Makaróny s cícerom v omáčke s údenou paprikou

Recept na tieto makaróny s cícerom v hustej omáčke, ktorá chutí údenou paprikou, vás práve v tomto jesennom počasí zahreje. Naviac celý recept uvaríte v jednom hrnci a celkom rýchlo. Použiť môžete cícer alebo obľúbenú fazuľu. Ak nezoženiete makaróny stačia aj penne. Najvýraznejšou chuťou v recepte je údená paprika, ktorá je sladká a dodá tomu chuť skutočného jedla na večerné zohriatie. A samozrejme celý recept je vegánsky.

Na makaróny s cícerom z jedného hrnca potrebujete:

Počet porcií2 porcie
Čas prípravy10 min.Čas varenia30 min.Celkový čas40 min.

 300 g makarónov (alebo penne, kolienka)
 250 g cíceru (1 konzerva)alebo uvarenej fazule
 1 cibuľa
 2 PL olivového oleja
 1 červená paprika
 150 g mrkvy
 700 ml zeleninový vývaralebo voda + 2 PL sušeného vývaru
 2 PL koncentrovaného rajčinového pretlaku
 500 ml rajčinovej passaty
 3 ČL mletého kmínu
 3 ČL mletej údenej papriky
 1 PL limetky/citrónu polovica citrónu
 ¼ čili vločiekalebo vaic podľa chuti
 štipka soli
 olivy
 bazalka

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 300 g makarónov (alebo penne, kolienka)
 250 g cíceru (1 konzerva)alebo uvarenej fazule
 1 cibuľa
 2 PL olivového oleja
 1 červená paprika
 150 g mrkvy
 700 ml zeleninový vývaralebo voda + 2 PL sušeného vývaru
 2 PL koncentrovaného rajčinového pretlaku
 500 ml rajčinovej passaty
 3 ČL mletého kmínu
 3 ČL mletej údenej papriky
 1 PL limetky/citrónu polovica citrónu
 ¼ čili vločiekalebo vaic podľa chuti
 štipka soli
 olivy
 bazalka

Pokyny

Notes

Makaróny s cícerom v omáčke s údenou paprikou

makaróny s cícerom

Pár slov k vývaru.

Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Veganek.

Postup na makaróny s cícerom

Vytiahneme jeden hrniec, v ktorom všetko uvaríme. Na miernom ohni zohrejeme olej a pridáme naň cibuľu, ktorú nakrájame na drobno. Opekáma tak 5 minút, kým začne byť zlatistá.

Na malé kocky nakrájame aj mrkvu a papriku. Potom pridávam trochu čili papričiek z mlynčeka (Ak čili používate, tak budete vedieť koľko chcete. Ak nie, tak stačí štipka). Pridajte aj údenú papriku, mletý kmín a rajčinový pretlak. Všetko spolu premiešajte a za stáleho miešania opekajte tak minútu, kým sa rozvonia korenie. Pridajte papriku s mrkvou a všetko opekajte ďalšie 3 minúty.

Potom pridajte rajčinový pretlak a vývar. Nechajte všetko zovrieť a pridajte makaróny s cícerom alebo iné strukoviny (fazulu pridávam až na záver, aby sa nerozvarila). Cestoviny sa takto budú variť priamo v omáčke, čo zaberie tak 10-15 minút. Všetko nechajte variť na miernom plameni, ale pravidelne miešajte, aby vám cestoviny neprihoreli.

Keď vidíte, že cestoviny sú už mäkké a omáčka hustá, pridajte nakrájané olivy a citrónovú sťavu. Zamiešajte, ochutnajte, dosolte. Väčšinou býva vývar celkom slaný, takže už nepridávam viac ako štipku soli. Všetko bude záležať na vývare, aký teda použijete. To je celé – rýchle a jednoduché jedlo z dostupných surovín. Vzniknú vám dve naozaj veľké porcie. Ak nemáte veľký vegan žalúdok, tak sú to kľudne porcie štyri.

makaróny s cícerom v omáčke z údenej papriky

Tento recept je inšpirovaný receptom od Thug Kitchen, ktorý som prispôsobila na nám dostupnejšie a lacnejšie suroviny.

Pár slov k cíceru

Ja si doma cícer alebo fazuľu varím. Uvarím tak 150g sušeného cíceru a vznikne asi 250g uvareného. Kalkulovanie so strukovinami je pri vegánstve samozrejmosť hah. Ak nemáte čas cez deň nechať variť strukoviny, použite jednu konzervu cíceru alebo červenej fazule. Strukoviny z konzervy dobre prepláchnite a nechajte odkvapkať. Cestoviny varené v jednom hrnci sú ideál ak chcete celkovo šetriť čas a energiu.

makaróny s cícerom v omáčke z údenej papriky


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 20 320 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Martina 25. októbra 2018 at 11:03

    Včera som uvarila toto jedlo a poviem bolo úžasné, sýte, voňavé :) Ďakujem za inšpiráciu_

    Reply
    1. Surová dcérka 25. októbra 2018 at 12:06

      To ma veľmi teší! :)

      Reply
  2. Patricie Benešová 3. decembra 2018 at 20:00

    Dala by se cizrna nahradit bílými fazolemi? Nechce. se mi moc kupovat z plechovky a nemám tlakový hrnec … malé bílé fazole mi jdou v normálním hrnci :D

    Reply
    1. Surová dcérka 4. decembra 2018 at 11:47

      Samozrejme, akákoľvek strukovina je super v tomto recepte :)

      Reply
  3. Pingback: Krémové vegan rajčinové rizoto s cuketou - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *