Ak hľadáte dekadentný dezert, ktorý ohromí vašich hostí, našli ste. Čokoládové cupcakes s karamelom zvnútra a francúzskou šľahačkou zhora. Tieto vegánske cupcakes sú vláčne, bohaté a „pretekajú“ chuťou. Hlavne karamelu! Francúzska šľahačka je ľahká a nadýchaná. Karamelová náplň dodáva sladké prekvapenie. Neuveríte, ako ľahko sa pripravujú a ako vynikajúco chutia.
Čokoládové cupcakes s karamelom:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
V hrnci zohrejte rastlinnú smotanu na teplotu približne 50 °C. Pridajte čokoládu, kakao a cukor. Čokoládu rozmiešajte a takto pripravený základ parížskej šľahačky odložte aspoň na 3 hodiny do chladničky. Ideálne na celú noc, aby bola šľahačka naozaj studená.
Vo väčšom hrnci začnite na strednom plameni zahrievať cukor a vodu na karamel. Cukor nemiešajte, inak by sa kryštáliky cukru dostali na steny hrnca, neskaramelizovali by a mohli by celý karamel kryštalizovať. Zmes v hrnci bude pri zohrievaní postupne bublať a uvoľňovať veľké množstvo pary, nezľaknite sa. Cukor zohrievajte, kým nezíska rovnomernú svetlo zlatú farbu a teplotu približne 160 – 165 °C. Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku odporúčam použiť kuchynský teplomer.
Hneď po dosiahnutí ideálnej teploty odstavte hrniec z ohňa. Najskôr pridajte maslo nakrájané na kocky, po chvíli aj kokosové mlieko a soľ. Omáčku prelejte do misky a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Kým začnete s prípravou cesta, zohrejte rúru na 180 stupňov. V mise dobre zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Potom vmiešajte sójové mlieko a olej. Cesto rozmiešajte ručne, aby nikde neboli hrudky múky. Žiadne extra dlhé miešanie netreba.
Cesto rovnomerne rozdeľte do 10- 12 papierových košíčkov uložených v plechu na muffiny. Cupcakes pečte asi 15-20 minút podľa veľkosti. Cesto skontrolujte špáradlom, aj bude špáradlo suché, košíčky sú hotové. Nechajte ich vychladnúť.
Po vychladnutí spravte vykrajovadlom v strede každého kúsku dierku, ktorú naplňte karamelom. Vyšľahajte parížsku šľahačku a dajte ju do vrecka z ozdobnou špičkou a ozdobre každý cupcake.
Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ak hľadáte ďalšie inšpirácie na varenie, tak sa pozrite na hlavné jedlá či polievky. Alebo si rovno kúpte Slovegán kuchárky, kde nájdete všetky vaše obľúbené Slovenské jedlá vo vegan verzii.
Tento recept vznikol v spoluprácu s Kaufland Slovenská republika.
Kokosové mlieko pri karamelovej náplni sa myslí z plechovky alebo klasické, ak z plechovky tak má byť dôkladne rozmiešané?
Klasické plnotučné, ktoré nahradí smotanu. Dobre rozmiešané, prípadne plnotučná rastlinná smotana na šľahanie. :)