Málo jedál mi pripomína čas u babičky tak výrazne, ako vegan plnená paprika. Je to ďalší z receptov, ktorý sa u nás dedí z generácie na generáciu. Babička plnenú papriku pripravovala s hustou rajčinovou omáčkou a domácou knedľou. Ja som tento recept prebrala a zveganizovala. Okrem plnenej papriky som vyskúšala z plnky pripraviť aj guľky. Recept na domácu knedľu nájdete aj na blogu ako súčasť receptu na segedín.
Vrámci Veganuary som pre vás spolu s Kaufland Slovensko pripravila vegánske recepty, ktoré už teraz nájdete v najnovšom katalógu a postupne tu na mojom blogu.
Vegan plnená paprika:
Ingredients
Directions
Ryžu umyjete pod tečúcou vodou a dajte ju variť do menšieho hrnca. Vodu priveďte k varu a plameň stíšte na minimum. Ryžu nechajte takto pod pokrievkou dovariť. Tofu nadrobte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle.
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na panvici s 3 PL oleja dozlata. Opekajte ju takto na strednom ohni asi 10 minút. K cibuli pridajte nastrúhané tofu, sójovú omáčku, čierne korenie a soľ. Pokračujte v opekaní 10 minút, raz za minútu všetko premiešajte. Ak by sa niečo pripekalo, pridajte viac oleja.
Medzitým nadrobno nastrúhajte cesnak. Mleté ľanové semienko v šálke zmiešajte s teplou vodou tak, aby sa vytvoril gél. Paprikám odrežte koniec so stopkou a vnútro vyčistite. Konce papriky odložte bokom, papriky nimi nakoniec „zatvoríte”.
Na panvicu pridajte uvarenú ryžu, cesnak, ľanové semienka a hladkú múku. Všetko spolu zmiešajte a panvicu odstavte z ohňa. Zmesou z panvice naplňte papriky a otvor zatvorte odrezaným koncom. Aby sa vošiel dnu, stačí z neho kúsok zrezať. Ak vám niečo z panvice zvýši, vytvarujte guličky s priemerom 3 – 4 cm.
Guľky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chcete piecť aj papriku, pokojne ju prihoďte. Ja ju radšej varím v omáčke, myslím, že jej dodá tú pravú rajčinovú chuť. Rúru vyhrejte na 180 stupňov, ohrev nastavte zhora aj zdola. Takto guľky (a papriku) pečte 40 minút.
Na strednom plameni zohrejte v hrnci 2 PL oleja a pridajte k nim 3 PL múky. Múku s olejom miešajte 2 minúty a potom ju zalejte zeleninovým vývarom. Vývar priveďte k varu. Kým vývar zovrie, očistite cibuľu. Nechajte ju vcelku, napichajte do nej klinčeky a prihoďte ju do vývaru spolu s bobkovým listom, rajčinovým pretlakom, soľou a cukrom. Premiešajte, pridajte aj plnené papriky a na miernom ohni nechajte všetko spolu v omáčke variť 30 minút. Omáčka by pri varení mala jemne bublať.
Uvarenú papriku servírujte so zemiakmi či knedľou.
Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.