Vegan linecké koláčiky

Linecké koláčiky neoddeliteľne patria k Vianočným sviatkom a ako to už býva, dajú sa pripraviť aj vo vegánskej verzií. Všetko je možné, zázraky sa dejú a linecké pečú. Pripravili sme vegan linecké koláčiky.

Na vegan linecké koláčiky budete potrebovať:


– 300g hladkej špaldovej múky
– 70g práškového cukru
– 200g rastlinného tuku (Alsan)
– 1PL rastlinnej smotany (Alpro)
– nastrúhaná citrónová kôra (1x bio citrón)
– 1PL kakaa (ak chcete časť čokoládovú)
– džem, práškový cukor alebo cukríky na štýl bonparov na ozdobu

vegan linecké koláčiky

Všetky suché  ingrediencie spolu dobre zmiešame. Pridáme studené maslo aj smotanu a spracujeme všetko na cesto, ktoré  necháme aspoň hodinu vychladiť v chladničke. Môžete cez noc. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme. Dobre spracované cesto sa nelepí, ak by lepilo, pridajte múku. Dobre si pomúčte dosku z každej strany aby ste cesto vedeli vyvaľkať a pekne vykrajovať.

Do polovičky si môžete vykrojiť menšími formičkami menšie otvory ak chcete linecké lepiť džemom, alebo môžete takto vykrojiť všetky ak ich chcete takúto “sklenenú výplň” z cukríkov.

img_6180

Vykrojené cesto uložíme na plech s papierom na pečenie. Ak chcete skúsiť zaskliť stred lineckých koláčikov, tak budete potrebovať vegánske cukríky na štýl bonparov (originálne bonpari vegánske nie sú, ale mamina našla nejaké s vegánskym zložením práve v Lidli a nemusia tam byť stále). Ak budete mať cukríky, tak ich rozlámte a dajte kúsky do stredu každého koláčika.

Linecké s cukríkmi pečieme na 180 stupňoch asi 1 minútu, kým sa rozpustia cukríky, potom ich dopečieme na 170 stupňoch ďalšie asi 4 minúty. Po dopečení necháme koláčiky na plechu úplne vychladnúť, inak nepôjdu dobre odlepiť .

vegánske linecké koláčé

vegan linecké

linecké
Ak si spravíte verziu s džemom, tak po vychladnutí môžete začať s lepením častí dohromady džemom. Vegan linecké chutia podľa mňa identicky ako bežné linecké koláčiky, sú krehké, jemné a na nerozoznanie od bežných, ktoré mávame na Vianoce. Skladujte ich v uzatvorenej dóze a zostanú šťavnaté a krehké.

Ďalšie vianočné recepty:
Tofu Kapor a zemiakový šalát
Hubová polievka
“Vaječný” likér
Raw Kapustnica
Raw Parížske rožky
Raw Šuhajdy
Raw Linecké
Kokosové guľky
Agávníky – medovníky
Vanilkové rožteky

(Visited 4 035 times, 11 visits today)

8 Comments

  1. Pingback: Vegánsky "Vaječný" likér - Raw Mother&Daughter

  2. Sweet Elis 16. decembra 2017 at 9:38

    Ahoj,
    Chcela som sa spýtať, že či sa dá nahradiť ten rastlinný tuk kokosovým olejom.
    Ďakujem.

    Reply
    1. mm Raw Daughter 27. decembra 2017 at 10:17

      Ahoj :) ano, dá sa nahradit aj kokosákom :)

      Reply
  3. Sias 1. decembra 2018 at 11:18

    Ahoj mozem sa spytat na tie cukrikovu vypln? Ako to chuti? Anedavas tam nic iba tie cukriky? Vykrojis stred polozis na plech a das tam tie cukriky? :) super stranka , super inapiracie :) konecne niexo schopne :) dakujem

    Reply
    1. mm Surová dcérka 1. decembra 2018 at 13:11

      Chuti to ako cukriky :) Stuhnu a vytvoria cukrikove sklo. Davame len cukriky alebo len džem :) A ano, vykrojis, das na plech, do stredu kusok cukrika.

      Reply
  4. Natalia 9. decembra 2018 at 12:36

    Ahoj :) robila som z 2tej davky, musela som pouzit cca az 4PL smotany, koly tomu ze cesto sa stale rozpadavalo. Tak snad budu dobre aj taketo. Len taky typ :)

    Reply
    1. mm Surová dcérka 9. decembra 2018 at 13:06

      Ahoj :) Je to možné, ono pri každej múka amasle to je trochu iné, treba si to vždy prisposobiť :)

      Reply
  5. crueltyfreetery 13. decembra 2018 at 21:18

    Jsou super! <3 Neměla jsem doma smetanu, tak jsem použila jen rostlinné mléko a povedly se výborně. :) Lepíme marmeládou a vegan nuttelou.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *