Keď sme boli deti, medvedie labky piekla na Vianoce len moja babina. Keď sme k nej prišli na prvý či druhý sviatok Vianočný, čakali nás u nej najrôznejšie tvary obalené v cukre. Tento rok som po nej zdedila veľa z jej formičiek, ktoré mala už roky odložené v komore, kde na ne sadal prach. Pečenie teda prešlo na mňa a ja som si vybrala tie najkrajšie formičky a pripravila vegan medvedie labky.
Medvedie labky niekto miluje a niekto nenávidí. Podľa mňa je to pre to, že niektorým sa bohužiaľ nepošťastilo ochutnať dobré medvedie labky. Medvedie labky totiž nemusia byť suché a tvrdé. Je veľmi dôležité ako dlho ich pečiete. Pár minút môže zmeniť všetko a možno si labky zamilujete tiež.
Vegan medvedie labky:
Ingrediencie
Pokyny
Maslo vyberte z chladničky, nakrájajte ho na kocky a nechajte ho zmäknúť. Nechajte ho v izbovej teplote kľudne hodinku či dve ak potrebuje.
V mise si zmiešajte hladkú múku, cukor, mleté orechy, holandské kakao (dodá labkám výraznejšiu farbu) mletú škoricu a mletý klinček. Orechy meliem naozaj na drobno, možno až na prach, v mlynčeku na kávu, aby sa v ceste krásne stratili.
Ak máte radšej vegan medvedie labky viac orechové, pridajte ešte o polovicu viac orechov. Ak sa u vás pridáva aj citrónová kôra, pridajte kôru z 1/2 citróna.
Keď je maslo akurát, pridajte ho k múke a špičkami prstov začnite spájať maslo a múku, aby vzniklo cesto. Pracujte rýchlo, ako pri lineckých koláčikoch, aby ste príliš neaktivovali glutén. Cesto by bolo potom príliš tvrdé a gumové. Hneď ako vznikne jednoliate cesto, prestaňte ho spracovávať. Zabaľte ho do potravinovej fólie a uložte ho cez noc alebo aspoň na dve hodiny do chladničky.
Z tohto množstva cesta vám vyjde asi 30 kúskov labiek, veľkosti ako na fotke. Sú to celkom veľké formičky, takže ak máte menšie, vznikne vám ich viac.
Pečenie:
Formičky precízne vytrite maslom. Cesto vytiahnite z chladničky. Odoberte si vždy menšiu časť, tak aby bolo cesta akurát na formičku. Ja z cesta vytvarujem guľku a potom ju sploštím na hrubšiu placku. Položím ju do stredu formičky a prstami ju rovnomerne roztlačím, aby cesto bolo všade po stranách a malo aj rovnakú hrúbku. Takže vám vo forme zostane jamka, niekedy väčšia a niekedy menšia, podľa vašich formičiek.
Labky dajte piecť v rozohriatej rúre na 175 stupňov bez ventilátora. Ak máte ventilátor, teplotu znížte tak o 10 stupňov. Pokojne si pri jednom kúsku otestujte, ako dlho ich máte piecť. Dĺžka pečenie bude záležať od veľkosti formy, ale aj hrúbky cesta. Moje medvedie labky sa piekli 6-7 minút. Takto zostali kréhké, ale vnútri stále vláčne.
Ak by vám testovacia labka vyšla príliš tvrdá a suchá, pečte kratšie. Ak by bola príliš neprepečená a skôr pripomínala brownie, pečte dlhšie.
Po dopečení nechajte vegan medvedie labky vzchladnuť asi 15 minút. Potom ich pobúchaním po doske vyklopte. Tu sa musíte spoliehať aj na kvalitu vašich formičiek, staré formičky, ktoré už boli X-krát použité majú prirodzene mastnejší povrch a lepšie z nich cesto padá. Preto sa formičky ani neumývajú v saponáte, len pod čistou vodou a potom sa vytierajú utierkou.
Poleva
Nad parou roztopte horkú čokoládu a kakaové maslo. Môžete použiť aj kokosový olej bez vône alebo iný tuk, ak je čokoláda málo tekutá. Labky z polovice namočte do čokolády a posypte mletými alebo na drobno posekanými orieškami.
Vegan medvedie labky skladujte v dobre uzatvorenej nádobe, aby zostali mäkké.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Pingback: Vegan Vaječný likér - tradičný a jednoduchý recept. - Surová Dcérka