Zapekaný s vegan syrom alebo s arašidovým maslom a džemom? Alebo ste na nutellu? Vegan toastový chlieb má veľa využití aj pri iných receptoch a domáci je samozrejme najlepší. Stačí vám pár ingrediencií a bochníkový forma s rozmerom aspoň 25x11x7 cm. Ak máte 30cm dlhú formu, tak tiež postačí.
Na vegan toastový chlieb potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Vo vlažnom mlieku alebo vode rozdrobte čerstvé kvasnice, aby sa úplne rozpustili. Múku preosejte a pridajte do nej soľ a kúsky masla – zmäknutého na izbovú teplotu. Cesto robievam v kuchynskom robote, takže všetky ingrediencie vložím do robota a asi 10 minút na najpomalšom stupni miesim, kým sa cesto neodliepa od stien a nie je celé prilepené na metličke.
Ak budete cesto robiť ručne, tak najskôr vmieste do múky kúsky masla, aby sa maslo úplne stratilo. Potom pridajte kvások a začnite vypracovávať v mise hladké cesto. Cesto potom vyklopte na pracovnú dosku, ešte pár krát preložte a vytvorte nelepivý bochník. Ten vložte znova do misy a nechajte pod vlhkou utierkou kysnúť asi hodinu – alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Keď cesto vykysne pripravte si formu na chlieb – jemne celé vnútro vytrite maslom. Ak chcete bochník v tvare hríbika, ako mám na fotkách ja, tak si cesto rozdeľte na dve časti. Z každej časti vyvaľkajte obdĺžnik ( cca v dĺžke vašej formy) a cesto zrolujte do valčeka. Nezabudnite zahnúť aj kraje. Potom oba valčeky cesta vložte do formy na chlieb a nechajte cesto znova kysnúť pod vlhkou utierkou až kým nebude jemne kypieť z formy.
Ak vám toľko na tvare nezáleží, tak cesto nerozdeľujte, ale inak postupujte rovnako. Tak vám vznikne jeden veľký valec – bochník cesta.
V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie na potieranie cesta – aquafabu, olej, mlieko a agáve. Sladkosť agáve nebude vôbec cítiť. Ak nemáte práve po ruke aquafabu, tak použite len zvyšné ingrediencie, ktoré máte.
Trúbu si vyhrejte na 230 stupňov. Bochník potrite zmesou aquafaby a vložte ho do trúby. Teplotu znížte na 200 stupňov a chlieb pečte asi 20-25 minút kým nie je kôrka krásne zlatá. Pred dopečením môžete chlieb ešte skontrolovať špajdľou – ak na nej nezostáva cesto, máte dopečené.
Chlieb nechajte poriadne vychladnúť. Až potom začnite krájať.
Ďalšie recepty nájdete v kategórií pečivo. A mňa nájdete na instagrame!
Ahoj,
dá se alsan nahradit olejem? Mám s ním trochu problém kvůli palmovému oleji.
P.
Ahoj, neskúšala som to, ale isť by to malo :)
Pingback: Vegan francúzsky toast s malinovým džemom - Surová Dcérka
Pingback: Vegan Veľkonočná nádievka s údeným - Surová Dcérka
Ahoj, ak chcem použiť sušené drozdie, kolko asi?
Ahoj, na prepocitavanie odporucam takýto konvertor kde najdes vsetky moznosti :) https://www.traditionaloven.com/conversions_of_measures/yeast_converter.html