Perníkové crinkles (vegan)

Pokračujem v našej crinkles tradicií a tento rok si po čokoládových a pomarančových pripravíme perníkové crinkles. Dokonalé spojenie obľúbených popraskaných cookies a Vianočných perníčkov. Ak tu nájdete aj čokoládovú a pomarančovú verziu, podľa ktorej môžete pripraviť i citrónové či grepové crinkles.

Perníkové crinkles:

Množstvo25 porcií
Príprava10 minútVarenie15 minútCelkovo5 hodiny

 340 g hladkej múky
 240 g kryštálového cukru
 8 g kypriaceho prášku
 12 g perníkového korenia
 15 g kakaa
 ½ ČL soli
 195 g jablkového pyré
 100 g repkového oleja

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 340 g hladkej múky
 240 g kryštálového cukru
 8 g kypriaceho prášku
 12 g perníkového korenia
 15 g kakaa
 ½ ČL soli
 195 g jablkového pyré
 100 g repkového oleja

Directions

Perníkové crinkles
perníkové crinkles vegan

Cukor:

Tento americký recept obsahuje dosť cukru, nie však len tak pre nič za nič. Cukor je dôležitý, ak ho uberiete priveľmi, crinkles sa neroztečú, nepopraskajú a zostanú z nich len guľky. Pri 190 gramoch dostanete stále pekné porpaskanie, dosť sladké koláčiky, ale už budú vyššie a nebudú skor guľového tvaru. Pridajte teda akékoľvek množstvo od 190 do 240 gramov, aké uzáte za vhodné. Takto si viete regulovať výšku a roztekanie crinkles.

Recept na perníkové crinkles:

Vo väčšej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, kypriaci prášok, perníkové korenie, kakao a štipku soli. Všetko dobre premiešajte. Do menšej misky dajte jablkové pyré a repkový olej. Metličkou všetko zmiešajte, aby vznikla jednoliata hmota.

Mokré ingrediencie vlejte do suchých všetko premiešajte. Použiť môžete kuchyský robot alebo cesto spracujte ručne ci vareškou. Vznikne vám hladké, dobre tvarovateľné, cesto. Cesto by malo byť čo najpevnejšie, aby nevznikli z cookies nízke placky. (Viac v sekcií test.)

Cesto dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny, ale deálne nechajte cesto odležať cez noc.

Po odležaní vyberte cesto z chladničky a vyhrejte trúbu na 180 stupňov – ohrev z hora a dole bez ventilátora. Z cesta odoberajte malé kúsky s váhou asi 35 gramov. Z každého kúska vygúľajte v dlaniach peknú guličku a odložte ju na papier na pečenie, alebo inú neprilnavú plochu.

Ak guličky dáte pred pečením do mrazničky, môžete mrazom regulovať ako bude vyzerať popraskanie. Bez mrazu dostanete tenšie cookies s jemnými prasklinami. S mrazom budú cukrové kryhy väčšie a crinkes budú o niečo vyššie. Odporúčam guličky dať do mrazu na 15 minút. Verte mi a spravte tak! :)

Môžete ich tam ale nechať aj hodinu, alebo celé týždne, kým ich budete potrebovať. U mňa celkom funguje to, že si vždy upečiem 1-2 guličky vtedy, ke mám chuť na sladké.

Test:

Kedže každá múka je trochu iná a môže piť viac či menej vody, je dobre cesto otestovať. Zoberte si 1 guličku, zmrazte ju, obaľte v cukre a upečte podľa postupu nižššie. Ak po 10-15 minútach pečenia je z crinkles placka, pridajte viac múky – Pridávajte postupne 10 gramov múky, zapracujte v robote alebo ručne a znova otestujte tak, že upečiete jednu guľku.

Ak je cesto sypké aj keď ste ho dobre spracovali, pridajte viac pyré. Stačí naozaj málo. Takto si viete cesto vyladiť podľa vašej múky, aby bolo dostatočne pevné a guľky mali pekný tvar.

Obalovanie perníkových crinkles:

Keď máte všetky guličky vytvarované a zmrazené aspoň na 15 minút, najskôr ich všetky obaľte v kryštálovom cukre – cukor pekne do guličky zatlačte, nech nie je len na povrchu. A potom guličky obaľte v múčkovom cukre. Nešetrite. Vrstva musí byť hrubšia, aby crinkles vyzerali pekne a cukor sa neroztopil.

Guličky s rozostupom poukladajte na plech s papierom na pečenie. Vždy tak 6-8 kúsklov. Bude ich viac ako na jeden plech, tak si ich rozdeľte na asi tri plechy. Guličky, ktoré nepečiete schovajte do chladničky, aby zostali stále chladné a pekne popraskali.

Vegan perníkové crinkles pečte v trúbe asi 12 -15 minút. Vyberám ich, keď sa začnú tvoriť väčšie praskliny a majú priemer asi 6-7 cm. Takže sledujte hlavne praskanie a tvar, nechcete ich uplne vysušiť.

Môžu sa vám zdať vnútri surové, ale dlhšie ich už nepečte, tak to má byť, aby zostali mäkké. Po dopečení ich nechajte jemne vychladnúť na plechu a môžete hneď jesť alebo ich uložte do uzatvárateľnej misky, aby nevyschli. V uzbovej teplote vydržia makké asi týždeň, dlhšie ich skladujte v chladničke a krátko zohrejte v rúre pred podávaním.

Moje ďalšie Vianočné recepty nájdete tu. Video recept na pomarančové crinkles nájdete na mojom instagrame!

perníkové crinkles vegánske perníčkové bez vajíčka
vegánske perníkové crinkles koláčiky

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 10 329 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Květa Dosoudilová 10. decembra 2023 at 16:15

    Děkuji za recept, jsou naprosto luxusní! Vloni jsem zkoušela pomerančové a letos i perníčkové a můžu říct, že oba druhy budou patřit mezi stálice našich Vánoc :)

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *