Vegan plnená paprika s údeným tofu

Málo jedál mi pripomína čas u babičky tak výrazne, ako vegan plnená paprika. Je to ďalší z receptov, ktorý sa u nás dedí z generácie na generáciu. Babička plnenú papriku pripravovala s hustou rajčinovou omáčkou a domácou knedľou. Ja som tento recept prebrala a zveganizovala. Okrem plnenej papriky som vyskúšala z plnky pripraviť aj guľky. Recept na domácu knedľu nájdete aj na blogu ako súčasť receptu na segedín.

Vrámci Veganuary som pre vás spolu s Kaufland Slovensko pripravila vegánske recepty, ktoré už teraz nájdete v najnovšom katalógu a postupne tu na mojom blogu.

Vegan plnená paprika:

Množstvo4 porcie
Príprava35 minútVarenie40 minútCelkovohodina 15 minút

Plnená paprika:
 270 ml vody
 100 g guľatozrnnej ryže
 3 PL repkového oleja
 1 cibuľa
 200 g údeného tofu
 45 g sójovej omáčky
 1 štipka čierneho korenia
 ½ ČL soli
 4 strúčiky cesnaku
 45 g teplej vody
 3 PL mletého ľanového semienka
 3 PL hladkej múky
 8 ks bielej papriky
Rajčinová omáčka
 2 PL repkového oleja
 3 PL hladkej múky
 500 ml zeleninového vývaru
 1 cibuľa
 8 klinčekov
 3 bobkové listy
 1 l rajčinovej passaty
 ½ ČL soli
 3 PL kryštálového cukru

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Plnená paprika:
 270 ml vody
 100 g guľatozrnnej ryže
 3 PL repkového oleja
 1 cibuľa
 200 g údeného tofu
 45 g sójovej omáčky
 1 štipka čierneho korenia
 ½ ČL soli
 4 strúčiky cesnaku
 45 g teplej vody
 3 PL mletého ľanového semienka
 3 PL hladkej múky
 8 ks bielej papriky
Rajčinová omáčka
 2 PL repkového oleja
 3 PL hladkej múky
 500 ml zeleninového vývaru
 1 cibuľa
 8 klinčekov
 3 bobkové listy
 1 l rajčinovej passaty
 ½ ČL soli
 3 PL kryštálového cukru

Directions

Plnená paprika
Vegan plnená paprika s údeným tofu

Ryžu umyjete pod tečúcou vodou a dajte ju variť do menšieho hrnca. Vodu priveďte k varu a plameň stíšte na minimum. Ryžu nechajte takto pod pokrievkou dovariť. Tofu nadrobte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle.

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na panvici s 3 PL oleja dozlata. Opekajte ju takto na strednom ohni asi 10 minút. K cibuli pridajte nastrúhané tofu, sójovú omáčku, čierne korenie a soľ. Pokračujte v opekaní 10 minút, raz za minútu všetko premiešajte. Ak by sa niečo pripekalo, pridajte viac oleja.

Medzitým nadrobno nastrúhajte cesnak. Mleté ľanové semienko v šálke zmiešajte s teplou vodou tak, aby sa vytvoril gél. Paprikám odrežte koniec so stopkou a vnútro vyčistite. Konce papriky odložte bokom, papriky nimi nakoniec „zatvoríte”.

Na panvicu pridajte uvarenú ryžu, cesnak, ľanové semienka a hladkú múku. Všetko spolu zmiešajte a panvicu odstavte z ohňa. Zmesou z panvice naplňte papriky a otvor zatvorte odrezaným koncom. Aby sa vošiel dnu, stačí z neho kúsok zrezať. Ak vám niečo z panvice zvýši, vytvarujte guličky s priemerom 3 – 4 cm. 

Guľky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chcete piecť aj papriku, pokojne ju prihoďte. Ja ju radšej varím v omáčke, myslím, že jej dodá tú pravú rajčinovú chuť. Rúru vyhrejte na 180 stupňov, ohrev nastavte zhora aj zdola. Takto guľky (a papriku) pečte 40 minút. 

Na strednom plameni zohrejte v hrnci 2 PL oleja a pridajte k nim 3 PL múky. Múku s olejom miešajte 2 minúty a potom ju zalejte zeleninovým vývarom. Vývar priveďte k varu. Kým vývar zovrie, očistite cibuľu. Nechajte ju vcelku, napichajte do nej klinčeky a prihoďte ju do vývaru spolu s bobkovým listom, rajčinovým pretlakom, soľou a cukrom. Premiešajte, pridajte aj plnené papriky a na miernom ohni nechajte všetko spolu v omáčke variť 30 minút. Omáčka by pri varení mala jemne bublať.

Uvarenú papriku servírujte so zemiakmi či knedľou.

Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Vegan plnená paprika s údeným tofu
vegánska plnená paprika

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 8 479 times, 10 visits today)

1 Comment

  1. Juraj 21. marca 2024 at 15:53

    Výborný recept! Guľky naozaj odporúčam piecť v rúre, mám pocit, že pri varení v omáčke by sa rozpadli. Prácne, ale veľmi chutné, pridávam si do zoznamu obľúbených.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *