Ako variť strukoviny pre lepšie trávenie

Strukoviny patria k základným zložkám vegánskej stravy. Ak ste ich ale pred vegánstvom nekonzumovali, môžete zo začiatku zažívať tráviace problémy a nadúvanie. Za to môžu oligosacharidy. Ale lepšiemu tráveniu sa vždy dá pomôcť.  Ako variť fazuľu? Pri strukovinách pomáha namáčanie a oplachovanie. Tu i môžete pozrieť postup na videu.

Pre začiatočníkov môže byť najlepšie začať pri strukovinách ako šošovica a hrášok. Tie spôsobujú tráveniu menšie tráviace problémy. Výhodou je, že nie je ani nutné ich pred varením namáčať. Namáčanie každopádne skracuje dobu varenia a vždy sa odporúča pred varením sóje a cíceru.

Ako variť fazuľu a iné strukoviny:

  • preberte strukoviny a vyradte poškodené či chybné kusy
  • strukoviny precízne opláchnite v sitku v tečúcej vode
  • namočte strukoviny aspoň na 4 hodiny do vody. Na jednu šálku strukovín pridajte tak 3 šálky vody.
  • vodu zo strukovín zlejte (môžete použiť na zalievanie kvetín) a strukoviny dobre prepláchnite v studenej vode
  • strukoviny dajte do hrnca, zalejte 4 šálkami vody na každú šálku strukovín a priveďte k varu
  • keď voda začne vrieť, vypnite oheň a nechajte strukoviny v horúcej vode, aspoň 2 až 8 hodín
  • po tejto dobe opäť vodu zlejte a strukoviny precízne opláchnite. Zbavíte sa všetkej peny z vody
  • znova dajte strukoviny do hrnca a tentokrát varte do mäkka

ako variť fazuľu

Po namáčaní trvá varenie väčšiny fazúľ asi 1 hodinu/ 1 a štvrť hodiny. Dĺžka varenia záleží od veľkosti strukovín ale aj od ich veku. Ak máte nejak strukoviny doma roky na poličke, budú sa variť oveľa dlhšie ako tie čerstvé. Ďalším tipom na urýchlenie varenia a lepšie trávenie je aj sóda bikarbóna. Môžete pridať jednu lyžičku počas varenia fazuľe.

Takto uvarenú fazuľu môžete mat v chladničke 4-5 dní, alebo ich môžete zmraziť, vydržia tak 6 mesiacov.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 20 967 times, 3 visits today)

4 Comments

  1. Pingback: Ako naklíčiť mungo, adzuki, brokolicu či rukolu - Raw Mother&Daughter

  2. Janka 5. septembra 2019 at 6:43

    Ďakujem za inšpiráciu-čerpám z vegan portálov hlavne koli dcéram (ABKM). Nemám vzdelanie v oblasti výživy, mne však bolo odporúčané sódu bikarbónu pri príprave strukovín obmedziť. Údajne znižuje biologickú hodnotu (vstrebateľnost vitamínov skup B?) strukovín.

    Reply
  3. Terezia 5. novembra 2020 at 12:13

    Mne najviac pomaha slow cooker. Neviem co za chemicku reakciu vznika pri vareni strukoviny v slow cookeri ( slovensky pomaly hrniec), ale nikdy ma zo ziadnej strukoviny v nom varenej nenaduvalo. Vrelo odporucam kupit, je to velka opacha v kuchyni, ale ozaj to pomaha. Myslim, ze jedina fazula, ktora sa v nom nesmie varit je kidney beans.

    Reply
  4. Pingback: Vegan Chilli sin carne - Mexické čili bez mäsa - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *