Tofu v pomarančovej omáčke je chutné a všestranné jedlo, ktoré si môžu vychutnať vegáni aj nevegáni. Kombinácia chrumkavého tofu a sladko pikantnej pomarančovej omáčky je chuťovou explóziou, ktorá podmaní vaše chuťové poháriky. Pomarančová omáčka získa plnú chuť vďaka kombinácii cesnaku, zázvoru, čili a pomarančovej šťavy a sladký nádych vďaka trstinovému cukru.
Predpokladá sa, že toto jedlo vzniklo v Číne počas dynastie Ming (1368 – 1644). Prvýkrát bolo opísané v čínskom lekárskom texte Bencao Gangmu zo 16. storočia ako jedlo z tofu a pomarančovej omáčky.
Tofu v pomarančovej omáčke je dnes obľúbeným jedlom v čínskych reštauráciách. Často sa podáva ako predjedlo alebo ako hlavný chod s dusenou bielou ryžou alebo rezancami. K tomuto jedlu sa zvyčajne podávajú rôzne druhy zeleniny, napríklad brokolica, bok choy a vodné gaštany.
Vrámci Veganuary som pre vás spolu s Kaufland Slovensko pripravila vegánske recepty, ktoré už teraz nájdete v najnovšom katalógu a postupne tu na mojom blogu.
Tofu v pomarančovej omáčke:
Ingrediencie
Pokyny
Rúru vyhrejte na 220 stupňov. Tofu nakrájajte na kocky veľké asi 1,5 cm. Zalejte ich olejom a sójovou omáčkou. Zasypte kukuričným škrobom a dobre zamiešajte, aby bol každý kúsok obalený. Tofu poukladajte na plech s papierom na pečenie tak, aby sa kúsky nedotýkali. Takto tofu pečte asi 30 minút do chrumkava. Podľa potreby môžete tofu takto aj opiecť do chrumkava alebo použiť airfryer.
Kým sa tofu pečie, uvarte si ryžu, naparte brokolicu a pripravte omáčku podľa nasledujúceho postupu.
Na panvici zohrejte sezamový olej. Zázvor a cesnak nastrúhajte/pretlačte na jemno a spolu s čili vločkami či papričkou dajte na minútu opekať. Pomaranče odšťavte, aby ste získali približne 220 gramov pomarančovej šťavy. Štavou zalejte korenie v panvici, pridajte aj cukor, sójovú omáčku a ocot. Omáčku privedťe k varu. V pohári zmiešajte škrob a studenú vodu. Škrob vlejte d omáčky a miešajte, kým omáčka jemne nezhustne.
Teraz stačí pridať opečené tofu, naparanú brokolicu a narájanú papriku. Použite samozrejme i zeleninu podľa vašej chuti. Tofu podávajte s ryžou, limetkovou šťavou, jarnou cibuľkou a posypané sezamovým semienkom.
Ak hľadáte ďalšie inšpirácia na jedlá, ktoré obsahujú tofu, skúste aj recept na rezance v arašidovej omáčke s tofu.
Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.