Čokoládové cupcakes s karamelom

Ak hľadáte dekadentný dezert, ktorý ohromí vašich hostí, našli ste. Čokoládové cupcakes s karamelom zvnútra a francúzskou šľahačkou zhora. Tieto vegánske cupcakes sú vláčne, bohaté a „pretekajú“ chuťou. Hlavne karamelu! Francúzska šľahačka je ľahká a nadýchaná. Karamelová náplň dodáva sladké prekvapenie. Neuveríte, ako ľahko sa pripravujú a ako vynikajúco chutia.

Čokoládové cupcakes s karamelom:

Množstvo10 porcií
Celkovohodina 30 minút

Parížska šľahačka
 200 g K-Take it veggie smotany na šľahanie
 60 g horkej 70% čokolády
 10 g kakaa
 40 g kryštálového cukru
Karamel
 100 g kryštálového cukru
 30 g vody
 45 g rastlinného masla
 30 g kokosového mlieka
  ČL soli
Cesto
 125 g hladkej múky
 120 g cukru
 25 g kakaa
 1 ČL prášku do pečiva
 ½ ČL jedlej sódy
 ¼ ČL soli
 225 ml K-Take it veggie sójového mlieka bez cukru
 50 ml oleja

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Parížska šľahačka
 200 g K-Take it veggie smotany na šľahanie
 60 g horkej 70% čokolády
 10 g kakaa
 40 g kryštálového cukru
Karamel
 100 g kryštálového cukru
 30 g vody
 45 g rastlinného masla
 30 g kokosového mlieka
  ČL soli
Cesto
 125 g hladkej múky
 120 g cukru
 25 g kakaa
 1 ČL prášku do pečiva
 ½ ČL jedlej sódy
 ¼ ČL soli
 225 ml K-Take it veggie sójového mlieka bez cukru
 50 ml oleja

Directions

Čokoládové cupcakes s karamelom
Čokoládové cupcakes s karamelom

V hrnci zohrejte rastlinnú smotanu na teplotu približne 50 °C. Pridajte čokoládu, kakao a cukor. Čokoládu rozmiešajte a takto pripravený základ parížskej šľahačky odložte aspoň na 3 hodiny do chladničky. Ideálne na celú noc, aby bola šľahačka naozaj studená.

Vo väčšom hrnci začnite na strednom plameni zahrievať cukor a vodu na karamel. Cukor nemiešajte, inak by sa kryštáliky cukru dostali na steny hrnca, neskaramelizovali by a mohli by celý karamel kryštalizovať. Zmes v hrnci bude pri zohrievaní postupne bublať a uvoľňovať veľké množstvo pary, nezľaknite sa. Cukor zohrievajte, kým nezíska rovnomernú svetlo zlatú farbu a teplotu približne 160 – 165 °C. Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku odporúčam použiť kuchynský teplomer.

Hneď po dosiahnutí ideálnej teploty odstavte hrniec z ohňa. Najskôr pridajte maslo nakrájané na kocky, po chvíli aj kokosové mlieko a soľ. Omáčku prelejte do misky a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Kým začnete s prípravou cesta, zohrejte rúru na 180 stupňov. V mise dobre zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Potom vmiešajte sójové mlieko a olej. Cesto rozmiešajte ručne, aby nikde neboli hrudky múky. Žiadne extra dlhé miešanie netreba.

Cesto rovnomerne rozdeľte do 10- 12 papierových košíčkov uložených v plechu na muffiny. Cupcakes pečte asi 15-20 minút podľa veľkosti. Cesto skontrolujte špáradlom, aj bude špáradlo suché, košíčky sú hotové. Nechajte ich vychladnúť.

Po vychladnutí spravte vykrajovadlom v strede každého kúsku dierku, ktorú naplňte karamelom. Vyšľahajte parížsku šľahačku a dajte ju do vrecka z ozdobnou špičkou a ozdobre každý cupcake.

Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerkaAk hľadáte ďalšie inšpirácie na varenie, tak sa pozrite na hlavné jedlá či polievky. Alebo si rovno kúpte Slovegán kuchárky, kde nájdete všetky vaše obľúbené Slovenské jedlá vo vegan verzii.

Tento recept vznikol v spoluprácu s Kaufland Slovenská republika.

vegánske čokoládové cupcakes s karamelom
vegan čokoládové cupcakes s karamelom
Čokoládové cupcakes s karamelom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 5 099 times, 4 visits today)

2 Comments

  1. Lara 6. júla 2023 at 9:58

    Kokosové mlieko pri karamelovej náplni sa myslí z plechovky alebo klasické, ak z plechovky tak má byť dôkladne rozmiešané?

    Reply
    1. Surová dcérka 10. júla 2023 at 12:02

      Klasické plnotučné, ktoré nahradí smotanu. Dobre rozmiešané, prípadne plnotučná rastlinná smotana na šľahanie. :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *