Pistáciový Veľkonočný baranček – bez lepku

Pistáciový Veľkonočný baranček bez lepku snáď poteší všetkých, ktorí mi píšete o vegánske bezlepkové recepty. Dnešný recept je naozaj špeciálny, lebo je to môj prvý bezlepkový recept. A vyšiel skvelo. Cesto je mäkké, šťavnaté a hlavne chutné! To je určite aj veľká zásluha piestáciového masla, ktoré s malinami tvorí dokonalú kombináciu chutí. Použiť však môžete akékoľvek orieškové maslo – ochutené čokoládou, vanilkou alebo prírodné. 

A čo som sa naučila? Bezlepkové cesto potrebuje viac rastlinného mlieka, kypriaceho prášku, hodí sa aj jablkové pyré či banán pre vláčnosť. Super je, že cesto môžete miešať a miešať, a aj nechať ho pred pečením odstáť! Ak hľadáte recept na klasického barančeka, tak ten nájdete tu.

Pistáciový Veľkonočný baranček:

Počet porcií10 porcií
Čas prípravy10 min.Čas varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 10 min.

 300 g bezlepkovej múky Schär Mix C Patisserie
 170 g kryštálového cukru
 17 g kypriaceho prášku
 ½ ČL mletej vanilky
 400 g rastlinného mlieka
 70 g jablkového pyré
 150 g orieškového masla pistáciového alebo iné orieškové/semienkové maslo
 40 g repkového oleja
 70 g pistáciových orechov (voliteľné)
 zelené potravinárske farbivo
 70 g malín + na servírovanie (voliteľné)
 rastlinné maslo na vytretie formy

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 300 g bezlepkovej múky Schär Mix C Patisserie
 170 g kryštálového cukru
 17 g kypriaceho prášku
 ½ ČL mletej vanilky
 400 g rastlinného mlieka
 70 g jablkového pyré
 150 g orieškového masla pistáciového alebo iné orieškové/semienkové maslo
 40 g repkového oleja
 70 g pistáciových orechov (voliteľné)
 zelené potravinárske farbivo
 70 g malín + na servírovanie (voliteľné)
 rastlinné maslo na vytretie formy

Pokyny

Notes

Pistáciový baranček
Pistáciový Veľkonočný baranček - bez lepku  schar múka mix C pattiserie

Formu na barančeka (alebo bábovku) jemne vytrite rastlinným maslom a vysypte trochou bezlepkovej múky. Trúbu si zohrejte na 180 stupňov.

Do veľkej misy preosejte 300 g bezlepkovej múky. Pridajte cukor, kypriaci prášok, vanilku a soľ. V druhej mise zmiešajte rastlinné mlieko, orieškové maslo – pistáciové, jablkové pyré a olej. Podľa potreby pridajte zelené potravinárske farbivo, ak vaše pistáciové maslo nie je z lúpaných pistácií a teda zelené.

Mokré ingrediencie vlejte do nádoby s múkou a pomaly ich do múky vmiešajte. Miešajte metličkou či vareškou až kým neuvidíte, že zmizli všetky hrudky múky a cesto je hladké. Tu sa nemusíte báť, že cesto príliš premiešate. Miešanie aj odstátie bezlepkovému cestu pomáhajú.

Následne vmiešajte nasekané pistáciové orechy a maliny.

Pistáciový Veľkonočný baranček - bez lepku

Cesto vlejte do predpripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Barančeka pečte asi 60 – 70 minút a kontrolujte ho špáradlom. Špáradlo pichajte hlavne do najväčšej časti formy – hrudník barančeka. Keď odtiaľ vytiahnete špáradlo úplne suché, tak máte barančeka dopečeného. Ak vám na špáradle zostáva mokrá povlak z cesta, tak pečte ďalej. Ak by vrch viac hnedol, prikrite ho alobalom.

Po dopečení nechajte barančeka vo forme 30 minút vychladnúť. Až potom ho z formy vyklopte. S dobre vymastenou formou by to malo ísť ľahko. Po vyklopení barančeka hneď vzpriamte, aby sa nezlomil. Keďže nemá rovný „chrbát“ a jeho hlavu nič poriadne nepodopiera, tak by sa mohla odlomiť.

Pocukrujte ho a po úplnom vychladnutí ho krájajte a podávajte s čerstvými malinami alebo malinovým pyré.

Tento recept vznikol v spolupráci s bezlepkovými múkami Schär. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie sladké recepty nájdete tu.

Pistáciový Veľkonočný baranček - bez lepku
Pistáciový Veľkonočný baranček - bez lepku

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 976 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *