Lasagne boli prvé naozaj vegetariánske jedlo, ktoré som v živote varila, ešte predtým, ako som sa stala vegánkou. Vtedy sa mi proste nechcelo variť maso, tak som ich spravila s baklažánom a cuketou. Dnes mám pre vás vylepšenú verziu na vegan lasagne s baklažánom a alternatívou k mletému mäsu Magic Mince. Po skoro 9 rokoch od tých prvých, sa vydarili skvelo! Sú šťavnaté, jemne údené a rajčinové. Ak milujete rajčiny, poďte do toho!
Tento recept vznikol v spolupráci s The Vegetarian Butcher.
Vegan lasagne s baklažánom
Ingredients
Directions
Baklažán nakrájajne na plátky a každý jemne posoľte. Takto baklažán pustí vodu a horkosť. Kým sa baklažán „potí“ pripravte si ostatné ingrediencie na varenie – nakrájajte cibuľu a nastrúhajte cesnak. Olej zohrejte v hrnci alebo v panvici s pokrievkou a začnite opekať do zlata cibuľku. zaberie to asi 10 minút na strednom ohni.
Keď je cibuľka opražená, baklažán osušte a nakrájajte na kocky. Teraz k cibuľke pridajte baklažán a Magic Mince (alebo inú náhradu či jemne doztlačenú šošovicu). Všetko spolu opekajte ešte 5 minút, kým baklažán zmäkne. Následne pridajte tekutý dym a na jemno nastrúhaný cesnak. Cesnak opekajte už len pol minútu, kým sa krásne rozvonia.
Teraz všetko zalejte lúpanými rajčinami. Roztlačte ich vareškou aby sa rajčiny úplne stratili. Do hrnca pridajte aj rajčinový pretlak, oregáno, tymián, rozmarín a čierne korenie. Všetko dorbe zmiešajte, stíšte oheň na minimum a pod pokrievkou nechajte ragú bublť aspoň hodinu. Čím dlhšie, tým je samozrejme lepšie. Na záver do ragú prisypte nakrájanú bazalku. na záver môžete dochutiť soľou či cukrom podľa chuti.
Medzitým si pripravte zapekaciu misu s rozmerom asi 27×17 cm a lasagne. Pri pokladaní lasagní je dôležité, aby sa vám lasagne príliš neprekrývali. Otestujte si teda, koľko sa vám zmestí do misy a lasagne prisposobte jej veľkosti. Tvrdé lasagne sa často zle lámu či strihajú. Môžete ich ale na pár sekúnd namočiť do horúcej vody – predvariť. Potom sa dajú krásne trihať bez lámania a aj lasagne budú rýchlejšie hotové.
Akonáhle je ragú hotové, začnite s prípravou bešamelu. V hrnci zohrejte rastlinné mlieko tak aby bolo horúce ale nevrelo. V ďalšom hrnci na strednom ohni roztopte rastlinné maslo. K maslu pridajte hladkú múku a miešajte, kým nevznikle hladká ale hustá pasta. Asi 2 minúty ju opekajte a neustále miešajte, aby nehnedla. Potom pomaly a za stáleho miešania metličkou začnite vlievať raslinné mlieko, aby sa vám nevytvorili hrudky.
Bešamel:
Bešamel priveďte za stáleho miešania k varu, pridajte muškátový riešok, lahôdkové droždie, soľ a riečne korenie. Oheň stiahnite na minimum a miešajte ďalšie 2 minúty. Potom odložte z ohňa a začnite skladaním lasagní.
Na dno zapekacej misy rozprestrite 2 PL bešamelu a prvú vrstvu cestovín. Cestoviny znova pokryte tenkou vrstvou bešamelu. Ragú si rozdeľte na 5 približne rozvankých častí. Prvú čast spachtľou rozrpestrite na bešamel a zarovnajte, aby bešamel nikde nevykúkal. Na ragú znova pridajte cestoviny a zalejte ich bešamelom. Takto pokračujte kým neminiete ragú a cestoviny.
Na poslednú vrstvu cestovín rajte zvyšok bešamelovej omáčky. Lasagne môžete dozdobiť rajčinami či inými zvyškami zeleniny (baklažán či cuketa). Zeleninu zasypte raslinným syrom.
Môj typ pre krásne roztečený syr na vrchu lasagní – syr roztopím vopred na kvapke oleja v malou hrnci na omáčku a pridám už roztečený. Takto môžete použiť strúhaný či plátkový rastlinný syr.
Zapekaciu misu prekryte alobalom a lasagne dajte piecť na 180 stupňov asi na 30-45 minút, kým cestoviny nezmaknú.
Pingback: Vegan boloňské cestoviny so šošovicou - Surová Dcérka
Najlepšie. klasické som nemala nikdy rada, nemám rada besamel, no tieto sú perfektné , uz som ich párkrát robila