Mäkké, voňavé a plné džemu. Vegan medovníky s lekvárom, ktoré si tieto Vianoce zamiluje aj medovníkový grinč. Sú plné tých najlepších aróm. A tá rumovo cukrová poleva! Tá dodá ďalší level chutí a aj mäkkosť. Zvnútra zapracuje hustý lekvár, ja miluje ríbezľový, ale slivkový aj višňový budú tiež skvelé. A aj keď je to pracnejšie, tieto vegánske medovníky si budem piecť už každé Vianoce. Sú najlepšie, aké som ochutnala aj upiekla.
Pre tento recept som použila moju spoluprácu s korením Veganek. Milujem ich Staročeské perníkové korenie, ktoré má tú pravú perníkovú chuť a vráti vás do detstva. Teraz Veganek nájdete na Košík.cz a Rohlík.cz, kde majú veľký výber aj akčné ceny. Toto korenie si určite pridajte k nákupu!
Ingrediencie na vegan medovníky s lekvárom:
Ingrediencie
Pokyny
Náhrada vajíčka:
Ja obľubujem psyllium – vlákninu skorocelu, ktorú žoženiete v zdravej výžive aj lekárňach. Je neviditeľná v ceste a gel je veľmi pevný už za minútku. Nahradiť ju môžete mletým ľanom alebo chia, ktoré tiež vytvoria gél. Všetko v množstve 2 PL – odmerné polievkové lyžice, nie príborové. V gramoch použite 14 g mletého ľanu alebo 18 g mletých chia semienok.
Postup:
Rastlinné maslo nakrájané na kocky nechajte pri izbovej teplote zmäknúť. Psyllium zmiešajte s vodou – vznikne hustý gél, ktorý bude plniť úlohu vajíčka. Vo väčšej miske zmiešajte múku, cukor, perníkové korenie, jedlú sódu, kakao a soľ. Pridajte rastlinné maslo a končekmi prstov ho zapracujte do múky tak, aby ste dosiahli konzistenciu vlhkého piesku. Použiť môžete aj kuchynský robot s listovým nástavcom.
Pridajte psyllium s vodou, tekuté sladidlo vášho výberu a vypracujte nelepivé cesto. To zabaľte do potravinovej fólie a nechajte cez noc odležať v chladničke.
Na druhý deň cesto rozdeľte na 4 časti. Naraz budete pracovať iba s jednou časťou, zvyšné medzitým vráťte do chladničky. Každú časť cesta vyvaľkajte najemne pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm. Medovníky vykrojte na väčšie tvary, ktoré sa vám budú dobre plniť – kolieska, srdiečka atď.
Do kúsku cesta dajte čajovú lyžičku hustého lekváru. Neprežeňte to, aby lekvár nevytekal. Okraje môžete jemne potrieť vodou, aby sa lepšie prilepila horná časť medovníka. Kraje poriadne pritlačte príborovým nožom. Hotové medovníky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov 6-7 minút. Nepečte ich pridlho, aby neboli tvrdé alebo sa nespálili.
Z celého množstva cesta by vám mali vyjsť 4 plechy a asi 60 kúskov plnených medovníkov.
Medovníky nechajte jemne vychladnúť – stačí pár minút, aby ste ich mohli držať v ruke. Ešte teplé ich rýchlo z hora namočte do rumu, potom hneď poriadne do práškového cukru a ešte raz super rýchlo do rumu. Takto nechajte medovníky úplne vychladnúť.
Ak chcete verziu bez stopy alkoholu napríklad pre deti, rum jednoducho vopred prevarte. Pri 70-80 stupňoch sa alkohol vyparí a zostane vám len aróma. Rum nechajte pred namáčaním vychladnúť.
Ak ste spravili všetko správne, hneď po vychladnutí budú mäkké. Skladujte ich v uzatvorenej dóze a v chlade ak ich budete piecť dlhšie pred sviatkami. Zostávajú mäkké aj keď sú vyložené niekoľko dní v neprekúrenej izbe. Ak by náhodou stvrdli, pridajte k nim do krabice vlhkú utierku, aby nasali vzdušnú vlhkosť.
Moje ďalšie Vianočné recepty nájdete tu. Video recept na medovníky nájdete na mojom instagrame!
Ahoj, dal by sa pre deti niečím nahradiť rum?
Ahoj, pre nealko verziu stačí rum predtým prevariť, alkohols a vyparí pri 70-80 stupňoch a zostane len aróma. :)
Ahoj. Ďakujem za recept. Keby som robila neplnenú verziu, čas a teplotu pečenia mám skrátiť? Ďakujem. ♥️
Ahoj, nemusíš, ak spravíš medovníky rovnako hrubé, takže nevaľjak na 2-3 mm ale 4-5 mm :) Kazdopadne ich treba sledovat aby sa nepiekli dlho a neboli tvrdé.
Perníčky jsou úžasné,měkké, šťavnaté, poleva tomu dodává ještě další úroveň chuti. Budou mít své čestné místo na stedrovecernim stole každý rok! ♥️♥️♥️
Ahoj, myslis, ze by slo nahradit rastlinne maslo kokosovym olejom? Vdaka :}
Ahoj :) nahradit to ide, ale mozno treba zmenit trochu pomer oleja a múky,a by cesto bolos právne tuhé. Na blogu najdes aj iny recept, kde je olej alebo orieškové maslo :) https://www.dcerka.sk/medovniky-veganske-agavnicky/
Ahoj, je možné použiť aj klasické maslo a ponechať pomer? Dakujem
Ahoj, ano, nemalo by sa tým nič meniť :)
Nemůžu si pomoct, je to tak zku*veně dobré! Ďakujem za tento recept :D