a múky, ktoré by určite šli pouziť. :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *