Keď ti život dá bazalku (alebo citróny)… V kochlíku za oknom počas leta pestujem aspoň dve bazalky, aby sme mali čerstvé listy kedykoľvek potrebujeme. Bazalku doma vždy musím mať. Bohužiaľ počas jednej nočnej búrky spadol celý kvetináč do vnútro bloku a veľké bazalky sa polámali. Hotové nešťastie. Ale aspoň ma to donútilo veľa byliniek spracovať a pripraviť z nich recepty. Z bazalky teda nebude citronáda ako v známej fráze, budú však bazalkové cestoviny à la vegan bazalkové pesto. Tento recept je inšpirovaný bazalkovým pestom, len som ubrala olej, pridala kešu a mlieko na krémovosť. Ak tiež preferujete krémové ako olejové substancie, bazalku, Taliansko, rýchle a jednoduché recepty – tento je pre vás.
Tento recept je skvelý aj pre tých vegánov, ktorým moc nechutia oriešky a hľadajú spôsob, ako získať svoju dennú dávku. Ak oriešky nemôžete, tak použite biele tofu, z ktorého viete tiež vytvoriť skvelý krém.
Bazalkové cestoviny à la vegan bazalkové pesto:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Lahôdkové droždie – všetko syrové dochucujem ladôdkovým droždím. Lahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch.
Postup:
Začnite prípravou orieškov. Kešu aj pínie ideálne namočte na hodinu alebo dlhšie do vody. Ak čas nemáte, dajte ich do menšieho hrnca a uvarte do mäkka.
Do hrnca so slanou vodou dajte variť cestoviny. Na panvici na troche oleja opečte do zlata tofu a pridajte aj zvolenú zeleninu na rýchle opečenie.
Kým sa cestoviny varia, pripravte omáčku. Do mixér vložte bazalkové listy, scedené oriešky, cesnak, lahôdkové droždie, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie, olivový olej a sójové mlieko. Všetko rozmixujte na hladký krém. Podľa potreby pridajte viac mlieka pre tekutejšiu omáčku, ale zriediť ju môžete aj neskôr v cestovinách trochou vody.
Cestoviny po uvarení sceďte a vmiešajte do nich krém. Po zmiešaní uvidíte či chcete ešte pridať viac mlieka/vody z cestovín.
Cestoviny v bazalkovej omáčke servírujte s opečeným tofu, poliete trochou olivového oleja, s čerstvou bazalkou a letnou zeleninou, akú milujete.
Ak túžite viac po cestovinách s rajčinovou omáčkou, skúste vegánske cestoviny puttanesca. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.