Recept na tieto makaróny s cícerom v hustej omáčke, ktorá chutí údenou paprikou, vás práve v tomto jesennom počasí zahreje. Naviac celý recept uvaríte v jednom hrnci a celkom rýchlo. Použiť môžete cícer alebo obľúbenú fazuľu. Ak nezoženiete makaróny stačia aj penne. Najvýraznejšou chuťou v recepte je údená paprika, ktorá je sladká a dodá tomu chuť skutočného jedla na večerné zohriatie. A samozrejme celý recept je vegánsky.
Na makaróny s cícerom z jedného hrnca potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Pár slov k vývaru.
Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Veganek.
Postup na makaróny s cícerom
Vytiahneme jeden hrniec, v ktorom všetko uvaríme. Na miernom ohni zohrejeme olej a pridáme naň cibuľu, ktorú nakrájame na drobno. Opekáma tak 5 minút, kým začne byť zlatistá.
Na malé kocky nakrájame aj mrkvu a papriku. Potom pridávam trochu čili papričiek z mlynčeka (Ak čili používate, tak budete vedieť koľko chcete. Ak nie, tak stačí štipka). Pridajte aj údenú papriku, mletý kmín a rajčinový pretlak. Všetko spolu premiešajte a za stáleho miešania opekajte tak minútu, kým sa rozvonia korenie. Pridajte papriku s mrkvou a všetko opekajte ďalšie 3 minúty.
Potom pridajte rajčinový pretlak a vývar. Nechajte všetko zovrieť a pridajte makaróny s cícerom alebo iné strukoviny (fazulu pridávam až na záver, aby sa nerozvarila). Cestoviny sa takto budú variť priamo v omáčke, čo zaberie tak 10-15 minút. Všetko nechajte variť na miernom plameni, ale pravidelne miešajte, aby vám cestoviny neprihoreli.
Keď vidíte, že cestoviny sú už mäkké a omáčka hustá, pridajte nakrájané olivy a citrónovú sťavu. Zamiešajte, ochutnajte, dosolte. Väčšinou býva vývar celkom slaný, takže už nepridávam viac ako štipku soli. Všetko bude záležať na vývare, aký teda použijete. To je celé – rýchle a jednoduché jedlo z dostupných surovín. Vzniknú vám dve naozaj veľké porcie. Ak nemáte veľký vegan žalúdok, tak sú to kľudne porcie štyri.
Tento recept je inšpirovaný receptom od Thug Kitchen, ktorý som prispôsobila na nám dostupnejšie a lacnejšie suroviny.
Pár slov k cíceru
Ja si doma cícer alebo fazuľu varím. Uvarím tak 150g sušeného cíceru a vznikne asi 250g uvareného. Kalkulovanie so strukovinami je pri vegánstve samozrejmosť hah. Ak nemáte čas cez deň nechať variť strukoviny, použite jednu konzervu cíceru alebo červenej fazule. Strukoviny z konzervy dobre prepláchnite a nechajte odkvapkať. Cestoviny varené v jednom hrnci sú ideál ak chcete celkovo šetriť čas a energiu.
Včera som uvarila toto jedlo a poviem bolo úžasné, sýte, voňavé :) Ďakujem za inšpiráciu_
To ma veľmi teší! :)
Dala by se cizrna nahradit bílými fazolemi? Nechce. se mi moc kupovat z plechovky a nemám tlakový hrnec … malé bílé fazole mi jdou v normálním hrnci :D
Samozrejme, akákoľvek strukovina je super v tomto recepte :)
Pingback: Krémové vegan rajčinové rizoto s cuketou - Surová Dcérka