Marry me tofu v smotanovej toskánskej omáčke

Marry me tofu je vegánska verzia „marry me chicken“, teda tofu v dokonalej toskánskej smotanovej omáčke len s dobrými vecami ako sušené rajčiny, bazalka a talianske bylinky… Tento recept minulý mesiac testovali odberatelia na HeroHero a padli slová ako dokonalý, doma boli paf a zaradený k obľúbeným receptom! 

Pôvodom z Talianska čerpá marry me chicken inšpiráciu z bohatých kulinárskych tradícií stredomorskej kuchyne. Pokrm stelesňuje srdečnosť a vášeň talianskej kuchyne s jej živými chuťami a rustikálnymi prísadami.

Marry me tofu:

Množstvo2 porcie
PrípravahodinaVarenie20 minútCelkovohodina 20 minút

Tofu
 400 g bieleho tofupoužila som "firm" tofu vo vaničke, je o level mäkšie a šťavnatejšie ako extra firm tofu od Luntera či Sunfoodu
 2 PL olivového oleja + na opekanie
 2 PL sójovej omáčky
 2 strúčiky cesnaku - roztlačené
 1 ČL oregana
 ½ ČL mletej papriky
 ½ ČL mletej údenej papriky
 1 PL lahôdkového droždia
 1 ČL srirache alebo štipka čili vločiek/čili
 2 PL vody
 1 ČL octu
 2 PL kukuričného škrobu
Omáčka:
 1 PL olivového oleja
 3 strúčiky cesnaku - roztlačené
 100 g sušených rajčín v oleji
 ¼ ČL oregana
 ¼ ČL tymiánu
 štipka čili vločiek alebo mletého čili
 250 g zeleninového vývaru
 250 g rastlinnej smotany na varenie
 3 PL lahôdkového droždia
 ¼ ČL soli alebo podľa chuti
 pár plátkov bio citróna
 čerstvá bazalka
 ryža alebo cestoviny ako príloha

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Tofu
 400 g bieleho tofupoužila som "firm" tofu vo vaničke, je o level mäkšie a šťavnatejšie ako extra firm tofu od Luntera či Sunfoodu
 2 PL olivového oleja + na opekanie
 2 PL sójovej omáčky
 2 strúčiky cesnaku - roztlačené
 1 ČL oregana
 ½ ČL mletej papriky
 ½ ČL mletej údenej papriky
 1 PL lahôdkového droždia
 1 ČL srirache alebo štipka čili vločiek/čili
 2 PL vody
 1 ČL octu
 2 PL kukuričného škrobu
Omáčka:
 1 PL olivového oleja
 3 strúčiky cesnaku - roztlačené
 100 g sušených rajčín v oleji
 ¼ ČL oregana
 ¼ ČL tymiánu
 štipka čili vločiek alebo mletého čili
 250 g zeleninového vývaru
 250 g rastlinnej smotany na varenie
 3 PL lahôdkového droždia
 ¼ ČL soli alebo podľa chuti
 pár plátkov bio citróna
 čerstvá bazalka
 ryža alebo cestoviny ako príloha

Directions

Marry me tofu v smotanovej toskánskej omáčke
Marry me tofu

Tofu:

Tofu som dala zmraziť cez noc a následne ho rozmrazila a zaťažila, aby z neho vytieklo čo najviac tekutín. Na toto sa mi mrazenie osvedčilo najlepšie, tofu tak stratí najviac vody s najmenším odporom. Tento podtup môžete opakovať 2 krát ak máte čas. Tofu sa naozaj odvodní a nasaja marinádu.

Tofu následne natrhajte na menšie kúsky, kedže chcem štruktúru ako kúsky kuraťa, tak len trhám a nekrájam. Zvyšok ingrediencií okrem kukuričného škrobu zmiešajte na marinádu a zalejte ňou tofu. Nechajte ho marinovať čo najdlhšie, ideálne 24 hodín. Ale aspoň 1 hodinu.

Po namarinovaní k tofu pridajte aj kukuričný škrob a dobre tofu obaľte. Potom ho už len opečte do chrumkava na troche oleja. Odložte ho bokom, kým pripravíte omáčku.

Marry me tofu omáčka:

Na oleji 1-2 minúty opekajte roztlačený cesnak, kým sa rozvonia. Potom pridajte sušené rajčiny (nasekané na drobno a scedené z oleja), oregáno, tymián a čili. Znova opekajte minútu, kým sa rozvonia korenie. Vtedy všetko zalejte vývarom arastlinnou smotanou. Omáčku nechajte zovrieť a potom pridajte droždie. Podľa chuti posoľte a nechajte 5 minút variť na nižšom ohni. Soľ pridávajte podľa toho, ako slaný zeleninový vývar ste použili.

Keď je omáčka hotová, pridajte opečené tofu, plátky citrónu a veľa nasekanej bazalky. Tofu pridávam na záver, aby stále zostalo chrumkavé na povrchu ale šťavnaté v strede. Všetko servírujte s ryžou alebo s cestovinami.

Viac Talianskych vegánskych jedál nájdete tu.

Marry me tofu v smotanovej toskánskej omáčke

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 3 004 times, 40 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *