Vegan Vaječný likér – tradičný a jednoduchý recept.

Experimentovať s vegan vaječným likérom ma baví, preto mám pre vás teraz tretiu verziu, ktorá čo najviac vychádza z tradičného receptu. Na blogu nájdete raw vaječný likér a v Slovegán 2 kuchárke nájdete recept na hustý vegan vaječný likér s muškátovým orieškom. Moja babina, po ktorej som zdedila aj formičky na medvedie labky, robila vaječný likér vždy tak hustý, že skoro neliezol pohára. To bola moje asi jediná skúsenosť s vaječným likérom. Každý má svoj recept, ja mám tri.

Vegan Vaječný likér

Kokosové salko:
 400 ml kokosového mlieka z konzervy
 120 g kryštálového cukru
Vanilkový základ
 800 ml sójového či mandľového mlieka (alebo sójového vanilkového mlieka)
 1 balenie vanilkového pudingu v prášku (alebo 40 g kukuričného škrobu)
 1/4 ČL čiernej soli Kala Namak pre vajíčkovú arómu
 200 ml rumu (alebo iného obľúbeného asi 40% alkoholu)

NáročnosťZačiatočníkPríprava50 minút

Ingredients

Kokosové salko:
 400 ml kokosového mlieka z konzervy
 120 g kryštálového cukru
Vanilkový základ
 800 ml sójového či mandľového mlieka (alebo sójového vanilkového mlieka)
 1 balenie vanilkového pudingu v prášku (alebo 40 g kukuričného škrobu)
 1/4 ČL čiernej soli Kala Namak pre vajíčkovú arómu
 200 ml rumu (alebo iného obľúbeného asi 40% alkoholu)

Directions

66

Domáce kokosové salko:

V hrnci nechajte zovrieť kokosové mlieko. Až zovrie, znížte teplotu a pridajte cukor.

Podľa chuti môžete použiť aj iné sladidlo – každé sladidlo výsledné salko dochutí a zafarbí trochu inak.

Všetko premiešajte a varte ďalších 20-25 minút pri teplote 95 – 99 stupňov tak, aby mlieko nevrelo, ale len jemne bublalo a unikala z neho para. Mlieko miešajte, ak by ste mali pocit, že z neho neuniká para, ale ak para prestane unikať, asi už bude voda fuč.

Teplotu pri varení odporúčam sledovať kuchynským teplomerom. Takto budete mať celý proces pod kontrolou a redukovanie vám nebude trvať príliš dlho.

Kokosové mlieko by malo postupne zhnednúť a zhustnúť. Cieľ je zredukovať ho asi na polovicu pôvodného objemu. Ak máte mlieko s vysokým obsahom tuku, tak sa vám podarí zredukovať menej, keďže obsahuje menej vody.

Vegan salko už zoženiete v niektorých vegan obchodoch a zdravých výživách hotové od Natures Charm. Ešte som ho, ale netestovala.

Likér:

Kým sa salko redukuje, pripravte si vanilkový základ. Máte dve hlavné možnosti. Použiť raslinné mlieko a vanilkový puding v prášku, alebo použiť už ochutené vanilkové mlieko a kukuričný škrob.

Zložitejšou možnosťou ešte je použiť rastlinné mlieko, kukuričný škrob a dochutiť všetko vanilkovou pastou ci luskom. A prípadne aj dofarbiť štipkou kurkumy. Ak chcete byt veľmi “fancy” spravte si aj domáce krémové mandľové mlieko.

Pointa je vytvoriť redší vanilkový puding. Ak chcete, čo najhustejší likér, ako moja babička, tak stačí použiť menej mlieka. Namiesto 800 ml použite 600 ml.

600 ml mlieka dajte zovrieť do hrnca. Puding- škrob zalejte zvyškom mlieka a zamiešajte. Keď mlieko zovrie za stáleho miešania metličkou vlejte aj puding. Všetko spolu varte asi minútu, kým puding trochu nezhustne.

Keď budete mať pripravené husté salko aj vanilkový základ, zmiešajte obe veci dohromady. Všetko odložte do chladničky alebo nechajte v izbovej teplote vychladnúť.

Po dostatočnom vychladení základu môžete pridať rum. Čím kvalitnejší obetujete, tým lepšie. Následne primiešajte aj čiernu soľ, ktorá má výraznú vajíčkovú vôňu. Ak nemáte čiernu soľ, pridajte klasickú, zvárazní chute.

Vegan vaječný likér môžete ešte dochutiť aj spomínaným muškátovým orieškom alebo môžete pridať viac vanilky. Ak chcete likér silnejší, pridajte aj viac alkoholu, ale uberte z mlieka, aby nebol príliš riedky. Alebo si spravte verziu bez alkoholu. Likér skladujte v chladničke dobre uzatvorený a vydrží dlho.

vegánsky vaječný likér

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 13 204 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Vegan Včelie úle s domácimi piškótami - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *