Raw dezerty nie sú také raw ani zdravé, ako vyzerajú

Všetkým chutia, sú vegánske, prinášajú osvieženie do fádnej ponuky kaviarní a sú zdravšie. Raw dezerty. Dôvody prečo ich uprednostniť pred kremešom sú jasné. Raw dezerty a torty nájdete v chladničke skoro každej kaviarne, reštaurácie a bio obchodov. Tiež ich vyrábame. Sú všade a míňajú sa ako teplé rožky.

1. Mysleli ste si, že raw koláče sú raw? Nie sú

Najčastejšie používane ingrediencie ako kešu oriešky, arašidy, mandle a kakao, ktoré si kúpite už vylúpané a spracované, prešli tepelnou úpravou. Praženie, pečenie, silné žiarenie alebo para, sú používané pri ich lúpaní a sterilizácií. Áno, to platí aj pre oriešky, ktoré vám predajú v bio obchodíku s veľkými písmenami RAW na obale. Raw je stále len slovo a nie značka.

Naozaj posledná vec, ktorú by si chcel ochutnať by boli surové kešu oriešky. Žiadne cennéživné látky a minerály, ale toxín urushiol. Kvôli nemu je nebezpečné čo i len sa dotknúť kešu orieškov, predtým ako prejdú horúcou parou. Naozaj, nie všetko na tomto svete si musíme vložiť do úst, či už je to surové alebo varené.

2. Sú zdravšie, ale sú naozaj zdravé?

Ak si denne vylúpeš pár vlašských orechov, prospeje ti to. Ak si pri každej návšteve reštaurácie dáš raw cheesekake, pamätaj na to, že aj zdravé tuky sú tuky. Nie si veverička, chystajúca si tukové zásoby na prežitie tuhej zimy, takže toľko tukov nepotrebuješ. Raw dezert je stále dezert. Uži si ho, ale neprejedaj sa ním.

3. Šialené nestráviteľné kombinácie

Prvý krát si prišiel do raw reštaurácie a objednal si si celé menu. Raw polievka, raw cukinové cestoviny alebo raw sushi, k tomu ovocnú šťavu alebo smoothie, na záver raw dezerty. Už teda vieš, že to bolo najhoršie rozhodnutie toho dňa. S prevrátenými vnútornosťami si si uvedomil, že si skombinoval ovocie s orieškami, olejmi, zeleninou a nejakým agáve sirupom naviac.

Raw gourmet rád porušuje všetky dobre mierené zásady surovej stravy, aby dosiahol chuťové pokušenie. Raw koláč je kombináciou sám o sebe. Spája ovocie a oriešky. Potom už je len na tvojom žalúdku ako rýchlo to vzdá s neneriešiteľnou úlohou, pred ktorú si ho postavil. Chce rýchlo stráviť fruktózu z ovocia, ale teraz nemôže, lebo je zmiešaná s pomalými tukmi z orieškov. Ak máš slabý žalúdok, môže to byť pre teba riadna príučka.


Veľa ľudí si to neuvedomuje, ale surová strava je o surovom ovocí. Recepty a výmysly sú pre začiatočníkov. V reštaurácií radšej vždy siahnem po ovocí v podobe čerstvej šťavy, smoothie, šalátu alebo limonády.

Tento článok pôvodne vznikol pre Fičí.sk

Nikoleta

 

(Visited 993 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Marcela Skuciova 4. marca 2015 at 22:27

    Ahojte. Chcela by som vam v prvom rade podakovat za namahu a vas cas,ze ste vytvorili tuto stranku. Neviem ci iniciatorom bola mama alebo dcera. Vekom mam blizko k matke,no zatial som citala nazory a pocity Nikolety a skoro vsetko citim a vnimam rovnako. Je naozaj skvele konecne si precitat nieco,co vnutorne citis,no nikde si o tom necital. A zrazu je tu niekto,kto to ma uz aj odskusane. Ja som rok a pol do zadu tiez zo dna na den zacala s raw,vysledky a zmeny boli uzasne,no nejako som sa pomaly vplyvom okolia a mojou slabostou vratila k varenej i ked zdravsej strave. No nie je to ono,tak zacinam od znova. Hladam stratenu energiu,ktoru som na kratku dobu raw stravy objavila. Tieto vase clanky ma znova inspiruju a davaju silu a presvedcenie pustit sa znova do toho. Tiez to vnimam ako jedinu cestu. Budem vam velmi vdacna ak budete pokracovat a zverejnovat vase dalsie poznatky. Este raz dakujem a prajem nadherne dni :-) S pozdravom Marcela

    Reply
    1. mm Raw Daughter 13. augusta 2015 at 18:21

      Ahoj Marcela! My dakujeme za tvoju prazen a komentár! :) Drzime palce aby si mala vždy dost energie ainspiracie.

      Reply
  2. Pingback: 8 chýb, ktoré robíte v začiatkoch raw stravovania - Raw Mother&Daughter

  3. Pingback: 8 chýb, ktoré robíte v začiatkoch raw stravovania - Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *