Vegánske šuhajdy som nestihla pripraviť minulé Vianoce. Mnohí ste chceli recept na tie klasické s vlašskými orechami a hrozienkami. Ale veľa z vás chcelo aj niečo iné. Ak oriešky nemáte radi, siahnite po krémovej náplni a la vaječný likér alebo jemne tekutej karamelovej náplni. Osobne mám rada aj orechovú plnku, ale tieto dve ju prekonali aj u mňa. Ktorú mám radšej však povedať neviem. Obe majú svoje čaro. Z každej plnky vám vyjde asi 20 kúskov, ak chcete kombináciu tak spravte plnky menej.
Viac Vianočných receptov.
Vegánske šuhajdy:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Čokoláda – najdôležitejšia ingrediencia, ktorá určí celú chuť. Investujte do kvalitnej vegánskej čokolády. Kašlite na čokolády na varenie – tie ani nebývajú vegánske. Ja som si začala objednávať horkú čokoládu z e-shopu Petry Stahlovej, kde má skvelé vegánske francúzske čokolády (aj biele a mliečne, luxus!), ktoré vás vyjdú lacnejšie na sto gramov ako iná kvalitnejšia čokoláda z obchodu, kľudne menej ako 2 eurá za 100g. Pre tejto recept som použila túto 65% čokoládu, ktorá je skvelá aj na temperovanie a má krásne ovocnú chuť.
Postup na vegánske šuhajdy:
Začnite tým, že si nad parou roztopíte polovicu čokolády a polovicu masla na čokoládový košíček. Vznikne vám hustejší čokoládový krém. Vyberte si košíčky na šuhajdy. Používam košíčky so spodným priemerom asi 4 cm.
Čokoládu rozdeľte do košíčkov, asi 8 gramov čokolády do každého. Na plnenie používam cukrárske vrecko, ktoré naplním čokoládou. Takto čistejšie a precíznejšie košíčky naplníte. Pri karamelovej plnke určite odporúčam čokoládu pomocou špáradla potiahnuť aj na strany košíčkov, aby lepšie zadržal plnku.
Košíčky dajte stuhnúť do chladničky.
Orechová náplň:
Hrozienka zalejte rumom tak, aby boli ponorené. Nechajte ich čo najdlhšie napiť. V malom hrnci priveďte k varu mlieko a maslo, aby sa roztopilo. V miske zmiešajte hrozienka s rumom a horúce mlieko. Potom prisypte pomleté orechy, cukor a vanilkovú pastu. Všetko zmiešajte. Zmes ešte trochu zhustne, oriešky nasajú tekutiny.
Náplň rozdeľte do 20 košíčkov a pekne ju zarovnajte. Roztopte zvyšok čokolády a masla, plnku zalejte, ozdobte podľa chuti. Odporúčam niečo kyslejšie ako mrazom sušené brusnice alebo maliny.
Karamelová náplň:
V menšom hrnci zohrejte smotanu, nemusíte ju variť len zohrať, aby nebola studená a tuhá. Je dôležité použiť smotanu s vysokým obsahom tuku, preto odporúčam Creme Vega alebo kokosové mlieko – len tuhú časť.
Vo väčšom a hlbšom hrnci zalejte cukor vodou a začnite na strednom plameni cukor zahrievať, aby skaramelizoval. Odporúčam použiť aj kuchynský teplomer. Cukor by mal dosiahnuť teplotu asi 190 stupňov a začne chytať tmavú karamelovú farbu. Vtedy neváhajte a vlejte do horúceho karamelu smotanu a začnite miešať. Ak nemáte teplomer, tak sa riaďte farbou, keď bude rovnomerne zlatý, už nečakajte, lebo sa cukor spáli. A to spoznáte. Takýto karamel nepoužite, bude chutiť spálene.
Po zamiešaní smotany, ktorá bude zo začiatku prskať vám vznikne krásny karamel. Teraz môžete pridať soľ, ak chcete slaný karamel alebo použiť karamel nesolený. Ale štipka soli sa vždy k sladkému hodí a zvýrazní chuť.
Náplň rozdeľte do 20 košíčkov. Roztopte zvyšok čokolády a masla, plnku zalejte, ozdobte podľa chuti. Odporúčam niečo kyslejšie ako mrazom sušené brusnice alebo maliny.
Likérová náplň:
Do hrnca dajte kokosové mlieko a cukor, za stáleho miešania priveďte k varu a ďalej varte na mierne vyššom plameni. Všetko varte asi kým sa kokosové mlieko nezredukuje na polovicu.
V miske zmiešajte rum a zmes na vanilkový puding. Ak chcete naozaj pevný krémový puding použite 20 g pudingu, ak chcete tekutejší likér, použite polovicu. Zmes vlejte do mlieka a miešajte, ako keď robíte puding, až kým zmes nezhustne. Puding odstavte z ohňa a pridajte štipku čiernej soli alebo bežnej soli. Náplň môžete dosladiť ešte podľa vašej chuti.
Náplň rozdeľte do 20 košíčkov. Roztopte zvyšok čokolády a masla, plnku zalejte, ozdobte podľa chuti. Odporúčam niečo kyslejšie ako mrazom sušené brusnice alebo maliny.
Ďalšie sladké recepty nájdete tu a tu je viac Vianočných receptov. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Ahoj, chystám sa na šuhajdy s likérovou náplňou ale nie som si istá či do Vianoc ydržia. Bohužiaľ potom už nemám kedy na vianoce „piecť“ :( Máš s tým skúsenosť? Poprípade ako skladovať? Vďaka a vyzerajú úžasne!
Ahoj :) Jedine zmrazit. je to ale rychli recept, ktorý je lepsie pripravit aj na poslednu chvilu :)