Vegan kapustové pirohy s kyslou smotanou

Vegan kapustové pirohy sú ideálnym „comfort“ jedlom, ktoré nájdete vo východoeurópskej kuchyni. Hlavne ak ich opečiete do chrumkava a pridáte kyslú smotanu. Tieto malé pirohy sú plnené lahodnou kombináciou kyslej kapusty a cibule, ktorá vytvára jedinečnú a lahodnú chuť. Ja pridávam aj údené tofu či tempeh, ktoré sa k týmto chutiam dokonalo hodí. Skvelé budú, aj keď pridáte vaše obľúbené huby.

Či už sa ich rozhodnete podávať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu, pirohy s kyslou kapustou budú určite hitom. Vychutnajte si ich s kopčekom kyslej smotany alebo posypané čerstvými bylinkami, ktoré im dodajú extra chuť.

Vegan kapustové pirohy:

Množstvo4 porcie
Celkovo45 minút

Cesto:
 400 g hladkej pšeničnej múky
 200 ml teplej vody
 1 ČL soli
Náplň
 4 ČL oleja
 500 g kyslej kapusty + nálev
 270 g údeného tofu, tempehu či seitanu
Príloha
 300 g kyslej rastlinnej smotanyCreme Vega alebo Creamo
 1 ČL soli
 1 ČL citrónovej šťavy
 20 g pažítkyalebo kôpor či iné bylinky
 1 štipka čierneho korenia

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Cesto:
 400 g hladkej pšeničnej múky
 200 ml teplej vody
 1 ČL soli
Náplň
 4 ČL oleja
 500 g kyslej kapusty + nálev
 270 g údeného tofu, tempehu či seitanu
Príloha
 300 g kyslej rastlinnej smotanyCreme Vega alebo Creamo
 1 ČL soli
 1 ČL citrónovej šťavy
 20 g pažítkyalebo kôpor či iné bylinky
 1 štipka čierneho korenia

Directions

Vegan pirohy plnené kyslou kapustov
Vegan kapustové pirohy


Zmiešajte hladkú pšeničnú múku, teplú vodu a soľ. Vypracujte cesto, vyklopte ho na pomúčenú dosku a prekladajte dovtedy, kým bude nelepivé a vláčne. Cesto nechajte odpočívať, kým pripravíte náplň a smotanu, aspoň 10 minút. 

V miske zmiešajte kyslú rastlinnú smotanu, soľ, citrónovú šťavu, bylinky a čierne korenie. Smotanu dajte vychladiť, kým pripravíte pirohy.

Na panvici zohrejte 2 PL oleja a pridajte na čo najmenšie kocky nakrájané údené tofu. Tofu opečte do zlata a chrumkava. Odložte ho do misky bokom.

Na panvicu pridajte zvyšok oleja na drobno nakrájanú cibuľu, ktorú opekajte do zlatista na strednom ohni. Kyslú kapustu sceďte a premyte, aby vám zostalo 500 g tuhej časti. Kapustu pridajte k cibuli a opekajte asi 10 minút, kým nebude mäkká. Potom primiešajte opečené tofu a oldožte náplň bokom.

Cesto, ktoré ste pripravili, rozdeľte na dve časti, bude sa vám jednoduchšie vyvaľkávať. Položte ho na pomúčenú dosku a valčekom vyvaľkajte na hrúbku asi 2 mm. Cesto nesmie byť ani príliš hrubé, ani tenké. Počas vaľkania ho priebežne odliepajte a obracajte, aby vám nezostalo pevne prilepené k doske.

Pomocou pohára alebo vykrajovadla z cesta vykrojte kruhy s priemerom 8 cm. Do stredu každého kruhu položte čajovú lyžičku náplne. Kruh preložte na polmesiačik a jeho okraje pritlačte vidličkou. Takto vznikne typický pirohový vzor. Pirohy môžete opiecť na oleji z každej strany do zlata alebo ich varte 3 — 4 minúty v horúcej vode, kým nevyplávajú na povrch. 

Podávajte ich hneď po opečení s kyslou smotanou.

Hľadáte viac zveganizovaných Slovenských jedál? Pozrite sa na moje Slovegán kuchárky alebo hľadajte na blogu tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Vegan kapustové pirohy
Vegánske pirohy s kyslou kapustou

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 3 686 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *