Vegan kung pao s tofu

Ako modelka som žila 9 mesiacov v Číne a veľmi som si obľúbila čínsku kuchyňu, ešte ako nevegánka. Moje dve obľúbené jedlá boli: baklažán na Sečuánsky spôsob a kung pao (tiež originálne Sečuánske jedlo.) V Číne nájdete rôzne recepty týchto jedál a každá časť si ich jemne prispôsobuje. Ja som precestovala hlavne juhovýchodnú Čínu a jedla rôzne varianty čínskych „dumpling“ a nikde som už nenašla také dobré, ako robil malý stánok pod mojim bytom v Pekingu. Rovnako Kung pao, ktoré sme si kupovali z pouličných stánkov bolo tým najlepším a najautentickejším. Teraz si doma veľmi rada pripravujem vegan kung pao s tofu. Takže kung pao bez mäsa.

Moje chute ma stále najviac lákajú k lahôdkovému tofu, používam ho aj na vegan kung pao. To je také moje znamenie vo všetkých receptoch. Samozrejme môžete použiť aj biele tofu a namarinovať si ho v sójovej omáčke a sezamovom oleji.

Na vegan kung pao s tofu potrebujete:

Množstvo2 porcie
Príprava20 minútVarenie20 minútCelkovo40 minút

 400 g lahôdkového tofuLunter
 2 ks červené kápie (300-400g)
 4 jarné cibuľky
 4 strúčiky cesnaku
 3 cm zázvoru
 80 g arašidov
 1 ČL sezamového oleja na praženie tofu (voliteľné)
 2 PL olivového oleja
 ½ ČL sečuánskeho korenia
 mleté čili papričky
Omáčka:
 5 PL sójovej omáčky
 2 PL ryžového octu
 2 PL datľového sirupu (alebo iného sladidla)
 2 ČL múky (kukuričný škrob, hladká múka)
 1 štipka soli

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 400 g lahôdkového tofuLunter
 2 ks červené kápie (300-400g)
 4 jarné cibuľky
 4 strúčiky cesnaku
 3 cm zázvoru
 80 g arašidov
 1 ČL sezamového oleja na praženie tofu (voliteľné)
 2 PL olivového oleja
 ½ ČL sečuánskeho korenia
 mleté čili papričky
Omáčka:
 5 PL sójovej omáčky
 2 PL ryžového octu
 2 PL datľového sirupu (alebo iného sladidla)
 2 ČL múky (kukuričný škrob, hladká múka)
 1 štipka soli

Directions

Vegan kung pao s tofu

vegan kung pao tofu

Vždy začínam tým, že si nakrájam tofu na kocky. Ja mám rada menšie, takže asi 1 – 1,5cm kocky. Na wok pridám 1PL oleja. Ak máte môžete pridať aj 1ČL sezamového oleja naviac, na dochutenie. Na vyššom plameni potom tofu opražím do zlata, ideálne z každej strany. Ak máte čas hrať sa a otáčať, tak otáčajte. Tofu si takto samotné opražím a potom odložím bokom. Ak nemáte doma podmienky a oheň ako v čínskej reštaurácií, tak odporúčam tofu upražiť dopredu. Ak, ale zase nestíhate a chcete si to zjednodušiť, tak tofu dopredu nepražte. Chutné jedlo získate aj keď tofu pridáte rovno na korenie ku zvyšku ingrediencií.

Kýms a tofu praží, pripravím si omáčku. Zmiešam sójovku, ryžový ocot, sladidlo, kukuričný škrob a štipku soli. Môžete použiť aj svetlú sójovú omáčku 1:1 s klasickou, ak ju doma máte. Dobre všetko zmiešajte a odložte bokom. Nezabudnite ochutnať. Mali by ste cítiť sladkosť, ale aj jemne kyslú a slanú chuť. Všetky 3 chute by mali byť v hramónií.

Teraz už začne varenie. Znova si na wok dám olej, nastavím stredný oheň a pridám korenie: nastrúhaný cesnak, nastrúhaný zázvor, mleté sečuánske korenie a čili! Čili papričky alebo vločky pridávajte podľa svojej chuti. Ak neviete, čo zvládnete, nejaká jedna čili paprička alebo 1/4 ČL na začiatok stačí. Všetko spolu pár minút restujte, kým sa zmes nerozvonia.

Sečuánske korenie.

Šečuánske korenie som kúpila na trhoch na Jiřáku, kde ho má teta korenářka. Sama som si ho doma namlela. Inak ho nájdete skôr v Ázijských a špeciálnych obchodoch.

Ku koreniu potom pridám nakrájanú bielu časť jarnej cibuľky a arašidy, znova minútku restujem. Potom pridám tofu. Ak už je opražené tak ho len krátko premiešam s korením a všetko zalejem sójovou omáčkou. Počkám, kým omáčka začne vrieť (omáčka potom začne trochu hustnúť) a oheň vyplnem. Na záver pridám na menšie kocky nakrájanú papriku a zelenú časť jarnej cibuľky. Na záver niekedy pridám ešte štipku sečuánskeho korenia, má skvelú chuť a vôňu, takže vrelo odporúčam. Papriku len jemne nechám zohriať v jedle a môžem servírovať vegan kung pao s tofu. Ideálne s ryžou.

Ak sa vám vegan kung pao s tofu podarí a bude chutiť, tak nezabudnite recept zdielať a kludne mi na instagram pošlite fotku!

kung pao bez mäsa

vegan kung pao s tofu


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 59 139 times, 4 visits today)

6 Comments

  1. crueltyfreetery 1. decembra 2018 at 22:36

    Dneska jsem ho obědvala s bulgurem a bylo to neskutečně výborné! I masožravé mámě chutnalo. :)

    Reply
    1. Surová dcérka 2. decembra 2018 at 10:01

      To rada počujem!<3

      Reply
  2. Bella 22. februára 2019 at 18:45

    Bolo to výborné. Vynechala som zopár ingrediencií, lebo som ich nemala doma. Konkrétne Sečuanské korenie, Ryžový ocot, cesnak a sezamový olej. Vôbec mi to tam nechýbalo, aj keď si už neviem predstaviť tú božskú chuť aj s týmito ingredienciami:)
    Aj zemiakove chipsy k tomu boli výborné.
    Určite 11/10 ***

    Reply
  3. Erika Leitnerova 26. decembra 2021 at 9:10

    Isto je to množstvo na dve porcie ?

    Reply
    1. Surová dcérka 26. decembra 2021 at 9:25

      U nás doma je :) Kto je zvyknuty na menšie porcie tak můžu výjsť 3-4.

      Reply
  4. Erika Leitnerova 27. decembra 2021 at 4:18

    Ja som si to rozrastala pre piatich/ cca kilo “vega meska / a bolo toho strašne veľa ‍♀️ Tak som pekne krásne deťom zabalila domov. Ale bola to veľká mňamka.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *