Pečené avokádo so žltými rajčinami

Pečené avokádo je krásna príloha k ľahkým letným jedlám, ale aj na grilovačku. Najvýraznejší je sezamový olej v kombinácií so sladkými rajčinami, cesnakom a koriandrom. Väčšinou si avokádo nechávam na sushi alebo na omáčky, ale teraz so mala doma 5 avokád, takže som sa rozhodla ochutnať ho aj upečené. Práve som v Piešťanoch nazbierala krásne žlté hruškové cherry rajčinky, ktoré sa na tento recept dokonalo hodili.

Na pečené avokádo s rajčinami budete potrebovať:

Počet porcií2 porcie
Čas prípravy10 min.Čas varenia20 min.Celkový čas30 min.

 1 zrelé avokádo (asi 120g)
 30 g cherry rajčín
 1 menší strúčik cesnaku
 1 ČL sezamového oleja
 1 PL olivového oleja
 ½ ČL soli
 ¼ ČL čierneho korenia
 šťavu z polovičky citrónu
 koriander - prípadne bazalku či pažítku

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)0.0

 

Ingrediencie

 1 zrelé avokádo (asi 120g)
 30 g cherry rajčín
 1 menší strúčik cesnaku
 1 ČL sezamového oleja
 1 PL olivového oleja
 ½ ČL soli
 ¼ ČL čierneho korenia
 šťavu z polovičky citrónu
 koriander - prípadne bazalku či pažítku

Pokyny

Notes

Pečené avokádo so žltými rajčinami

pečené avokádo

Postup na tento recept:

Ak budete pripravovať viac avokád, tak množstvá primerane znásobte. Ja som už dochucovala rajčiny od oka.  Nemáte tu čo skaziť ak nepôjdete úplne podľa množstva z receptu. Najdôležitejšie je mať avokádo akurát zrelé. Ak bude nezrelé alebo prezreté tak zhorkne. Také avokádo použite radšej na guacamole, kde sa dá horkosť zamaskovať ľahšie citrónom.

Ak doma avokádo nemáte alebo vám nechutí, vyskúšajte minimálne pečené rajčiny so sezamovým olejom… Topka do šalátov!

Avokádo rozpoľte a vyberte kôstku. Tú vyberte tak, že do nej zaseknite nôž hranou (nie špičkou) a otočne ním. Kôstka sa uvoľní. Potom lyžičkou vyberte trochu dužiny avokáda aby ste spravili viac miesta rajčinám. Čo vám dostane môžete použiť napríklad na bazalkovú omáčku k avokádovým cestovinám. 

Nakrájajte rajčiny na štvrtiny alebo polovičky. V nádobe zmiešajte rajčiny s nastrúhaným strúčikom cesnaku, sezamovým olejom, soľou a čiernym korením. Dobre premiešajte aby sa chute spojili. Dužinu avokáda potrite olivovým olejom, zvyšok oleja tiež pridajte k rajčinám. 

Avokádo uložte na papier na pečenie. Pečte na 180 stupňoch asi 20 minút, kým uvidíte, že rajčiny sú z toho úplne na mäkko.Pečené avokádo je hotové a najlepšie je servírované teplé.

pečené avokádo

Po dopečení zasypte bylinkami. Koriandru nikdy nie je dosť ak ho tiež milujete a pokvapkajte citrónom. Je to vlastne také pečené guacamole v celku? Možno! Ale namiesto cibuľky si vychutnáte chuť cesnaku a sezamového oleja. Skúšali ste už niekedy pečené avokádo na akýkoľvek spôsob? Najčastejšie vidím pečené avokádo plnené vajíčkom. U nás to rozhodne krásne nahradili žlté cherry rajčinky!


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 2 072 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Rose 5. septembra 2019 at 23:36

    Skvělý recept. Avokádo miluju. Určitě vyzkouším.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *