Ak baklažánový mutabal nepoznáte, je to krémový dip s jemne údenou chuťou vyváženou citrónom a cesnakom. Pripravovať sa môže aj z cukety, cvikle či karfiolu. Baklažánový pripomína známejší baba ganuš, ktorý však obsahuje viac ingrediencí ako rajčiny, papriku, vlašské orechy či granátovú molasu. Mutabal sa často za baba ganuš zamieňa, ale to to trochu iná vec. Ja mutabal milujem aj pre to, že vie byť rýchlo hotovým jedlo, ktoré zvládnete aj bez mixéra a všetkým zachutí. A ak zachutí, tak si pripravte hneď trojnásobné množstvo. Je to dokonalé jedlo na akékoľvek večerné posedenie s kamarátmi.
Tento recept vznikol vrámci dlhodobej spolupráce so značkou Beavia. Pri tomto recepte som použila ich Bio tahini pastu.
Baklažánový mutabal:
Ingrediencie
Pokyny
Začnite prípravou baklažánu, ktorý potrebuje získať jemne dymovú chuť, preto ho treba jemne spáliť. Ak budete niekedy grilovať, tak ho hoďte do ohňa, kým nesčernie. V domácich podmienkach ho môžete opiecť na plynovom horáku. Ak máte indukciu, ako aj ja, alebo nad horákom kvôli unikajúcej šťave z baklažánu nechcete opakať, tak postupujte nasledovne.
Rúru vyhrejte na 250 stupňov. Baklažán pár krát prepichnite vidličkou a dajte v celku na plech. Vložte ho do trúby na najvyššiu priečku, aby bol tesne pod zdrojom tepla. Spustite program grilovania a takto pečte baklažán aspoň 20-25 minút, kým nebude úplne mäkký. Ak máte viac času, pečte ho približne hodinu, priebežne ho po 15 minútach otáčajte a pečte, kým nebude spálený z každej strany.
Ak si chcete proces urýchliť, pripravte si flambovaciu pištoľ, sviečku alebo plynový horák. Po 20 minútach upečený baklažán vyberte z rúry a už len krátko otáčajte nad ohňom, kým jeho šupka úplne nesčerná na uhlík a nebudete cítiť vôňu dymu.
Baklažán nechajte jemne vychladnúť, prstami šupku ošúpte a dužinu nasekajte na drobno. Snažte sa z dužiny spraviť skoro pastu. Je jemná a šťavnatá, takže to ide ľahko, naozaj nepotrebujete špiniť mixér.
Dužinu dajte do misky a začnite pridávať ostatné ingrediencie – tahini, olivový olej, citrónovú šťavu, roztlačený cesnak (toho môžete pridať aj viac ak to preferujete, ja mám radšej jemnejšiu cesnakovú chuť) a soľ. Ak by ste chceli použiť menej oleja, môžete pridať namiesto všetkého alebo časti oleja, zakysaný krém na báze sóji či kokosu. Zvyčajne pridávam len 1 PL oleja a 40 g krému. Takto bude váš baklažánový mutabal svetlejší.
Všetko dobre premiešajte a roztlačte vidličkou. Hotový mutabal môžete hneď podávať alebo ho dať schladiť do chladničky. Dozdobte ho bylinkami podľa vašej chuti ako hladkolistý petržlen či kôpor, granátovým jablkom a podávajte s pitou alebo čerstvou zeleninou. Ja pridávam aj trochu extra oleja, čerstvé mleté čierne korenie. Pridať môžete aj rímsky kmín, trochu pálivej mletej papriky pre pikantnosť alebo sumac korenia, ktoré dodá ešte jemnú kyslosť.
Pozrite sa na viac receptov v kategórií hlavné jedlá tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. `