Krémové vegan rajčinové rizoto s cuketou

Znova moje najobľúbenejšie rajčiny v hlavnej úlohe. Vegan rajčinové rizoto už doma robím dlho v rôznych podobách, ale až teraz dostane svoju finálnu podobu aj na blogu. Ak ste nikdy doma pravé Talianske rizoto nerobili, nebojte sa. Nie je to ťažké.

Na vegan rajčinové rizoto potrebujete:

Množstvo2 porcie
Príprava10 minútVarenie50 minútCelkovohodina

 250 g arborio ryže
 1 l zeleninového vývaru
 500 g cukety (alebo 250g cukety a 250g baklažánu)
 500 g rajčín
 2 PL olivového oleja
 1 červená cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 40 g sušených rajčín v oleji (6-7ks)
 2 ČL tymiánu
 2 ČL rozmarínu
 3 PL rajčinového pyré
 ½ ČL soli
 ¼ PL čierneho korenia
Bonusové ingrediencie:
 čerstvá bazalka
 2 PL 2 PL rastlinného maslaAlsan Bio, Naturli
 vegan parmezán

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 250 g arborio ryže
 1 l zeleninového vývaru
 500 g cukety (alebo 250g cukety a 250g baklažánu)
 500 g rajčín
 2 PL olivového oleja
 1 červená cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 40 g sušených rajčín v oleji (6-7ks)
 2 ČL tymiánu
 2 ČL rozmarínu
 3 PL rajčinového pyré
 ½ ČL soli
 ¼ PL čierneho korenia
Bonusové ingrediencie:
 čerstvá bazalka
 2 PL 2 PL rastlinného maslaAlsan Bio, Naturli
 vegan parmezán

Directions

Krémové vegan rajčinové rizoto s cuketou

talianske vegan rizoto s rajčinami

Pár slov k vývaru.

Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Uvarím vždy trochu viac vývaru. Kým sa uvarí, a keď stojí bokom, niečo sa vyparí.

Vegan rajčinové rizoto.

Kým varím vodu a vývar, nakrájam si na menšie kocky rajčiny, cuketu alebo baklažán, ak ho používam. Všetku zeleninu si dám na plech a pokvapkám jemne olivovým olejom. Priemiešam a dám piecť na 170 stupňov asi na pol hodinku. Používam režim ohrevu z hora a z dola s ventilátorom. Použite režim, ktorý máte na zelenine odskúšaný.

Keď sa zelenina pečie, oheň pod vývarom stíšim na minimum, aby sa viac nevaril, ale len zostával dosť teplý. Na mierny oheň si dám veľkú panvicu (Aj na rizoto používam wok panvicu) a asi 2PL olivového oleja. Na drobno si nakrájam červenú cibuľku a nechám ju v panvici asi 7 minút pomaly pražiť, kým nie je priesvitná.

Kým sa cibuľa praží nastrúham si na drobno 2 strúčiky cesnaku a na malé kocky nakrájam aj sušené rajčiny v oleji. Keď je cibuľka hotová, pridám k nej cesnak a premiešam ho s cibuľkou. O minútku pridám: sušené rajčiny, rajčinové pyré, sušený tymian a rozmarín, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešam a nechám prevoňať izbu. Vznikne krásna červená pasta.

vegan rajčinové rizoto s cuketou a baklažánom

Tento krásny nepravidelný rustikálny tanier som našla medzi taniermi na Biano.sk, kvôli foteniu stále hľadám nové kúsky a práve rustikálny štýl je teraz veľmi trendy.

Pár slov k rajčinovému pyré.

Rajčinové pyré nájdete v obchodoch v tube, menšej konzerve alebo skle. Je to hustá  pasta s intenzívnou chuťou. Používam ju aj v receptoch na vegan slimáky alebo makaróny. Takže si určite zožeňte veľké balenie, vždy sa doma zíde! Ak by rizoto chutilo málo rajčinovo, pridajte viac pyré. Ak by chutilo prílis kyslo, pridajte trošku jedlej sódy, ktorá stiahne kyslú chuť jedla.

Teraz prišiel čas na ryžu. Používam väčšinou Arborio alebo Carnaroli. Ryžu nepremývajte. Ak nezoženiete tieto druhy ryže, ktoré sú ideálne na Talianske rizoto, môžete skúsiť aj inú guľatozrnnú ryžu. Arborio ryža je väčšia a má inú štruktúru po uvarení. Takže odporúčam sa pozrieť po nej.

Arborio ryžu nasypem do panvice a zmiešam ju s rajčinovou zmesou. Nechám ju chvíľku pražiť, kým zmes nie je celá červená a dobre premiešaná. Teraz začneme rizoto podlievať vývarom. Prípadne môžete prvý pridať pohár červeného vína (Alkohol sa vyparí, zostane len jemná dochuť ak máte kvalitné víno. Potom použite o niečo menej vývaru).

vegan rizoto

Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridajte naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešajte. Vývar miešam tak raz za minútu. Nemusíte pri ňom stále stáť a miešať. Ja už začínam po sebe upratovať kuchyňu a umývať riad, a medzitým si odskočím pridať vývar, zamiešať rizoto a sledujem pečúcu sa zeleninu. Miešanie a podlievanie pokračuje, kým ryža nenaberie objem – nie je akurát jemná na jedenie a neminie sa vývar.

Keď už mám pocit, že je ryža hotová, môžete pridať rastlinné maslo. Originálne sa pridáva do rizoto veľa masla, aby bolo veľmi krémové. Ja ho nepoužívam vôbec. Ak chcete tak ho teraz môžete pridať a rizoto zakrémovať. Ja už pridám len upečenú zeleninu a všetko premiešam.

Vegan rajčinové rizoto je najlepšie práve po dovarení. Nenechávajte ho vychladnúť, ale hneď jedzte. Pridám len čerstvú bazalku alebo vegan parmezán ak trochu mám. Ak vám niečo zostane, tak sa určite dá zohriať aj na druhý deň (V panvici s pridaním 100ml vody). Táto porcia je pre dvoch hladných vegánov s veľkým apetítom, ale nakrmí aj 4 ľudí.

krémové talianske rizoto rajčinové rizoto


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 30 103 times, 6 visits today)

4 Comments

  1. Monika 11. novembra 2018 at 13:13

    Toto rizoto je absolútne najlepšie aké som kedy jedla!

    Reply
    1. Surová dcérka 11. novembra 2018 at 19:55

      To rada počujem a súhlasím! :)

      Reply
  2. Annka 9. septembra 2019 at 11:23

    Nádherné a jednoduché recepty. Sledujem ťa už veľmi dlho Surová dcérka a spracovanie receptov je čoraz krajšie. Tie fotky máš dokonalé. Držím palčeky.

    Reply
  3. DominikaP 6. júla 2020 at 17:10

    veľká lahôdka…rozmýšľala som, že čo s cuketou a som rada, že som zavítala aj sem ♥

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *