Tofu v pomarančovej omáčke (vegan)

Tofu v pomarančovej omáčke je chutné a všestranné jedlo, ktoré si môžu vychutnať vegáni aj nevegáni. Kombinácia chrumkavého tofu a sladko pikantnej pomarančovej omáčky je chuťovou explóziou, ktorá podmaní vaše chuťové poháriky. Pomarančová omáčka získa plnú chuť vďaka kombinácii cesnaku, zázvoru, čili a pomarančovej šťavy a sladký nádych vďaka trstinovému cukru.

Predpokladá sa, že toto jedlo vzniklo v Číne počas dynastie Ming (1368 – 1644). Prvýkrát bolo opísané v čínskom lekárskom texte Bencao Gangmu zo 16. storočia ako jedlo z tofu a pomarančovej omáčky.

Tofu v pomarančovej omáčke je dnes obľúbeným jedlom v čínskych reštauráciách. Často sa podáva ako predjedlo alebo ako hlavný chod s dusenou bielou ryžou alebo rezancami. K tomuto jedlu sa zvyčajne podávajú rôzne druhy zeleniny, napríklad brokolica, bok choy a vodné gaštany.

Vrámci Veganuary som pre vás spolu s Kaufland Slovensko pripravila vegánske recepty, ktoré už teraz nájdete v najnovšom katalógu a postupne tu na mojom blogu.

Tofu v pomarančovej omáčke:

Množstvo2 porcie
Príprava10 minútVarenie40 minútCelkovo50 minút

Tofu
 400 g bieleho tofu
 20 g repkového oleja
 15 g sójovej omáčky
 30 g kukuričného škrobu
Pomarančová omáčka
 1 PL sezamového oleja
 25 g zázvoru
 15 g cesnaku
 ¼ ČL čili vločiek alebo malá čili paprička
 220 ml pomarančovej šťavy z asi 3-4 pomarančov
 50 g trstinového cukru
 45 ml ryžového octu (3 PL)
 40 ml sójovej omáčky
 15 g kukuričného škrobu
 60 ml vody
 1 červená paprika
 100 g brokolice
 limetka
 jarná cibuľka
 sezam

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Tofu
 400 g bieleho tofu
 20 g repkového oleja
 15 g sójovej omáčky
 30 g kukuričného škrobu
Pomarančová omáčka
 1 PL sezamového oleja
 25 g zázvoru
 15 g cesnaku
 ¼ ČL čili vločiek alebo malá čili paprička
 220 ml pomarančovej šťavy z asi 3-4 pomarančov
 50 g trstinového cukru
 45 ml ryžového octu (3 PL)
 40 ml sójovej omáčky
 15 g kukuričného škrobu
 60 ml vody
 1 červená paprika
 100 g brokolice
 limetka
 jarná cibuľka
 sezam

Directions

Tofu v pomarančovej omáčke
Tofu v pomarančovej omáčke

Rúru vyhrejte na 220 stupňov. Tofu nakrájajte na kocky veľké asi 1,5 cm. Zalejte ich olejom a sójovou omáčkou. Zasypte kukuričným škrobom a dobre zamiešajte, aby bol každý kúsok obalený. Tofu poukladajte na plech s papierom na pečenie tak, aby sa kúsky nedotýkali. Takto tofu pečte asi 30 minút do chrumkava. Podľa potreby môžete tofu takto aj opiecť do chrumkava alebo použiť airfryer.

Kým sa tofu pečie, uvarte si ryžu, naparte brokolicu a pripravte omáčku podľa nasledujúceho postupu.

Na panvici zohrejte sezamový olej. Zázvor a cesnak nastrúhajte/pretlačte na jemno a spolu s čili vločkami či papričkou dajte na minútu opekať. Pomaranče odšťavte, aby ste získali približne 220 gramov pomarančovej šťavy. Štavou zalejte korenie v panvici, pridajte aj cukor, sójovú omáčku a ocot. Omáčku privedťe k varu. V pohári zmiešajte škrob a studenú vodu. Škrob vlejte d omáčky a miešajte, kým omáčka jemne nezhustne.

Teraz stačí pridať opečené tofu, naparanú brokolicu a narájanú papriku. Použite samozrejme i zeleninu podľa vašej chuti. Tofu podávajte s ryžou, limetkovou šťavou, jarnou cibuľkou a posypané sezamovým semienkom.

Ak hľadáte ďalšie inšpirácia na jedlá, ktoré obsahujú tofu, skúste aj recept na rezance v arašidovej omáčke s tofu.

Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

vegan tofu v pomarančovej omáčke
vegánske tofu v pomarančovej omáčke

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 12 065 times, 7 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *