Dnes tu mám recept na vegan zapekané zemiaky s brokolicou a hraškou. Ak ste sa ešte nestreli s hraškou, tak je to bezlepkový vegánsky výmysel na zahusťovanie a obalovanie. Je to múka zo žltého hrášku, preto názov hraška, kukurice, bezlepkových obilnín a korenín. Kúpite ju v zdravej výžive a niektorých supermarketoch (DM drogéria, YEME, Tesco). Pomocou hrašky na zahusťovanie si môžete pripraviť vegan zapekané zemiaky s brokolicou.
Na vegan zapekané zemiaky potrebujete:
- 100g hrašky
- 750ml vody
- 1 kg zemiakov
- brokolicu
- kukuricu
- oregáno
- soľ
- čierne korenie
Pri tomto jedle si môžete zvoliť ľubovolnú zeleninu. Mrkvu, kapustu, hrášok, karfiol, cibuľu… Surovú zeleninu si nakrájajte, pripravte kukuricu. Očistite surové zemiaky a nakrájajte ich na plátky. Hrašku dobre zmiešame s vodou v hrnci, osolíme, okoreníme a varíme kým nezhustne asi 15-20 minút. Do hrašky môžete pridať aj lahôdkové droždie alebo kokosový syr, ak chcete viac syrovú chuť.
Do zapekacej nádoby poukladáme vrstvu zemiakov, pridáme brokolicu kukuricu, korenie a zalejeme vrstvu hraškou. Potom znova poukladáme zemiaky a zeleninu a takto všetko vrstvíme kým nie je misa plná. Vrch zalejeme hraškou.
Zapekaciu nádobu zavrieme alebo prikryjeme alobalom a dáme piecť na 180 stupňov asi na hodinu. Zemiaky sme podávali s mladými klíčkami rukoly a brokolice.