Marry me tofu je vegánska verzia „marry me chicken“, teda tofu v dokonalej toskánskej smotanovej omáčke len s dobrými vecami ako sušené rajčiny, bazalka a talianske bylinky… Tento recept minulý mesiac testovali odberatelia na HeroHero a padli slová ako dokonalý, doma boli paf a zaradený k obľúbeným receptom!
Pôvodom z Talianska čerpá marry me chicken inšpiráciu z bohatých kulinárskych tradícií stredomorskej kuchyne. Pokrm stelesňuje srdečnosť a vášeň talianskej kuchyne s jej živými chuťami a rustikálnymi prísadami.
Marry me tofu:
Ingrediencie
Pokyny
Tofu:
Tofu som dala zmraziť cez noc a následne ho rozmrazila a zaťažila, aby z neho vytieklo čo najviac tekutín. Na toto sa mi mrazenie osvedčilo najlepšie, tofu tak stratí najviac vody s najmenším odporom. Tento podtup môžete opakovať 2 krát ak máte čas. Tofu sa naozaj odvodní a nasaja marinádu.
Tofu následne natrhajte na menšie kúsky, kedže chcem štruktúru ako kúsky kuraťa, tak len trhám a nekrájam. Zvyšok ingrediencií okrem kukuričného škrobu zmiešajte na marinádu a zalejte ňou tofu. Nechajte ho marinovať čo najdlhšie, ideálne 24 hodín. Ale aspoň 1 hodinu.
Po namarinovaní k tofu pridajte aj kukuričný škrob a dobre tofu obaľte. Potom ho už len opečte do chrumkava na troche oleja. Odložte ho bokom, kým pripravíte omáčku.
Marry me tofu omáčka:
Na oleji 1-2 minúty opekajte roztlačený cesnak, kým sa rozvonia. Potom pridajte sušené rajčiny (nasekané na drobno a scedené z oleja), oregáno, tymián a čili. Znova opekajte minútu, kým sa rozvonia korenie. Vtedy všetko zalejte vývarom arastlinnou smotanou. Omáčku nechajte zovrieť a potom pridajte droždie. Podľa chuti posoľte a nechajte 5 minút variť na nižšom ohni. Soľ pridávajte podľa toho, ako slaný zeleninový vývar ste použili.
Keď je omáčka hotová, pridajte opečené tofu, plátky citrónu a veľa nasekanej bazalky. Tofu pridávam na záver, aby stále zostalo chrumkavé na povrchu ale šťavnaté v strede. Všetko servírujte s ryžou alebo s cestovinami.
Viac Talianskych vegánskych jedál nájdete tu.