Vegan hlivový guláš so zemiakmi a údenou paprikou

Vegan hlivový guláš som pred 3 rokmi jedla prvý krát v reštaurácií a doteraz si pamätám, aká som bola udivená z tej „mäsovej“ štruktúry hlivy. Hliva je skvelá surovina, s ktorou môžete v kuchyni vytvárať dokonalé náhrady mäsa. Jednou možnosťou, ktorú silne odporúčam, je vegan hlivový guláš! Ja doň pridávam zemiaky a naviac aj údenú papriku, ktorá tiež pomáha dostať guláš na ďalší level, aby sa ani „mäsožravci“ nesťažovali.

Ingrediencie na vegan hlivový guláš:

Množstvo4 porcie
Príprava10 minútVarenie50 minútCelkovohodina

 600 g hlivy (alebo balenie sójových kociek, fazule)
 600 g očistených zemiakov
 3 PL olivového oleja
 150 g červenej cibule (cca 2)
 4 strúčiky cesnaku
 1 l zeleninového vývaru
 3 PL rajčinového pyré
 3 ČL mletého kmínu
 3 ČL údenej sladkej papriky
 2 ČL sladkej mletej paprika (špeciál)
 2 ČL majoránky
 ½ ČL soľ
 ¼ ČL čierneho korenia
 ½ ČL sušeného rozmarínu (alebo jednu vetvičku čerstvého)
 čili podľa chuti
 horká čokoláda podľa chuti
 2 PL kukuričnej múky (alebo inej múky)
 100 ml vody

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 600 g hlivy (alebo balenie sójových kociek, fazule)
 600 g očistených zemiakov
 3 PL olivového oleja
 150 g červenej cibule (cca 2)
 4 strúčiky cesnaku
 1 l zeleninového vývaru
 3 PL rajčinového pyré
 3 ČL mletého kmínu
 3 ČL údenej sladkej papriky
 2 ČL sladkej mletej paprika (špeciál)
 2 ČL majoránky
 ½ ČL soľ
 ¼ ČL čierneho korenia
 ½ ČL sušeného rozmarínu (alebo jednu vetvičku čerstvého)
 čili podľa chuti
 horká čokoláda podľa chuti
 2 PL kukuričnej múky (alebo inej múky)
 100 ml vody

Directions

Vegan hlivový guláš so zemiakmi a údenou paprikou

Pár slov k vývaru.

Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Uvarím vždy trochu viac vývaru. Kým sa uvarí, a keď stojí bokom, niečo sa vyparí.

Postup:

Pripravím si zvyšok surovín a začnem čistením zemiakov a hlivy. Potom ich nakrájam na menšie kocky a hlivu tiež na kocky, pásiky či obdĺžniky. Nadrobno si nakrájam červenú cibuľu a nastrúham cesnak.

Namiesto hlivy môžete použiť aj fazuľu alebo sójové kocky, ktoré dokonalo imitujú mäso, ako ich pripraviť sa dozviete v tomro recepte na vegan segedín.

Do stredne veľkého hrnca dám 2-3PL olivového oleja na strednom ohni. Na olej pridám cibuľku a pomaly pražím do zlata asi 5 minút. K cibuľke potom pridám nastrúhaný cesnak a všetko chvíľku miešam. Teraz pridám hlivu a zemiaky, samiešam a nechám minútku dusiť.

Teraz je čas pridať to najdôležitejšie, čo robí vegan hlivový guláš gulášom: korenie. Pridám sladkú papriku, údenú papriku, kmín, majorán, rozmarín, čierne korenie, soľ a čili podľa chuti. Ak chcete presne dodržiavať množstvá korenín, tak použite odmerné lyžičky, nie bežné kuchynské. (1PL je asi 15ml, 1ČL je asi 5ml.)

Korenie spolu s hlivou a zemiakmi dobre premiešam a zalejem litrom zeleninového vývaru. Potom pridám rajčinové pyré – to je hustá koncentrovaná rajčinová pasta, ktorú nájdete v malej konzerve, skle alebo tube. V obchodoch ju nájdete pod názvom rajčinový pretlak. Hlavne to musí byť hustá pasta.

Teraz všetko dobre premiešam a nechám variť na miernom vyššom ohni až, kým nie sú zemiaky mäkké. V 100ml vody si rozmiešam kukuričnú múku (môžete aj iný druh) a túto zmes prilejem do guláša na záver, aby sa trochu zahustil. Teraz môžete pridať aj 70% horkú čokoládu, ktorá tiež dodá gulášu skvelú chuť a farbu. Podľa množstva guláša pridávam 25 až 50g čokolády. Ak sa čokolády bojíte, začnite po kockách a uvidíte!

Vegan hlivový guláš je po zmäknutí zemiakov pripravený na jedenie. Najlepší je, ale na druhý deň, keď sa všetky chute dobre spoja a krásne zhustne. Ako prílohu môžete použiť domáci kváskový chlieb alebo ryžu.

Guláš

Aj keď to nie je pôvodom Slovenská kuchyňa, u nás doma sa varil guláš častejšie ako halušky a stal sa súčasťou našej kuchyne. Preto som si ho aj na blogu dovolila zaradiť k Slovenským receptom a nevytvárala mu extra kategóriu, kde by bol sám.

Ja som si tento guláš veľmi obľúbila. Ako dieťa som ho nemala rada, ale teraz s hlivou a hustejší… Neviem sa ho dojesť! A hlivu určite vyskúšajte aj v tomto recepte na gyros. Viac slovenských vegánskych receptov tu.

vegan hlivový guláš
vegan hlivový guláš

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 83 563 times, 41 visits today)

16 Comments

  1. Zoli 22. januára 2019 at 18:20

    Bolo to fakt super. Nepotreboval som ani zahustiť. Touto cestou pozdravujem autorku receptu :)

    Reply
  2. Danielka 26. januára 2019 at 10:42

    Odskúšané spapane ďakujem❤️ďakujem krásne mne sa už inšpirácie minali, veľmi ma teší že pridavas viac receptov dnes to bude tvoj segedín

    Reply
  3. Pingback: Vegan segedínsky guláš s domácou knedľou - Surová Dcérka

  4. Pingback: HLIVOVÝ GULÁŠ - katkatrubianska.sk

  5. Andrea 15. mája 2019 at 10:46

    Perfektný recept, každému veľmi chutilo a ani im v tom guláši nechýbalo mäso.

    Reply
  6. Pingback: Slovegán: Moja prvá kuchárska kniha - Surová Dcérka

  7. dusan 28. januára 2020 at 14:16

    Tento recepis je fakt dobrý , na priemerné náklady použitých ingred. ozaj velmi dobrý s pozdravom

    Reply
    1. Barbara 7. júna 2020 at 15:57

      Predčil všetky očakávania, vynikajúci, rýchli pomerne lacný recept, ktorý skutočne zasýti

      Reply
  8. Pingback: Tipy na zdravé recepty, ktorými sa zavďačíš každému mužovi

  9. Marta 17. decembra 2020 at 19:40

    Tiež som ako mladšia nemala rada guláš, ten bol pre mňa brr .. doslova :) úplne som trpela najmä pri takých, čo sa varili v prírode v kotlíku .. to ako za trest .. ale tento je dokonaly .. s hlivou, jedno z mojich najoblúbenejších jedál (dokonca ho miluje aj môj mäsožrútsky priateľ a to nemá rád huby).

    Reply
    1. Surová dcérka 18. decembra 2020 at 10:24

      Tak to ma veľmi teší! ❤️ Ja by soms i veru aj ten kotlikovy teraz spravila hah. Hliva proste všetko zmenila.

      Reply
  10. Pingback: Vegan Chilli sin carne - Mexické čili bez mäsa - Surová Dcérka

  11. Adriana 27. mája 2021 at 14:09

    Tak toto je dokonalosť ❤️

    Nezohnala som údenú papriku, tak som pre vytvorenie údeného „nádychu“ využila zásoby v podobe údeného tofu, je to topka.

    Ďakujem!

    Reply
  12. Táňa 28. júla 2022 at 12:14

    Výborný recept! pridala som ešte mrkvu, kápiu a domáce mäkké paradajky a bol fantastický aj bez zahusťovania. Odporúčam :)

    Reply
  13. Gabrielita 8. augusta 2022 at 10:56

    Výborný. Vďaka za zdielanie. Robím ho pravidelne.

    Reply
  14. Vladislav Molčan 26. augusta 2023 at 17:14

    Tento recept si nezaslúži nič iné ako jediné slovo: „Perfektný!“

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *