Vláčny a jemný citrónový chlebíček s polevou, ktorý vydrží šťavnatý dlhé dni, plný dokonalej citrónovej chuti. Tento recept som testovala posledných 5 dní (rôzne obmeny cesta piekla tak 15 krát), kým som bola spokojná s touto vegan verziou.
Môžete pridať aj malú štipku škorice alebo muškátového orieška ak chcete cestu dodať a zvýrazniť teplé tóny.
Citrónový chlebíček:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Začnite predprípravou:
Rúru vyhrejte na 200 stupňov – myslite na to, že väčšina rúr hreje v rozmedzí 25 stupňov, takže sa riaďte skúsenosťou alebo kuchynským teplomerom, aby nebola príliš horúca. Všetko od 175 až 200 stupňov je ok. Moja rúra hreje na 200 keď ju nastavím na 175, takže sa vždy riadim teplomerom.
Rastlinné maslo roztopte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Ideálne použite aj mlieko a smotanu izbovej teploty – všetko stačí na 15-30 sekúnd zahriať v mikrovlnke a nechať vychladnúť.
Postup:
Zmiešajte a odložte bokom rastlinné mlieko a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte a preosejte cez jemné sitko múku, kypriaci prášok a jedlú sódu. Tiež odložte bokom.
Vo väčšej mise prstami zapracujte citrónovú kôru do cukru, aby sa uvolnili esenciálne oleje. K cukru pridajte rastlinné maslo a dobre premiešajte. Teraz môžete pridať zvyšok tekutín – olej, kokosovú smotanu, zmes mlieka a citrónu, vanilkový extrakt a soľ s kurkumou. Zmes vymiešajte do hladka. Na záver pridajte zmes hladkej múky a vymiešajte cesto. Miešajte ho len kým sa nestratia hrudky múky a dajte pozor aby ste cesto nepremiešali, čo by spravilo koláč gumovým.
Formu na chlieb (25×12 cm) vytrite maslom a vysypte múkou. Ak máte menšiu formu, pridajte menej cesta – formu naplňte tak, aby bolo asi 2 cm od kraja formy. Do stredu dajte tenké kusky masla alebo cesto narežte nožom dobre namočeným v roztopenom rastlinnom masle. Koláč pečte asi 60-65 minút pri teplote okolo 200 stupňov, kým nebude vrch zlatý a nevytiahnete skoro suchú špachtľu. Pri nižšej teplote pečte dlhšie. Ak bude vrch už dostatočne zlatý ale stred ešte nebude dosť prepečený, prekryte vrch koláča alobalom.
Po dopečení nechajte koláč aspoň 10 minút chladnúť vo forme a potom ho opatrne vyklopte na mriežku na chladnutie alebo podnos. Nechajte ho vychladnúť úplne, kým sa pustíte do krájania.
Poleva na citrónový chlebíček:
Na polevu zmiešajte aquafabu (nálev z konzervy strukovín) a citrónovú šťavu. Metličkou tekutiny ručne šľahajte, kým sa z nej nevytvorí jemná biela pena. Na toto nepotrebujete robot, len si dajte záležať aby vznikol dostatok jemnej bielej peny a väčšina vody sa premenila na penu.Vtedy primiešajte cukor a vznikne vám pekná biela glazúra, ktorá nie je príliš tekutá. Ak by ste chceli tekutejšiu, pridávajte citrónovú šťavu po čajových lyžičkách. Polevu nalejte na koláč po úplnom vychladnutí, kým ho budete krájať.
Upiecť si môžete aj môj skvelý banánový chlebíček a ďalšie pokus môžete sledovať na mojom instagrame, kde nájdete video recept aj k vegan citrónovému chlebíku.