Alebo verzia na dutch baby palacinky! Jednoducho palacinky, ktoré môžete upiecť v malej panvici v trúbe. Kovovej, keramickej, sklenenej zapekacej mise alebo siahnite po forme na malú tortu či muffiny. Vzniknú fancy vegan palacinky z trúby, ktoré sú chrumkavé po okraji a „pudingové“ v strede. Z tohto množstva pripravíte 1 (17cm) či 2 menšie (11cm) palacinky. Množstvo cesta teda prispôsobte vašej nádobe a možnostiam.
Na vegan palacinky z trúby potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Najskôr vyhrejte trúbu na 200°C a pripravte svoju panvicu či inú nádobu vhodnú na zapekanie. Tú môžete do trúby vložiť už pri zohrievaní a nechajte ju naozaj zohriať. Kľudne 10 minút, aby bola naozaj panvica horúca.
Kým sa panvice zohrejú, v miske alebo v mixéri zmiešajte lieskovcové mlieko, múku, cukor, kypriaci prášok, mletú vanilku a štipku soli. Všetko okrem masla. Vznikne vám tekutejšie cestíčko.
V momente, keď máte panvice horúcu, pridajte do každej opatrne 1 ČL masla. Ak použijete väčšiu nádobu, tak masla použite samozrejme dostatok na vytretie celej formy. Maslo bude prskať. Keď sa roztopí po celom povrchu panvice, tak do stredu nalejte cesto.
Cesto hneď začne reagovať s maslom a okrajmi panvice, tak sa vytvorí vyvýšený okraj, ktorý bude neskôr chrumkavý. Palacinky nechajte takto piecť ďalších 35-40 minút. Prvých 20 minút ich môžete nechať na 200 °C a potom môžete pre zvyšok pečenia teplotu znížiť na 160 °C. Palacinka sa bude postupne nadávať ale po dopečení stred spadne.
Palacinky môžete kontrolovať aj špáradlom a keď sa cesto nebude lepiť, príde čas na raňajky!
Palacinky môžete potriť citrónom, pocukrovať, poliať tekutým sladidlom, pridať vegan tvaroh, čerstvé ovocie, oriešky, kokos, čokoldu alebo džem. Je to na vás!
V Slovegán kuchárke nájdete recept aj na skvelé šťavnaté zapekané zemiaky! Čo najradšej zapekáte vy? Lasagne alebo iné cestoviny? Pre mňa je pri zapekaní najdôležitejšie aby jedlo zostalo krásne šťavnaté a obsahovalo veľa omáčky. Aké sú vaše šťavnaté tipy?