Vegan Vaječný likér – tradičný a jednoduchý recept.

Experimentovať s vegan vaječným likérom ma baví, preto mám pre vás teraz tretiu verziu, ktorá čo najviac vychádza z tradičného receptu. Na blogu nájdete raw vaječný likér a v Slovegán 2 kuchárke nájdete recept na hustý vegan vaječný likér s muškátovým orieškom. Moja babina, po ktorej som zdedila aj formičky na medvedie labky, robila vaječný likér vždy tak hustý, že skoro neliezol pohára. To bola moje asi jediná skúsenosť s vaječným likérom. Každý má svoj recept, ja mám tri.

Vegan Vaječný likér

Počet porcií1 porcia
Čas prípravy1 hod.Čas varenia25 min.Celkový čas1 hod. 25 min.

Kokosové salko:
 400 g kokosového mlieka z konzervy
 120 g kryštálového cukru
Vanilkový základ
 800 ml sójového či mandľového mliekaalebo sójového vanilkového mlieka
 1 štvrť vanilkového pudingu v práškualebo 40 g kukuričného škrobu
 ¼ ČL čiernej soli Kala Namak pre vajíčkovú arómu
 200 g rumu (alebo iného obľúbeného asi 40% alkoholu)

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

Kokosové salko:
 400 g kokosového mlieka z konzervy
 120 g kryštálového cukru
Vanilkový základ
 800 ml sójového či mandľového mliekaalebo sójového vanilkového mlieka
 1 štvrť vanilkového pudingu v práškualebo 40 g kukuričného škrobu
 ¼ ČL čiernej soli Kala Namak pre vajíčkovú arómu
 200 g rumu (alebo iného obľúbeného asi 40% alkoholu)

Pokyny

Notes

Vegan Vaječný likér – tradičný a jednoduchý recept

Domáce kokosové salko:

V hrnci nechajte zovrieť kokosové mlieko. Až zovrie, znížte teplotu a pridajte cukor.

Podľa chuti môžete použiť aj iné sladidlo – každé sladidlo výsledné salko dochutí a zafarbí trochu inak.

Všetko premiešajte a varte ďalších 20-25 minút pri teplote 95 – 99 stupňov tak, aby mlieko nevrelo, ale len jemne bublalo a unikala z neho para. Mlieko miešajte, ak by ste mali pocit, že z neho neuniká para, ale ak para prestane unikať, asi už bude voda fuč.

Teplotu pri varení odporúčam sledovať kuchynským teplomerom. Takto budete mať celý proces pod kontrolou a redukovanie vám nebude trvať príliš dlho.

Kokosové mlieko by malo postupne zhnednúť a zhustnúť. Cieľ je zredukovať ho asi na polovicu pôvodného objemu. Ak máte mlieko s vysokým obsahom tuku, tak sa vám podarí zredukovať menej, keďže obsahuje menej vody.

Vegan salko už zoženiete v niektorých vegan obchodoch a zdravých výživách hotové od Nature’s Charm.

Likér:

Kým sa salko redukuje, pripravte si vanilkový základ. Máte dve hlavné možnosti. Použiť raslinné mlieko a vanilkový puding v prášku, alebo použiť už ochutené vanilkové mlieko a kukuričný škrob.

Zložitejšou možnosťou ešte je použiť rastlinné mlieko, kukuričný škrob a dochutiť všetko vanilkovou pastou ci luskom. A prípadne aj dofarbiť štipkou kurkumy. Ak chcete byt veľmi „fancy“ spravte si aj domáce krémové mandľové mlieko.

Pointa je vytvoriť redší vanilkový puding. Ak chcete, čo najhustejší likér, ako moja babička, tak stačí použiť menej mlieka. Namiesto 800 ml použite 600 ml.

600 ml mlieka dajte zovrieť do hrnca. Puding- škrob zalejte zvyškom mlieka a zamiešajte. Keď mlieko zovrie za stáleho miešania metličkou vlejte aj puding. Všetko spolu varte asi minútu, kým puding trochu nezhustne.

Keď budete mať pripravené husté salko aj vanilkový základ, zmiešajte obe veci dohromady. Všetko odložte do chladničky alebo nechajte v izbovej teplote vychladnúť.

Po dostatočnom vychladení základu môžete pridať rum. Čím kvalitnejší obetujete, tým lepšie. Následne primiešajte aj čiernu soľ, ktorá má výraznú vajíčkovú vôňu. Ak nemáte čiernu soľ, pridajte klasickú, zvárazní chute.

Vegan vaječný likér môžete ešte dochutiť aj spomínaným muškátovým orieškom alebo môžete pridať viac vanilky. Ak chcete likér silnejší, pridajte aj viac alkoholu, ale uberte z mlieka, aby nebol príliš riedky. Alebo si spravte verziu bez alkoholu. Likér skladujte v chladničke dobre uzatvorený a vydrží dlho.

vegánsky vaječný likér

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 51 560 times, 57 visits today)

13 Comments

  1. Pingback: Vegan Včelie úle s domácimi piškótami - Surová Dcérka

  2. Světlana 30. novembra 2021 at 18:50

    Všimla jsem si, že se prodává i vegan Salko.Lze je použít do vaječňáku?

    Reply
    1. Surová dcérka 30. novembra 2021 at 19:29

      Ahoj, áno. :) To od Nature’s Charm je super. Mozes nim nahradit domace kokosove salko. :)

      Reply
  3. Lukáš 8. decembra 2021 at 15:05

    Ahoj, děkuji za recept! A pokud chci dělat bez alkoholu, mám těch 200 ml rumu nahradit 200 ml vodou? Děkuji moc : )

    Reply
    1. Surová dcérka 9. decembra 2021 at 11:44

      Ahoj, nahraď rum mliekom alebo ak chces hustejší liker tak nemusis ani nahradit takym mnozstvom :)

      Reply
  4. Barbora 9. decembra 2021 at 10:52

    Ahoj, našla jsem v obchodě vedle kokosového mléka i kokosový krém, tak se chci zeptat, jestli to tím vůbec lze nahradit a i jestli myslíš že je ten krém třeba lepší než mléko?
    Děkuji!

    Reply
    1. Surová dcérka 9. decembra 2021 at 11:44

      Ahoj, krém moze byt uz bez vody, takže netreba tolko asi redukovat na salko, zalezi od znacky a toho co ej tam napisane, ale moze to byt fajn :)

      Reply
  5. Emma 9. decembra 2021 at 16:24

    Ahoj Nika, aké množstvo toho kupovaného kondenzovaného mlieka odporúčaš použiť? Jedna menšia 200 g konzerva bude stačiť, keď v recepte píšeš, že domáce salko bude vo výsledku zredukované asi na polovicu? Vďaka)

    Reply
    1. Surová dcérka 11. decembra 2021 at 15:04

      Ahoj, lepsie vacsia konrerva, lebo kokosove mlieko sa da na polovicu, ale este tam je váha aj cukru, takže bude treba tak 300gramov :)

      Reply
  6. Lenka 11. decembra 2021 at 16:12

    Super recept! Oplatilo sa varit, i ked ine vegan recepty su iba robene za studena v mixéri. Nám s mužom to dokonca chutí takto teplé asi aj viac . Puding som robila so zlatým klasom a vanilkovou arómou, nakoniec som pridala aj kurkumu a rumu sme pridali 250ml na toto množstvo a bola to bomba

    Reply
    1. Surová dcérka 11. decembra 2021 at 16:23

      To ma veľmi teší! Má to niečo do seba aj teplé veru! :)

      Reply
  7. Barbora 26. novembra 2023 at 22:34

    Ahoj
    Kolko asi vydrží verzia bez alkoholu?

    Reply
    1. Surová dcérka 27. novembra 2023 at 11:24

      Ahoj, asi by som odhadla ze tyzden je safe, keď tak mrazák :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *