Vianočka: dokonalá a vegan

Vianočka. Jemná a mäkká, ktorá vám spraví každé  sviatočné raňajky. Oproti receptu z 9 prameňov v Slovegán 1 kuchárke som v tomto ceste ubrala z droždia, cukru a masla, ale pridala dlhšie kysnutie kvásku. A tentokrát sa naučíme ju pliesť aj so 6 prameňov.

Vianočka:

Príprava3 hodiny 30 minútVarenie45 minútCelkovo4 hodiny 15 minút

 10 g čerstvého droždia
 200 ml mandľového/sójového mlieka
 500 g hladkej pšeničnej múky
 50 ml vody
 50 g kryštálového cukru
 50 g rastlinného maslaNaturli, Hera, Alsan Bio...
 ½ ČL mletej vanilky
 ½ PL soli
 mandle na posypanie

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 10 g čerstvého droždia
 200 ml mandľového/sójového mlieka
 500 g hladkej pšeničnej múky
 50 ml vody
 50 g kryštálového cukru
 50 g rastlinného maslaNaturli, Hera, Alsan Bio...
 ½ ČL mletej vanilky
 ½ PL soli
 mandle na posypanie

Directions

Vegan Vianočka
vianočka vegan a dokonalá

Postup:

V mise zmiešajte droždie, vlažné mlieko a 300 g múky na lepivé cesto. Nechajte ho 2 hodiny kysnúť na teplejšom mieste. K kvásku následne pridajte zvyšok múky, cukor roztopený vo vlažnej vode, zmäknuté maslo, vanilku a soľ. Vymieste hladké cesto, zaberie to asi 10 minút v robote.

Následne cesto potrite jemne olejom, uložte do misi vytretej olejom a prekryte vlhkou utierkou. Nechajte ho asi 1 hodinu kysnúť, kým nenakysne. Potom cesto premieste a rozdeľte na 6 rovnakých častí (asi 140 g). Z každej časti vytvarujte bochník a nechajte ho 10 minút odležať. Po odležaní cesto vyvaľkajte na obdĺžnik aby ste ho zbavili vzduchu a zrolujte. Pracovnú dosku potrite olejom. Spoj dobre zatlačte a na pracovnej doske jemne vytvarujte prameň.

Šesť prameňov na vianočku spojte koncami na jednej strane. Začnite zapletať. Tu nájdete video zapletania. Ľavý krajný prameň preložte v pravo hore, pravý krajný vľavo hore. Pravý horný potom dajte do stredu medzi 4 dolné premene. A ten úplne naľavo od neho dáme na miesto hore, aby sme mali dole len 4 pramene. Teraz si zoberieme ľavý horný prameň a vložíme ho do stredu. Jeho miesto nahradí pravý krajný z dolných prameňov. Toto opakujeme kým neupletieme celú vianočku.

Dlaňami vianočku dotvarujeme, vyložíme konce pod vianočku a jemne ju stlačíme, aby nebola pridlhá. Preložte ju na papier na pečenie a nechajte aspoň hodinu kysnúť. Kludne dlhšie ak je u vás chladnejšie, lebo ak nebude dosť nakysnutá, budú sa spoje pri pečení trhať a nebude tak pekná.

Po nakysnutí potrite vianočku cukrovým rozvarom (uvarená voda s cukrom v pomere 1:1) a posypte mandľami. Vianočku pečte na 180°C asi  40-45 minút do zlata. Pred krájaním nechájte úplne vychladúť.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 282 times, 3 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *