Raw strava: 4 mýty. Je varené jedlo jedom bez živín?

Raw vegánstvo si vybudovalo postavenie lieku na každú chorobu a dokonalého stravovania. Čo je pravda a čo len marketing?

1. Varením sa pripravujeme o makroživiny a enzýmy

Všetka literatúra o raw strave nás presviedča, že len surová strava má dostatok vitamínov, enzýmov a varená strava je jedom, ktorý spôsobuje ochorenia. Tieto tvrdenia sú zavádzajúce a nemajú vedecký podklad.

Dokázané však je, že z mnohých druhov zeleniny získame viac makroživín po uvarení ako za surova. Aj keď stratia vitamín C, ktorý môžeme doplniť ovocím, ostatné markoživiny sa stávajú pre telo stráviteľnými a to je dôležitejší údaj ako len ich obsah v surovej zelenine. Z uvarenej mrkvy získate 3x viac antioxidantov ako zo surovej. Viac antirakovinových látok ako surová brokolica, má varená brokolica. Rovnako sú na tom aj rajčiny, zemiaky či oriešky, ktorým pomáha opekanie za sucha.

Čo sa týka enzýmov, naše telo nepotrebuje raw rastlinné enzýmy, tie sú tak či tak zničené našim žalúdkom. Narozdiel od toho, čo hovorí raw filozofia, naše telo má dostatok enzýmov a samo si ich vyrobí.

Dostatok surového ovocia a zeleniny však nie je na škodu čo sa týka vitamínov v ovocí a niektorej zelenine, ktoré sa varením strácajú a kde varenie nepomáha ani ich absorpcií. 

2. Varenie robí z jedla jed

O škodlivosti samotného varenia, tiež neexistuje dôkaz. Je to tvrdenie, ktoré sa buď neopiera o nič alebo sa opiera o „akrylamid“, chemickú látku používanú v priemysle napr pri výrobe plastov. V roku 2oo2 švédski vedci zistili, že akrylamid sa nachádza aj v jedle. Vzniká tepelným zohrievaním. Ale len pri vysokých teplotách nad 12o stupňov. Hlavne pražením. Nachádza sa v hranolkách aj pražených orieškoch. Vyprážané jedlo má veľa ďalších nedostatkov pre naše zdravie okrem obsahu akrylamidov.

Len vysoké dávky akrylamidov boli spojené s rakovinou alebo neplodnosťou. Z varenej zeleniny nezomriete. Stačí sa pozrieť na množstvo vegánov, ktorí nadobudli zdravie aj dlhovekosť na varenej strave. Na zdravej vegánskej strave, ktorá obsahuje väčšie množstvo surového ovocia a zeleniny ako má bežná strava všežravca.

Je rovnako bezpečné jesť surovú aj varenú rastlinnú – vegánsku stravu. Za tisíce rokov sme sa varenej strave dosť prispôsobili. Stále máme veľa spoločných znakov s plodožravcami, ale naša čeľusť aj žalúdok sú menšie – prispôsobené na menšie a kalorickejšie porcie vareného jedla.

3. Potrebujeme Superfood

Čo osobne zazlievam raw filozofi, je propagácia doplnkov – superfoods, ktoré by sa mali nazývať super liekmi. Ak ste zdravý, liek nepotrebujete, aj keď je prírodný, môže skôr uškodiť.

Super jedlom je ovocie a zelenina. Zíde sa ich celá paleta. Nepotrebujete riasy v tabletke, proteíny naviac, dráhe detoxikačné prípravky. Je úplne na vás, či do nich investujete, nie sú podmienkou k zdravému životu. Raw doplnky sú zbytočne drahé. Spravíte lepšie ak investujete do naozajstného jedla – ovocia alebo červenej kapusty, ktorá má pri porovnaní ceny a množstva antioxidantov prvé miesto.

 

4. Len surová strava vás vylieči z chorôb

Raw strava vplýva pozitívne na rôzne ochorenia, niet o tom pochýb. Rovnako priaznivo však na ne vplýva aj vegánska varená strava. Raw strava teraz povesťou vyhráva, lebo do vegánskej stravy sa dostalo jedlo, ktoré nie je zdravé. Vegán si teraz môže dopriať naozaj veľa polotovarov, tukov, sladkosti aj fast food-u. Ak sa však stravujete bez týchto zložiek, čo sa inak pri raw ani nedá, benefity sú rovnaké. Kvalitná vegánska strava, obsahujúca veľa surovej stravy aj nízkotučnej varenej stravy, je tiež prevenciou chorôb. Množstvo ovocia aj zeleniny patrí k zdraviu.

Ako kľúč ku zdraviu sa ukázalo vynechanie živočíšnych produktov, ktoré sú nahradené kvalitnou rastlinnou stravou. Celú prednášku o vplyve vegánstva na zdravie si môžete pozrieť tu. Ale ani dobrá vegánska či raw strava vám nezaručí, že sa dožijete v plnom zdraví 100 rokov. Na to vplýva viac faktorov ako jedlo. Vegánstvo a raw strava však výrazne znížia risk srdcových chorôb, cukrovky, rakoviny atď. Čísla pre zdravú vegánsku a raw stravu sú úžasné, oveľa lepsie ako pre vegetariánsku stravu. Ak hľadáte zdravie, hľadajte teda v rastlinnej strave, aj varenej.


Nečakajte že z vás raw strava spraví bohov, ktorí nikdy neochorejú a nezomrú. Stravu by sme nemali glorifikovať. A nemali by sme sa riadiť všetkým, čo sa propaguje. Každemu vyhovuje niečo iné a preto by si každý mal nájsť svoj podiel surovej a varenej stravy. Sama svoju stravu zakladám na rôznych princípoch z raw aj vegánskej stravy, delenej stravy a 80/10/10 stravy.

Surová strava je dôležitá. Ak vám tiež vyhovuje, držte sa jej. Ak pri nej dostanete chuť na varenú brokolicu, nevyčítajte si to a s chuťou si ju doprajte. Rastlinná strava má zmysel za surova aj varena. Je na vás nájsť si medzi nimi pomer.

Nikoleta
Raw Daughter


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 741 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Tana 14. apríla 2016 at 19:58

    konecne clanok, s ktorym sa stotoznujem lebo v niektorych dost intenzivne presviedcas len o plusoch veganstva. mam radsej ak sa povie za aj proti a clovek sa rozhodne sam alebo si vyhlada dalsie informacie. mam radsej realisticke argumenty ako reci typu „vdaka tejto strave som nasla samu seba“

    Reply
    1. Raw Daughter 18. apríla 2016 at 13:24

      Aj toto je len o plusoch vegánstva, ale o tom ze raw strava má mínusy a raw a vegánstvo nie ej to isté. Dolezitejsie pre svet je vegánstvo :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *