Vegan slanina z ryžového papiera

Premeniť ryžový papier na slaninu? Nie je to úloha pre bohov, ale pre správnu marinádu. Ak vám niekedy chýba slaninový „crunch“ pre váš šošovicový burger, určite vyskúšajte tento rýchli recept. Vegan slanina sa hodí do šalátov aj do burgrov.

Na vegan slaninu z ryžového papiera potrebujete: 

–  8 kúskov ryžového papiera
– 30ml olivového oleja
– 8ml sladidla (agáve, javorový sirup)
– 45ml tamari/sójovej omáčky
– 20g lahôdkového droždia
– 1ČL údenej papriky
– 1ČL sušeného cesnaku
– 1/2ČL čierneho korenia

vegan slanina

Vegan slanina postup:

Začneme tým, že si ryžový papier nastriháme alebo nakrájame na pásiky. Strihajte pomaly a jemne, aby sa papier nelámal. Pásiky budeme cez seba prekladať, takže sa snažte mať vždy dva ktoré k sebe pasujú. Možno aj tri ak chcete pevnejšiu slaninu. Vyskúšajte čo sa vám bude viac páčiť.

Celý video recept:

Na marinádu zmiešajte všetky zvyšné ingrediencie a koreniny, dobre premiešajte a pokojne ochutnajte. Už teraz by vám mala marináda pripomínať slaninové zemiakové lupienky. Môžete použiť aj na ochutenie šalátov!

Zostáva len priložiť k sebe pásiky ryžového papiera a namočiť ich vo vode. Prebytočnú vodu nechajte odtiecť a zotrite ju prstami. Papier rýchlo zmäkne a zostane pružný. Vtedy ho namočte do marinády z oboch strán a pásiky uložte už priamo na plech s papierom na pečenie.

Toto množstvo vám vystačí na jeden plech slaniny, čo je 16 dvojvrstvových kúskov. Papier pečieme na 18-200 stupňoch asi 6-7 minút. nadstavte si stopky aby ste to neprešvihli, lebo 2 minúty naviac papier ľahko spália.

Po dopečení nechajte slaninu vychladnúť, stuhne a bude chrumkavá. Kým je ešte tvárna, môžete ju použiť na obalenie kokosového syru, zemiakov  či pečiva ak chcete vytvoriť rôzne vegánske jednohubky. Podľa mňa sa slanina chuťovo najviac podobá na slaninové čipsy a úplne stačí na dobrotu.

Tip na záver, ryžový papier nájdete vo väčších supermarketoch ako Tesco a Billa, a počas ázijského týždňa ich máva aj Lidl. Inak zdravé výživy a ázijské potraviny, tie vždy. ryžový papier môžete marinovať napríklad aj v kečupe alebo čomkoľvek, čo vám chuťovo lahodí.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 6 681 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Tempeh s tahini omáčkou - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *