Makaróny s cícerom v omáčke s údenou paprikou

Recept na tieto makaróny s cícerom v hustej omáčke, ktorá chutí údenou paprikou, vás práve v tomto jesennom počasí zahreje. Naviac celý recept uvaríte v jednom hrnci a celkom rýchlo. Použiť môžete cícer alebo obľúbenú fazuľu. Ak nezoženiete makaróny stačia aj penne. Najvýraznejšou chuťou v recepte je údená paprika, ktorá je sladká a dodá tomu chuť skutočného jedla na večerné zohriatie. A samozrejme celý recept je vegánsky.

Na makaróny s cícerom z jedného hrnca potrebujete:

Množstvo2 porcie
Príprava10 minútVarenie30 minútCelkovo40 minút

 300 g makarónov (alebo penne, kolienka)
 250 g cíceru (1 konzerva)alebo uvarenej fazule
 1 červená cibuľa
 1 PL olivového oleja
 1 červená paprika
 150 g mrkvy
 700 ml zeleninový vývar
 2 PL rajčinového pyré
 500 ml rajčinového pretlaku
 2 ČL mletého kmínu
 2 ČL mletej údenej papriky
 12 ml limetky/citrónu
 štipka mletého čili (podľa chuti na pikantné)
 štipka soli
 olivy
 bazalka

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 300 g makarónov (alebo penne, kolienka)
 250 g cíceru (1 konzerva)alebo uvarenej fazule
 1 červená cibuľa
 1 PL olivového oleja
 1 červená paprika
 150 g mrkvy
 700 ml zeleninový vývar
 2 PL rajčinového pyré
 500 ml rajčinového pretlaku
 2 ČL mletého kmínu
 2 ČL mletej údenej papriky
 12 ml limetky/citrónu
 štipka mletého čili (podľa chuti na pikantné)
 štipka soli
 olivy
 bazalka

Directions

Makaróny s cícerom v omáčke s údenou paprikou

cestoviny varené v jednom hrnci

Pár slov k vývaru.

Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Uvarím vždy trochu viac vývaru. Kým sa uvarí, a keď stojí bokom, niečo sa vyparí.

Postup na makaróny s cícerom.

Vytiahneme jeden hrniec, v ktorom všetko uvaríme. Na miernom ohni zohrejeme olej a pridáme naň červenú cibuľu, ktorú nakrájame na drobno. Opekáma tak 5 minút, kým začne byť zlatistá.

Na malé kocky nakrájame aj mrkvu a papriku. Zeleninu pridáme k cibuľke a varíme spolu pár minút. Potom pridávam trochu čili papričiek z mlynčeka (Ak čili používate, tak budete vedieť koľko chcete. Ak nie, tak stačí štipka). Pridajte aj údenú papriku, mletý kmín a rajčinové pyré. Všetko spolu premiešajte a varte ešte tak minútu, kým sa rozvonia korenie.

Potom pridajte rajčinový pretlak a vývar. Nechajte všetko zovrieť a pridajte makaróny s cícerom alebo iné strukoviny. Cestoviny sa takto budú variť priamo v omáčke, čo zaberie tak 10-15 minút. Všetko nechajte variť na miernom plameni, ale pravidelne miešajte, aby vám cestoviny neprihoreli.

Keď vidíte, že cestoviny sú už mäkké a omáčka hustá, pridajte nakrájané olivy a citrónovú sťavu. Zamiešajte, ochutnajte, dosolte. Väčšinou býva vývar celkom slaný, takže už nepridávam viac ako štipku soli. Všetko bude záležať na vývare, aký teda použijete. To je celé – rýchle a jednoduché jedlo z dostupných surovín. Vzniknú vám dve naozaj veľké porcie. Ak nemáte veľký vegan žalúdok, tak sú to kľudne porcie štyri.

makaróny v rajčinovej omáčke vegan

Tento recept je inšpirovaný receptom od Thug Kitchen, ktorý som prispôsobila na nám dostupnejšie a lacnejšie suroviny.

Pár slov k cíceru.

Ja si doma cícer alebo fazuľu varím. Uvarím tak 150g sušeného cíceru a vznikne asi 250g uvareného. Kalkulovanie so strukovinami je pri vegánstve samozrejmosť hah. Ak nemáte čas cez deň nechať variť strukoviny, použite jednu konzervu cíceru alebo červenej fazule. Strukoviny z konzervy dobre prepláchnite a nechajte odkvapkať. Cestoviny varené v jednom hrnci sú ideál ak chcete celkovo šetriť čas a energiu.

makaróny s cícerom v omáčke z údenej papriky


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 14 178 times, 2 visits today)

5 Comments

  1. Martina 25. októbra 2018 at 11:03

    Včera som uvarila toto jedlo a poviem bolo úžasné, sýte, voňavé :) Ďakujem za inšpiráciu_

    Reply
    1. Surová dcérka 25. októbra 2018 at 12:06

      To ma veľmi teší! :)

      Reply
  2. Patricie Benešová 3. decembra 2018 at 20:00

    Dala by se cizrna nahradit bílými fazolemi? Nechce. se mi moc kupovat z plechovky a nemám tlakový hrnec … malé bílé fazole mi jdou v normálním hrnci :D

    Reply
    1. Surová dcérka 4. decembra 2018 at 11:47

      Samozrejme, akákoľvek strukovina je super v tomto recepte :)

      Reply
  3. Pingback: Krémové vegan rajčinové rizoto s cuketou - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *