Tento recept vznikol náhodne, keď som potrebovala využiť rýchlo baklažán a stal jedným z obľúbených. Hlavne vďaka chutnej omáčke, ktorej základom je sójová omáčka. A, ako vždy sa o svoje obľúbené recepty chcem podeliť. Toto baklažánové stir-fry je šťavnaté a plné umami chuti.
Na baklažánové stir-fry potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Postup:
Začínam vždy tak, že si nakrájam baklažán na plátky hrubé asi 1 cm. Každý plátok baklažánu nasolím a nechám, čo najdlhšie (30 minút) odpočívať. Baklažán pustí vodu, ktorú potom osuším a nakrájam baklažán na stredne veľké kocky. Potom ich posypem asi 2PL kukuričnej múky a obalím každú kocku.
Na kocky rovnakej veľkosti nakrájam aj lahôdkové tofu. Ak použijete biele tofu, tak ho amarinujte v sójovej omáčke ešte pred varením. Najčastejšie používam ako ďalšiu zeleninu šampiňóny a rajčiny. Pridať môžete čokoľvek, na čo máte chuť – brokolicu, mrkvu, cuketu, žltú papriku, mladú kukuricu… Všetko očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Ja sa snažím do všetkých vegánskych jedál pridať brokolicu a mrkvu kvôli živinám.
Vo veľkom woku si na silnom plameni rozohrejem 1PL olivového oleja. Pridám baklažán a tofu. Všetko spolu opražím, kým nie je tofu aj baklažán zlatý a jemne priesvitný. Na stir-fry sa v Azií používa naozaj veľký oheň, u nás také podmienky v bežnej kuchyni nie sú.
Vždy ochutnám či je baklažán hotový – vnútri mäkký. Tofu a baklažán potom z woku odložím, aby som ho použila neskôr. Ak nemáte čas alebo nepoužívate veľa ďalšej zeleniny, tak sa s tým hrať nemusíte a môžete zvyšok ingrediencí pridať k baklažánu a miešať – pražiť, kým nezmäknú.
Ja si na rozhriaty wok dám znova olej, pridám na drobno nakrájaný zázvor a bielu časť jarnej cibuľky. Zázvor a cesnak asi 1-2 minúty nechám pražiť. Potom pridám šampiňóny, cuketu, brokolicu či mrkvu. Po pár minútach miešania a priaženia, keď zelenina zmäkne, pridám nakrájané rajčiny, nakrájané zelené časti jarnej cibuľky, vypražené tofu a baklažán. Rajčiny vždy pridávam na záver, aby sa nerozvarili, len prehriali. Všetku zeleninu nechám vo woku len akurát zmäknúť, aby nebola príliš rozvarená. Takže maximálne 5 minút.
Keď mám všetku zeleninu vo woku dobre premiešanú a prehriatu, pridám sójovú omáčku.
Príprava sójovej omáčky:
V pohári zmiešam sójovú omáčku, ryžový ocot, datľový sirup, šťavu z polovice citróna (alebo limetky) a srirachu (alebo akúkoľvek pikantnú omáčku – pastu). Nakoniec pridám kukuričnú múku a dobre ju v sójovej omáčke rozmiešam.
Keď baklažánové stir-fry vo woku zalejem sójovou omáčkou, tak vypnem olej a už všetko len premiešam. Omáčka by mala mierne zhustnúť a obaliť zeleninu. Pridajte viac múky, ak chcete ešte hustejšiu.
Baklažánové styr-fry nechám trošku vychladnuť a podávam s ryžou. Ak máte čerstvý koriander, ten sa hodí tiež!
Pingback: Vegan kung pao s tofu - Surová Dcérka: Vegan recept