Vianočka. Jemná a mäkká, ktorá vám spraví každé sviatočné raňajky. Oproti receptu z 9 prameňov v Slovegán 1 kuchárke som v tomto ceste ubrala z droždia, cukru a masla, ale pridala dlhšie kysnutie kvásku. A tentokrát sa naučíme ju pliesť aj so 6 prameňov.
Vianočka:
Ingrediencie
Pokyny
Postup:
V mise zmiešajte droždie, vlažné mlieko a 300 g múky na lepivé cesto. Nechajte ho 2 hodiny kysnúť na teplejšom mieste. K kvásku následne pridajte zvyšok múky, cukor roztopený vo vlažnej vode, zmäknuté maslo, vanilku a soľ. Vymieste hladké cesto, zaberie to asi 10 minút v robote.
Následne cesto potrite jemne olejom, uložte do misi vytretej olejom a prekryte vlhkou utierkou. Nechajte ho asi 1 hodinu kysnúť, kým nenakysne. Potom cesto premieste a rozdeľte na 6 rovnakých častí (asi 140 g). Z každej časti vytvarujte bochník a nechajte ho 10 minút odležať. Po odležaní cesto vyvaľkajte na obdĺžnik aby ste ho zbavili vzduchu a zrolujte. Pracovnú dosku potrite olejom. Spoj dobre zatlačte a na pracovnej doske jemne vytvarujte prameň.
Šesť prameňov na vianočku spojte koncami na jednej strane. Začnite zapletať. Tu nájdete video zapletania. Ľavý krajný prameň preložte v pravo hore, pravý krajný vľavo hore. Pravý horný potom dajte do stredu medzi 4 dolné premene. A ten úplne naľavo od neho dáme na miesto hore, aby sme mali dole len 4 pramene. Teraz si zoberieme ľavý horný prameň a vložíme ho do stredu. Jeho miesto nahradí pravý krajný z dolných prameňov. Toto opakujeme kým neupletieme celú vianočku.
Dlaňami vianočku dotvarujeme, vyložíme konce pod vianočku a jemne ju stlačíme, aby nebola pridlhá. Preložte ju na papier na pečenie a nechajte aspoň hodinu kysnúť. Kludne dlhšie ak je u vás chladnejšie, lebo ak nebude dosť nakysnutá, budú sa spoje pri pečení trhať a nebude tak pekná.
Po nakysnutí potrite vianočku cukrovým rozvarom (uvarená voda s cukrom v pomere 1:1) a posypte mandľami. Vianočku pečte na 180°C asi 40-45 minút do zlata. Pred krájaním nechájte úplne vychladúť.