Cuketovo bazalková polievka s bielym tofu

Toto je druhý recept inšpirovaný našim spadnutým kochlíkom s bazalkou. Po bazalkovej pesto omáčke na cestoviny som využila zvyšnú bazalku na túto krémovú a jemnú polievku. Cuketovo bazalková polievka, je skvelá aj preto, že na ňu spotrebujete aspoň kilo cukety. Ak vám ešte v záhrade zostali veľké zásoby tak skúste polievku spolu s cuketovými rolkami v rajčinovej omáčke. Túto polievku som doladila kvalitným olivovým olejom a ešte pridala výživovú hodnotu zahustením kockou Lunter tofu bohatého na vápnik.

Cuketovo bazalková polievka:

Množstvo4 porcie
Príprava10 minútVarenie20 minútCelkovo30 minút

 3 PL repkového oleja
 125 g šalotky alebo bielej cibule
 15 g cesnaku
 ¼ ČL čili vločiek alebo kúsok čili papričkyvoliteľné
 1 kg cukety+ ďalšiu na rezance
 700 g zeleninového vývaru
 1 ½ ČL soli podľa slanosti vývaru
  ČL čierneho korenia
 20 g bazalkových listov
 200 g bieleho tofu Lunter
 20 g citrónovej šťavy
 2 PL olivového olejaalebo podľa chuti

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 3 PL repkového oleja
 125 g šalotky alebo bielej cibule
 15 g cesnaku
 ¼ ČL čili vločiek alebo kúsok čili papričkyvoliteľné
 1 kg cukety+ ďalšiu na rezance
 700 g zeleninového vývaru
 1 ½ ČL soli podľa slanosti vývaru
  ČL čierneho korenia
 20 g bazalkových listov
 200 g bieleho tofu Lunter
 20 g citrónovej šťavy
 2 PL olivového olejaalebo podľa chuti

Directions

Cuketovo bazalková polievka s bielym tofu
vegan cuketovo bazalková polievka

Postup:

V asi v 5 litrovom hrnci zohrejte na strednom ohni repkový olej. Keď je olej dosť teplý pridajte nakrájanú šalotku a opekajte ju asi 10 minút do zlata. Stále na miernom ohni, aby ste cibuľku nespálili, ale opiekli. Keď je zlatistá, pridajte cesnak a čili, ktoré asi minútku opekajte a miešajte, kým sa všetko rozvonia.

Teraz pridajte cuketu nakrájanú na kocky a zeleninový vývar. Vývar nechajte zovrieť a cuketu varte do mäkka, asi 5-10 minút. Polievku môžete mixovať aj ponorným mixérom, ale teraz bude výsledok oveľa lepší v stolnom mixéri. Všetko z hrnca vlejte do mixéra, na vrch pridajte bazalku s bielym tofu a všetko mixujte do hladka asi 3 minúty. Dajte tomu čas.

Po rozmixovaní polievku ochutnajte a dosoľte podľa slanosti vývaru. Pridajte aj čierne korenie, citrónovú šťavu a olivový olej. Znova krátko mixujte, aby sa všetky chute spojili. Polievku môžete servírovať rovno z mixéra alebo ju vráťte do hrnca a krátko zohrejte.

Cuketovo bazalkovú polievku podávajte s čerstvým pečivom, bazalkou a olivovým olejom. Ak vám zostala ešte cuketa, pripravte si z nej rezance – používam škrabku, ktorá plátky reže na rezance, ale stačí škrabkou cuketu nakrájať na plátky a potom nožom nakrájať na tenko. Surová cuketa dodá polievke skvelú štruktúru.

Verím, že tento recept využijete práve tieto dni, keď sa schladilo a nastalo mierne jesenné počasie. Práve v sezóne cukety, bazalky a čili papričiek je to rýchly spôsob využitia týchto ingrediencií. Aj keď v lete na teplé polievky často nemám chuť, táto ma vždy presvedčí a dá sa jesť aj za studena. Je proste skvelá!

Viac polievok nájdete v kategorii polievky. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

vegánska cuketovo bazalková polievka

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 2 069 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *