Vegan toastový chlieb

Zapekaný s vegan syrom alebo s arašidovým maslom a džemom? Alebo ste na nutellu? Vegan toastový chlieb má veľa využití aj pri iných receptoch a domáci je samozrejme najlepší. Stačí vám pár ingrediencií a bochníkový forma s rozmerom aspoň 25x11x7 cm. Ak máte 30cm dlhú formu, tak tiež postačí.

Na vegan toastový chlieb potrebujete:

Počet porcií1 porcia
Čas prípravy2 hod. 40 min.Čas varenia20 min.Celkový čas3 hod.

 500 g hladkej múky
 300 ml vlažného mandľového mlieka/ vody
 50 g rastlinného masla Alsan + na potretie formy
 20 g čerstvého droždia
 7 g soli
Na potretie:
 1 ČL nálevu z cíceru (aquafaba)
 1 ČL mandľového mlieka
 1 ČL repkového oleja
 ½ ČL agáve/ tekutého sladidla

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 500 g hladkej múky
 300 ml vlažného mandľového mlieka/ vody
 50 g rastlinného masla Alsan + na potretie formy
 20 g čerstvého droždia
 7 g soli
Na potretie:
 1 ČL nálevu z cíceru (aquafaba)
 1 ČL mandľového mlieka
 1 ČL repkového oleja
 ½ ČL agáve/ tekutého sladidla

Pokyny

Notes

Vegan toastový chlieb

Vo vlažnom mlieku alebo vode rozdrobte čerstvé kvasnice, aby sa úplne rozpustili. Múku preosejte a pridajte do nej soľ a kúsky masla – zmäknutého na izbovú teplotu. Cesto robievam v kuchynskom robote, takže všetky ingrediencie vložím do robota a asi 10 minút na najpomalšom stupni miesim, kým sa cesto neodliepa od stien a nie je celé prilepené na metličke.

Ak budete cesto robiť ručne, tak najskôr vmieste do múky kúsky masla, aby sa maslo úplne stratilo. Potom pridajte kvások a začnite vypracovávať v mise hladké cesto. Cesto potom vyklopte na pracovnú dosku, ešte pár krát preložte a vytvorte nelepivý bochník. Ten vložte znova do misy a nechajte pod vlhkou utierkou kysnúť asi hodinu – alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Keď cesto vykysne pripravte si formu na chlieb – jemne celé vnútro vytrite maslom. Ak chcete bochník v tvare hríbika, ako mám na fotkách ja, tak si cesto rozdeľte na dve časti. Z každej časti vyvaľkajte obdĺžnik ( cca v dĺžke vašej formy) a cesto zrolujte do valčeka. Nezabudnite zahnúť aj kraje. Potom oba valčeky cesta vložte do formy na chlieb a nechajte cesto znova kysnúť pod vlhkou utierkou až kým nebude jemne kypieť z formy.

Ak vám toľko na tvare nezáleží, tak cesto nerozdeľujte, ale inak postupujte rovnako. Tak vám vznikne jeden veľký valec – bochník cesta.

V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie na potieranie cesta – aquafabu, olej, mlieko a agáve. Sladkosť agáve nebude vôbec cítiť. Ak nemáte práve po ruke aquafabu, tak použite len zvyšné ingrediencie, ktoré máte.

Trúbu si vyhrejte na 230 stupňov. Bochník potrite zmesou aquafaby a vložte ho do trúby. Teplotu znížte na 200 stupňov a chlieb pečte asi 20-25 minút kým nie je kôrka krásne zlatá. Pred dopečením môžete chlieb ešte skontrolovať špajdľou – ak na nej nezostáva cesto, máte dopečené.

Chlieb nechajte poriadne vychladnúť. Až potom začnite krájať.

Ďalšie recepty nájdete v kategórií pečivo. A mňa nájdete na instagrame!

toastový chlieb bez masla

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 6 389 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. Patricie Benešová 13. marca 2020 at 9:10

    Ahoj,
    dá se alsan nahradit olejem? Mám s ním trochu problém kvůli palmovému oleji.

    P.

    Reply
    1. Surová dcérka 16. marca 2020 at 16:26

      Ahoj, neskúšala som to, ale isť by to malo :)

      Reply
  2. Pingback: Vegan francúzsky toast s malinovým džemom - Surová Dcérka

  3. Pingback: Vegan Veľkonočná nádievka s údeným - Surová Dcérka

  4. Daniela 8. septembra 2020 at 15:07

    Ahoj, ak chcem použiť sušené drozdie, kolko asi?

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *