Špagety alla puttanesca sa v Taliansku pripravujú na veľa spôsobov. Ja som si vybrala na zveganizovanie verziu, kde sa do základu omáčky pridávajú aj ančovičky a celé jedlo vás chuťou rýchlo odnesie k moru. Vegan špagety puttanesca to dokážu aj bez ančovičiek v plne vegánskej podobe. Stačí trochu nori rias, olivy a citrón. Tieto špagety sú plné chuti a hneď sa zaradili k mojim obľúbeným vegánskym Talianskym receptom.
Tento recept vznikol s podporou Kaufland Slovensko a ich K-free kukuričných cestovín.
Vegan špagety puttanesca:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Borlotti fazuľa – borlotti je jedna z mojich najobľúbenejších strukovín, mám vždy nejakú doma. Nájdete ju bežne v supermarketoch napríklad pod značkou Giana.
Lúpené rajčiny – najdôležitejší je dobrý základ, v tomto prípade kvalitné rajčiny. Vždy kupujem celé lúpané rajčiny v konzerve – bývajú kvalitnejšie, plne zrelé a chutnejšie – ak môžete, vyberajte si vždy tie najkvalitnejšie suroviny, tu ideálne priamo Talianske z Talianskeho obchodu. Lúpané krájané rajčiny bývajú v bežnom obchode v nižšej kvalite ako tie celé, takže pri bežnom supermarkete vyberajte celé.
Koncentrovaný rajčinový pretlak – používam tento dvakrát koncentrovaný pretlak.
Cestoviny – pri tomto recepte môžete použiť akékoľvek cestoviny máte radi. Ideálne sú špagety či už celozrnné alebo bezlepkové. Pri bezlepkových používam kukuričné cestoviny K-Free z Kauflandu.
Príprava špagiet alla puttanesca:
Nastrúhajte cesnak, nakrájajte olivy a rajčiny. Pripravte si aj nori riasu, ktorá omáčku dochutí jemne morskou chuťou. Stačí vám polovica nori papiera, ktorý sa používa na sushi. Natrhajte ho na menšie kúsky a pomeľte v mlynčeku na kávu. Ak zoženiete vločkové nori riasy, tak už s nimi nič nemusíte robiť.
V hlbokej panvici alebo hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Do oleja pridajte najskôr nastrúhaný cesnak a čili papričku, ktoré opekajte 2 minúty. Potom do hrnca pridajte nakrájané olivy, kapary aj so šťavou, cherry rajčiny, nori riasu a všetko podlejte vínom. Ak nori riasu či „rybaciu -morskú“ chuť nemáte radi, kľudne riasu vynechajte. Omáčka je skvelá aj bez nej. Ingrediencie nechajte 5 minút spoločne variť na strednom ohni.
Medzitým dajte do druhého hrnca zovrieť dobre posolenú vodu na špagety.
Po 5 minútach do panvice pridajte koncentrovaný rajčinový pretlak, balzamiko a lúpané paradajky. Tie vareškou rozpučte a nechajte všetko variť ďalších 8-10 minút. Teraz môžete dať variť aj špagety podľa postupu na obale.
Keď uplynie 8 až 10 minút, pridajte do omáčky premytú fazuľu, bazalku a omáčku dochuťte soľou a čiernym korením. Pridajte aj citrónovú šťavu, ktorá sa hodí k jemnej morskej chuti. Aby nebola omáčka moc kyslá, hlavne ak sú aj vaše rajčiny už kyslejšie, pridajte aj jedlú sódu, ktorá jemne stiahne kyslosť, ale ponechá chuť citrónu. Pomocou jedlej sódy môžete kyslosť ľahko ovládať. Vždy pridajte štipku, ktorú dobre premiešajte. Sóda v omáčke chvíľku pení, kým ju dobre premiešate.
Po uvarení špagety sceďte a vmiešajte do omáčky. Podávajte s čerstvou bazalkou.
Z tohto množstva vám vzniknú 2 veľké porcie alebo 3-4 menšie porcie. Omáčky je dosť, takže môžete uvariť cestovín viac, 400-450 g, ak chcete 4 poriadne porcie.
Ďalšie Talianskom inšpirované recepty nájdete tu. Moje food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Dokonale vyvážená chuť omáčky, ako každý recept od Surovej dcerky..odporúčam !
Som rada, že chutí! :)
Mě tam ta nori rasa úplně nesedí, no měl jsem vysoké očekávání. Příště bez ní :) nebo si ji dejte do části omáčky až nakonec abyste zjistili, jestli vám to sedne!
Ůplne ma tento recept nelákal, čakala som viac menej klasickú chuť paradajkovej omáčky, ale toto jedlo ma veľmi prekvailo. Nori riasa tomu dodáva nový rozmer, je to fakt akoby som jedla omáčku s morskými plodmi. Odporúčam. Výborná, svieža, nečakaná chuť.
To ma veľmi teší! U nás tiež táto kombinácia nori a trochu čili úplne vyhráva. :)