Krémové vegan rajčinové rizoto s cuketou

Znova moje najobľúbenejšie rajčiny v hlavnej úlohe. Vegan rajčinové rizoto už doma robím dlho v rôznych podobách, ale až teraz dostane svoju finálnu podobu aj na blogu. Ak ste nikdy doma pravé Talianske rizoto nerobili, nebojte sa. Nie je to ťažké.

Na vegan rajčinové rizoto potrebujete:

 250g arborio ryže
 1L zeleninového vývaru
 500g cukety (alebo 250g cukety a 250g baklažánu)
 500g rajčín
 2PL olivového oleja
 1 červená cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 40g sušených rajčín v oleji (6-7ks)
 2ČL tymiánu
 2ČL rozmarínu
 3PL rajčinového pyré
 1/2ČL soli
 1/4PL čierneho korenia
Bonusové ingrediencie:
 čerstvá bazalka
 2 PL rasltlinného masla
 vegán parmezán

Množstvo2 porcie
NáročnosťPokročilýCelkovohodina

Ingredients

 250g arborio ryže
 1L zeleninového vývaru
 500g cukety (alebo 250g cukety a 250g baklažánu)
 500g rajčín
 2PL olivového oleja
 1 červená cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 40g sušených rajčín v oleji (6-7ks)
 2ČL tymiánu
 2ČL rozmarínu
 3PL rajčinového pyré
 1/2ČL soli
 1/4PL čierneho korenia
Bonusové ingrediencie:
 čerstvá bazalka
 2 PL rasltlinného masla
 vegán parmezán

Directions

Vegan rajčinové rizoto

talianske vegan rizoto s rajčinami

Pár slov k vývaru.

Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Uvarím vždy trochu viac vývaru. Kým sa uvarí, a keď stojí bokom, niečo sa vyparí.

Vegan rajčinové rizoto.

Kým varím vodu a vývar, nakrájam si na menšie kocky rajčiny, cuketu alebo baklažán, ak ho používam. Všetku zeleninu si dám na plech a pokvapkám jemne olivovým olejom. Priemiešam a dám piecť na 170 stupňov asi na pol hodinku. Používam režim ohrevu z hora a z dola s ventilátorom. Použite režim, ktorý máte na zelenine odskúšaný.

Keď sa zelenina pečie, oheň pod vývarom stíšim na minimum, aby sa viac nevaril, ale len zostával dosť teplý. Na mierny oheň si dám veľkú panvicu (Aj na rizoto používam wok panvicu) a asi 2PL olivového oleja. Na drobno si nakrájam červenú cibuľku a nechám ju v panvici asi 7 minút pomaly pražiť, kým nie je priesvitná.

Kým sa cibuľa praží nastrúham si na drobno 2 strúčiky cesnaku a na malé kocky nakrájam aj sušené rajčiny v oleji. Keď je cibuľka hotová, pridám k nej cesnak a premiešam ho s cibuľkou. O minútku pridám: sušené rajčiny, rajčinové pyré, sušený tymian a rozmarín, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešam a nechám prevoňať izbu. Vznikne krásna červená pasta.

vegan rajčinové rizoto s cuketou a baklažánom

Tento krásny nepravidelný rustikálny tanier som našla medzi taniermi na Biano.sk, kvôli foteniu stále hľadám nové kúsky a práve rustikálny štýl je teraz veľmi trendy.

Pár slov k rajčinovému pyré.

Rajčinové pyré nájdete v obchodoch v tube, menšej konzerve alebo skle. Je to hustá  pasta s intenzívnou chuťou. Používam ju aj v receptoch na vegan slimáky alebo makaróny. Takže si určite zožeňte veľké balenie, vždy sa doma zíde!

Teraz prišiel čas na ryžu. Používam väčšinou Arborio alebo Carnaroli. Ryžu nepremývajte. Ak nezoženiete tieto druhy ryže, ktoré sú ideálne na Talianske rizoto, môžete skúsiť aj inú guľatozrnnú ryžu. Arborio ryža je väčšia a má inú štruktúru po uvarení. Takže odporúčam sa pozrieť po nej.

Arborio ryžu nasypem do panvice a zmiešam ju s rajčinovou zmesou. Nechám ju chvíľku pražiť, kým zmes nie je celá červená a dobre premiešaná. Teraz začneme rizoto podlievať vývarom. Prípadne môžete prvý pridať pohár červeného vína (Alkohol sa vyparí, zostane len jemná dochuť ak máte kvalitné víno. Potom použite o niečo menej vývaru).

vegan rizoto

Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridajte naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešajte. Vývar miešam tak raz za minútu. Nemusíte pri ňom stále stáť a miešať. Ja už začínam po sebe upratovať kuuchyňu a umývať riad, a medzitým si odskočím pridať vývar, zamiešať rizoto a sledujem pečúcu sa zeleninu. Miešanie a podlievanie pokračuje, kým ryža nenaberie objem – nie je akurát jemná na jedenie a neminie sa vývar.

Keď už mám pocit, že je ryža hotová, môžete pridať rastlinné maslo. Originálne sa pridáva do rizoto veľa masla, aby bolo veľmi krémové. Ja ho nepoužívam vôbec. Ak chcete tak ho teraz môžete pridať a rizoto zakrémovať. Ja už pridám len upečenú zeleninu a všetko premiešam.

Vegan rajčinové rizoto je najlepšie práve po dovarení. Nenechávajte ho vychladnúť, ale hneď jedzte. Pridám len čerstvú bazalku alebo vegan parmezán ak trochu mám. Ak vám niečo zostane, tak sa určite dá zohriať aj na druhý deň (V panvici s pridaním 100ml vody). Táto porcia je pre dvoch hladných vegánov s veľkým apetítom, ale nakrmí aj 4 ľudí.

krémové talianske rizoto rajčinové rizoto

 

(Visited 1 569 times, 84 visits today)

2 Comments

  1. Monika 11. novembra 2018 at 13:13

    Toto rizoto je absolútne najlepšie aké som kedy jedla!

    Reply
    1. mm Surová dcérka 11. novembra 2018 at 19:55

      To rada počujem a súhlasím! :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *