Tofu tikka masala (vegan)

Dnes mám pre vás konečne recept na jedno z mojich obľúbených indických jedál, tofu tikka masala! Pripravte sa na chrumkavé marinované tofu v rajčinovo jogurtovej omáčke s aromatickým korením. Odporúčam tofu marinovať čo najdlhšie, kým ho upečiete, ale keď začnete variť, jedlo máte hotové za 40 minút!

Tofu tikka masala:

Množstvo2 porcie
Celkovo50 minút

Tofu tikka:
 400 g bieleho tofuK-Take it Veggie
 200 g kokosového jogurtu alebo rastlinný zakysaný krém K-Take it Veggie
 3 strúčiky cesnaku
 20 g zázvoru
 2 PL citrónovej šťavy
 1 PL repkového oleja
 1 ČL kurkumy
 1 ČL sladkej mletej papriky
 1 ČL rímskeho kmínu
 1 ČL mletého sušeného koriandruvoliteľné
 1 ČL soli
 ½ ČL muškátového oriešku
 ½ ČL mletého kardamonuvoliteľné
 1 štipka škorice
Omáčka:
 2 PL repkového oleja
 20 g rastlinného masla
 150 g žltej cibule
 20 g zázvoru
 15 g cesnaku
 20 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 2 ČL garam masala korenia
 1 ČL kurkumy
 1 ČL rímskeho kmínu
 1 ČL mletého sušeného koriandru
 ¼ ČL čili vločiek
 1 ČL soli
 400 g lúpaných rajčín v konzerve
 150 g kokosového jogurtu alebo rastlinný zakysaný krém K-Take it Veggie
 50 g kokosového mlieka z konzervy
 citrón
 čerstvý koriander

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Tofu tikka:
 400 g bieleho tofuK-Take it Veggie
 200 g kokosového jogurtu alebo rastlinný zakysaný krém K-Take it Veggie
 3 strúčiky cesnaku
 20 g zázvoru
 2 PL citrónovej šťavy
 1 PL repkového oleja
 1 ČL kurkumy
 1 ČL sladkej mletej papriky
 1 ČL rímskeho kmínu
 1 ČL mletého sušeného koriandruvoliteľné
 1 ČL soli
 ½ ČL muškátového oriešku
 ½ ČL mletého kardamonuvoliteľné
 1 štipka škorice
Omáčka:
 2 PL repkového oleja
 20 g rastlinného masla
 150 g žltej cibule
 20 g zázvoru
 15 g cesnaku
 20 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 2 ČL garam masala korenia
 1 ČL kurkumy
 1 ČL rímskeho kmínu
 1 ČL mletého sušeného koriandru
 ¼ ČL čili vločiek
 1 ČL soli
 400 g lúpaných rajčín v konzerve
 150 g kokosového jogurtu alebo rastlinný zakysaný krém K-Take it Veggie
 50 g kokosového mlieka z konzervy
 citrón
 čerstvý koriander

Directions

Tofu tikka masala
vegan tofu tikka masala s ryžou

Tofu tikka:

Natrhajte tofu na menšie kúsky veľkosti asi 2 cm. Všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte v miske. Pridajte tofu a dobre ho obaľte a nechajte aspoň hodinu marinovať. Najlepšie je, keď sa tofu marinuje celý deň alebo aspoň cez noc.

Kým pripravíte omáčku, zohrejte si rúru na 200 stupňov a tofu dajte aj so všetkou marinádou piecť asi na 30-40 minút. Tofu chcete z vrchu jemne chrumkavé, ale nie vysušené z vnútra. Tofu sledujte a pečenie prispôsobte veľkosti tofu.

Omáčka:

V hrnci zohrejte olej a rastlinné maslo. Cibuľu nasekajte na drobno a opečte ju do zlatista, čo zaberie asi 5 minút na strednom ohni. Potom pridajte najemno nastrúhaný zázvor, cesnak a pretlak. Následne pokračujte v opekaní ešte minútu, kým sa koreniny rozvoňajú. Vtedy pridajte všetko mleté korenie – kurkumu, rímsky kmín, koriander, garam masala, čili a soľ. Korenie opekajte dalsi minútu. Všetko priebežne miešajte, aby korenie neprihorelo.

Korenie zalejte lupanými rajčinami, kokosovým jogurtom a mliekom. Rajčiny vareškou rozdrvte a všetko nechajte pod pokrievkou variť 15 minút. Potom ponorným mixérom omáčku rozmixujte do hladka, ak ju chcete naozaj krémovú. Upečené tofu vložte do omáčky, omáčku ochutnajte a podľa potreby dochuťte. Ak ste použili kyslejšie rajciny, pridajte štipku jedlej sódy a trochu cukru na stiahnutie kyslosti. Ak ste použili sladšie rajčiny, môžete pridať trochu kyslosti lyžičkou citrónovej šťavy.

Masalu podávajte s basmati ryžou, nasekaným koriandrom, citrónom a zvyškom kokosového jogurtu. Pridať môžete aj zeleninu ako brokolica či hrášok, a uvariť ich v omáčke spolu s tofu. Ak hľadáte ďalšie podobné recepty, skúste napríklad toto indické curry s karfiolom.

Tento recept vznikol v spoluprácu s Kaufland Slovenská republika.

vegánska tofu tikka masala
vegánska tofu tikka masala

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 8 438 times, 3 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *