Ako naklíčiť mungo, adzuki, brokolicu či rukolu

Po poslednom varení strukovín, bude dnešný blog o nakličovanie semienok. Nie len strukovín, ale aj semienok či obilnín. Ja som klíčila naraz mungo fazuľky, adzuki fazuľky, brokolicu a rukolu. Tak ako naklíčiť mungo?

Čo potrebujete na klíčenie? To záleží od toho, čo idete klíčiť.

Strukoviny/obilniny: Ak klíčite fazuľky bude vám stačiť pohár, nakličovacia nádoba, sitko alebo cedník. To platí aj pre nakličovanie pohanky. Budú vám teda stačiť potreby, ktoré nájdete doma v kuchyni. Ja som siahla po pohári na smoothie, ktorý som doplnila látkou na cedenie rastlinného mlieka a gumičkou.

Gelové semienka: Ak poznáte chia semienka, tak viete, že pri kontakte s vodou semienka tvoria gel. Takýto gel tvorí aj žerucha, rukola,horčica, bazalka… na nakličovanie teda potrebujete niečo špeciálnejšie. Nakličovaciu nádobu alebo tanierik s vatou (ako to asi poznáte, ak ste niekedy nakličovali žeruchu). Ja som použila nakličovací tanierik od Sproutme.

Semienka: Tie semienka, ktoré netvoria gel, ako je brokolica, reďkovka, alfalfa… Môžete nakličovať aj v pohári aj na tanieriku. Oba spôsoby fungujú, stačí si vybrať čo je vám pohodlnejšie.

Pozrite si celé klíčenie zachytené aj na videu:

Postup klíčenia pri mungo a adzuki fazuľkách: Ako naklíčiť mungo

– fazuľky pretriedime a vyberieme chybné kúsky, ktoré by začali plesnivieť
– opláchneme ich vo vode a dáme do pohára v ktorom ich zaliate vodou necháme 8 hodín namáčať
(každá strukovina, semienko, obilnina bude mať inú dobu namáčania a klíčenia, mungu, adzuki a brokolici stačí 8 hodín, ale iné časy nájdete napríklad tu.)
– po 8 hodinách vodu zlejeme, fazuľky prepláchneme a necháme v pohári alebo na sitku klíčiť
– ráno a večer strukoviny preláchneme vodou, aby nevyschli a klíčenie pokračovalo. Ale vodu dobre zlejte,a by nezačali fazuľky hniť
– mungo začína klíčiť rýchlo a už na druhý deň ho môžete konzumovať, chutí ako hrášok
– adzuki trvalo klíčenie asi 4 dni

Ako naklíčiť mungo

Klíčenie rukoly:

– gélové semienka stačí namáčať 15 minút vo vode
– po namáčaní semienka vylejeme na nakličovaciu nádobu (alebo tanierik s vatou)
– nožíkom rozprestrieme semienka rovnomerne po sieťke a zlejeme prebytočnú vody
– prvý deň/dva klíčenia nechávam klíčky zvrchu prikryté ďalším tanierikom aby mali tmu a vlhko
– už  za pol dňa majú semienka korienky a začínajú klíčiť
– každé ráno a večer semienka pokropíme vodou a zavlažíme

Týmto spôsobom som klíčila aj brokolicu, len som ju namáčala potrebných 8 hodín. Klíčky môžete konzumovať od druhého dňa alebo ich môžete nechať vyrásť. U mňa vydržia 6-7 dní.

Ako naklíčiť brokolicu


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 29 634 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Ako využiť čas doma kreatívne

  2. Eva 11. mája 2020 at 7:18

    Veľmi dobre video.. Konečne som pochopila klíčenie

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *