Vegan Chilli sin carne – Mexické čili bez mäsa

Čili bez mäsa je mojím obľúbeným mexickým jedlom. Vždy mi pripomenie čas, keď som v aspoň na krátko žila v Mexico city. Vegan chilli sin carne teraz varím pravidelne, lebo nám jeden hrniec zaobstará obed či večeru na 2-3 dni. Je to sýte jedlo, plné strukovín a korenia. Spravidla najlepsie chutí až na druhý deň, keď sa všetky chute spoja a rozvinú. Rovnako, ako gulášu aj tomuto jedlu čas prospieva.

Vegan chilli sin carne:

 200 g čiernej fazuľe ( asi 400g po uvarení alebo konzervovanej)
 100 g červenej fazule "kidney" (asi 200 g po uvarení alebo konzervovanej)
 25 g repkového oleja (2 PL)
 170 g červenej cibuľe (1 ks)
 20 g cesnaku (4 stúčiky)
 200 g mrkvy (2 ks)
 250 g červenej papriky (1 ks)
 6 g kajenskej papriky (1 PL)
 5 g rímskeho kmínu (3 ČL)
 4,5 g údenej papriky (2 ČL)
 1 g sušeného oregana (1 1/2 ČL)
 2 g sušeného cesnaku (1/2 ČL)
 800 g celých lúpaných rajčín (2 konzervy)
 50 g koncentrovaného rajčinového pretlaku (3 PL)
 500 ml zeleninového vývaru
 10 g horkej čokolády
 3 bobkové listy
 200 g kukurice
 6g soli (1 ČL)
 3g cukru (1/2 ČL)
 60 g limetkovej šťavy ( 1 veľká limetka)
 14 g kukuričného škrobu (2PL)
 100 ml studenej vody
 čerstvý koriander, limetka či avokádo k podávaniu

NáročnosťZačiatočníkPrípravahodinaVarenie50 minút

Ingredients

 200 g čiernej fazuľe ( asi 400g po uvarení alebo konzervovanej)
 100 g červenej fazule "kidney" (asi 200 g po uvarení alebo konzervovanej)
 25 g repkového oleja (2 PL)
 170 g červenej cibuľe (1 ks)
 20 g cesnaku (4 stúčiky)
 200 g mrkvy (2 ks)
 250 g červenej papriky (1 ks)
 6 g kajenskej papriky (1 PL)
 5 g rímskeho kmínu (3 ČL)
 4,5 g údenej papriky (2 ČL)
 1 g sušeného oregana (1 1/2 ČL)
 2 g sušeného cesnaku (1/2 ČL)
 800 g celých lúpaných rajčín (2 konzervy)
 50 g koncentrovaného rajčinového pretlaku (3 PL)
 500 ml zeleninového vývaru
 10 g horkej čokolády
 3 bobkové listy
 200 g kukurice
 6g soli (1 ČL)
 3g cukru (1/2 ČL)
 60 g limetkovej šťavy ( 1 veľká limetka)
 14 g kukuričného škrobu (2PL)
 100 ml studenej vody
 čerstvý koriander, limetka či avokádo k podávaniu

Directions

73
Vegan Chilli sin carne

Korenie:

K čili bez mäsa patrí samozrejme čili korenie – ak máte radi pálivé chute, kľudne pridajte dvojnásobok kajenského korenia. Ak s čili toľko skúseností nemáte, začnite ho pridávať z ľahka. Ak pridáte 1 PL kajenského korenia, nie je to nič extra pálivé pokiaľ nie ste na čili naozaj citliví. Na meranie korenia používam odmerné lyžičky, nie príborové, takže na to pozor ak nejdete podľa váhy korenia, ale podľa lyžíc.

O nič menej dôležitú úlohu, ako čili korenie má aj rímsky kmín (cumin) – zabudnite na našu rascu. Rímsky kmín chutí úplne inak. V Mexiku náš kmín – rascu do svojho čili ľudia nepridávajú, lebo ho tam možno ani nezoženiete. Rímsky kmín sa používa hojne aj v indickej kuchyni, kde býva v jedlách výraznejší. V čili sa krásne stratí, takže aj keď ho nemáte radi, nebojte sa. Jeho aróma sa stratí. Už býva dostupný aj v bežných väčších supermarketoch (napríklad tento), nie len špeciálnych obchodoch.

Ak sa vám nechce kupovať veľa rôznych korenín, môžete si kúpiť už aj hotovú zmes korenia na čili. Tiež je ich viac dostupných v supermarketoch medzi korením. Ja mám rada napríklad túto, lebo neobsahuje pridanú soľ.

Kvalitná horká čokoláda dodá čili krásne zemitú chuť. Určite ju pridajte a nebojte sa jej!

Predpríprava čili:

Ak pracujete so sušenou fazuľou, tak si ju večer pred varením namočte do vody, aby zmäkla. Varenie čiernej fazuľe trvá asi pol hodinku. Je menšia a uvarí sa celkom rýchlo aj keď ju zabudnete namočiť. Červená fazuľu uvaríte asi za hodinu.

Chilli con carne:

Alebo čili s mäsom, si tiež môžete pripraviť podľa tohto receptu. Nahraďte polovicu čiernej fazule vegánskym mletým mäsom alebo sójovým granulátom. Takže namiesto 200 g uvarenej fazule, použite 200 g alternatívy mäsa. Sójový granulát vopred uvarte, alternatívu k mäsu pridajte do čili v začiatku prípravy po pridaní korenín spolu so zeleninou, aby sa kúsky trochu opiekli.

Príprava vegan chilli sin carne:

V hrnci na oleji opražte na drobno nakrájanú červenú cibuľu. Opekajte ju na strednom ohni kľudne 10-20 minút. Medzitým si pripravte všetky ostatné ingrediencie. Nastrúhajte cesnak, mrkvu nakrájajte na malé kocky, papriku tiež na menšie kocky. V miske zmiešajte kajenskú papriku, rímsky kmín, údenú papriku, oregano a sušený cesnak.

Keď je cibuľka zlatistá, pridajte ho hrnca cesnak a nechajte ho asi pol minúty opekať, aby sa rozvoňal. Potom pridajte všetko korenie, ktoré ste zmiešali a krátko ho za stáleho miešania opražte. Stále opekajte na miernom ohni alebo si hrniec z ohňa zložte, aby ste papriku nespálili.

Ku koreniu pridajte mrkvu a červenú papriku (ak pridávate aj alternatívu k mäsu, pridajte najskôr tú, opečte ju a potom pridajte zeleninu). Zeleninu krátko opekajte. Pridajte lúpané rajčiny aj so šťavou (môžete použiť aj krájané rajčiny, ale celé rajčiny v konzerve bývajú kvalitnejšie a chutnejšie – ak môžete, vyberajte si vždy tie najkvalitnejšie suroviny, jedlo bude potom vždy chutnejšie), koncentrovaný rajčinový pretlak (používam tento dvakrát koncentrovaný pretlak), zeleninový vývar, čokoládu a bobkové listy. Rajčiny vareškou rozdeľte na menšie kúsky, aby sa postupne rozvarili.

Základ čili teraz priveďte k varu. Keď už bude bublať, pridajte kukuricu, čiernu a červenú fazuľu. Všetko spolu varte asi 40 – 50 minút, aby sa chute spojili. Na záver vegan chilli sin carne dosoľte, pridajte cukor na doladenie chiti a šťavu z limetky. Ak bol váš zeleninový vývar slanší, budete potrebovať soli menej, ak nebol vôbec slaný, pridajte soli viac.

V pohári zmiešajte kukuričný škrob a studenú vodu. Zmes vmiešajře do vegan čili ak ho chcete ešte zahustiť.

Ja rada vegan čili podávam s čiernou quinoou, brokolicou na pare, čerstvou zeleninou, konopným semienkom, čerstvým koriandrom, limetkou a avokádom, pre maximum živín. Môžete pridať samozrejme aj nachos alebo ryžu.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

vegan čili sin carne bey mäsa
vegánske čili s fazuľou
vegánske chilli con carne
vegánske čili mexické s mäsom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 13 521 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *