Vegan hlivový guláš so zemiakmi a údenou paprikou

Vegan hlivový guláš som pred 3 rokmi jedla prvý krát v reštaurácií a doteraz si pamätám, aká som bola udivená z tej “mäsovej” štruktúry hlivy. Hliva je skvelá surovina, s ktorou môžete v kuchyni vytvárať dokonalé náhrady mäsa. Jednou možnosťou, ktorú silne odporúčam, je vegan hlivový guláš! Ja doň pridávam zemiaky a naviac aj údenú papriku, ktorá tiež pomáha dostať guláš na ďalší level, aby sa ani “mäsožravci” nesťažovali.

Ingrediencie na vegan hlivový guláš:

 600g hlivy
 600g očistených zemiakov
 2-3PL olivového oleja
 2 červené cibule (asi 150g)
 4 strúčiky cesnaku
 1L zeleninového vývaru
 3PL rajčinového pyré
 3ČL mletého kmínu
 2-3ČL údenej sladkej papriky
 2ČL sladká mletá paprika (špeciál)
 2ČL majoránky
 1/2 ČLsoľ
 1/4 ČL čierneho korenia
 1/2ČL sušeného rozmarínu alebo jednu vetvičku čerstvého
 čili podľa chuti
 2PL kukuričnej múky (alebo inej múky)
 100ml vody

Množstvo4 porcie
NáročnosťZačiatočníkCelkovohodina

Ingredients

 600g hlivy
 600g očistených zemiakov
 2-3PL olivového oleja
 2 červené cibule (asi 150g)
 4 strúčiky cesnaku
 1L zeleninového vývaru
 3PL rajčinového pyré
 3ČL mletého kmínu
 2-3ČL údenej sladkej papriky
 2ČL sladká mletá paprika (špeciál)
 2ČL majoránky
 1/2 ČLsoľ
 1/4 ČL čierneho korenia
 1/2ČL sušeného rozmarínu alebo jednu vetvičku čerstvého
 čili podľa chuti
 2PL kukuričnej múky (alebo inej múky)
 100ml vody

Directions

20

Pár slov k vývaru.

Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Uvarím vždy trochu viac vývaru. Kým sa uvarí, a keď stojí bokom, niečo sa vyparí.

Postup:

Pripravím si zvyšok surovín a začnem čistením zemiakov a hlivy. Potom ich nakrájam na menšie kocky a hlivu tiež na kocky, pásiky či obdĺžniky. Nadrobno si nakrájam červenú cibuľu a nastrúham cesnak.

Do stredne veľkého hrnca dám 2-3PL olivového oleja na strednom ohni. Na olej pridám cibuľku a pomaly pražím do zlata asi 5 minút. K cibuľke potom pridám nastrúhaný cesnak a všetko chvíľku miešam. Teraz pridám hlivu a zemiaky, samiešam a nechám minútku dusiť.

Teraz je čas pridať to najdôležitejšie, čo robí vegan hlivový guláš gulášom: korenie. Pridám sladkú papriku, údenú papriku, kmín, majorán, rozmarín, čierne korenie, soľ a čili podľa chuti. Ak chcete presne dodržiavať množstvá korenín, tak použite odmerné lyžičky, nie bežné kuchynské. (1PL je asi 15ml, 1ČL je asi 5ml.)

Korenie spolu s hlivou a zemiakmi dobre premiešam a zalejem litrom zeleninového vývaru. Potom pridám rajčinové pyré – to je hustá koncentrovaná rajčinová pasta, ktorú nájdete v malej konzerve, skle alebo tube. V obchodoch ju nájdete pod názvom rajčinový pretlak. Hlavne to musí byť hustá pasta.

Teraz všetko dobre premiešam a nechám variť na miernom vyššom ohni až, kým nie sú zemiaky mäkké. V 100ml vody si rozmiešam kukuričnú múku (môžete aj iný druh) a túto zmes prilejem do guláša na záver, aby sa trochu zahustil.

Vegan hlivový guláš je po zmäknutí zemiakov pripravený na jedenie. Najlepší je, ale na druhý deň, keď sa všetky chute dobre spoja a krásne zhustne. Ako prílohu môžete použiť domáci kváskový chlieb alebo ryžu. Aj keď to nie je pôvodom Slovenská kuchyňa, u nás doma sa varil guláš častejšie ako halušky a stal sa súčasťou našej kuchyne. Preto som si ho aj na blogu dovolila zaradiť k Slovenským receptom a nevytvárala mu extra kategóriu, kde by bol sám.

Ja som si tento guláš veľmi obľúbila. Ako dieťa som ho nemala rada, ale teraz s hlivou a hustejší… Neviem sa ho dojesť! A hlivu určite vyskúšajte aj v tomto recepte na gyros.

vegan hlivový guláš
vegan hlivový guláš
(Visited 2 535 times, 7 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *