Vegan prešívaná deka vás nezahreje na tele, ako tá z vlny, ale chuťovo vás poteší spojením kakaového cesta a tvarohového krému. Práve tvarohový krém tvorí mriežku, ktorá koláču zabezpečila meno prešívanej deky. V mojej verzii nájdete tvaroh samozrejme vo vegánskej verzii, z tofu a rastlinného jogurtu. Prešívanú deku si môžete pripraviť aj s ovocím!
Vrámci Veganuary som pre vás spolu s Kaufland Slovensko pripravila vegánske recepty, ktoré už teraz nájdete v najnovšom katalógu a postupne tu na mojom blogu.
Vegan prešívaná deka:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Tofu v miske nadrobte na menšie kúsky, pridajte olej, citrónovú šťavu, jogurt, cukor, škrob a vanilku. Všetko spolu rozmixujte na jemný hustejší krém. “Tvaroh” preložte do cukrárskeho vrecka a posuňte sa k príprave cesta.
Rastlinné mlieko vlejte do misky a pridajte ocot. Misku odložte bokom. V druhej miske zmiešajte múku, kukuričný škrob, cukor, holandské kakao, kypriaci prášok, jedlú sódu, vanilku, citrónovú kôru a soľ. Do misky s mliekom pridajte olej.
Tekuté ingrediencie prilejte do misku so suchými a všetko dobre premiešajte, vznikne hustejšie cesto. Plech (približne 27 x 37 cm) jemne potrite olejom a vysteľte papierom na pečenie. Olej vám pomôže zabrániť tomu, aby sa papier pri rozotieraní cesta posúval. Cesto rozotrite rovnomerne po celom povrchu plechu. Na vrch cesta nakreslite tvarohom mriežku pomocou cukrárskeho vrecka. Ideálne kreslite mriežkovanie „nakryvo“ – nie vodorovne z hranami plechu.
teraz môžete na koláč pridať aj ovocie – mrazené lesne ovocie, jahody či konzervované mandarinky… Čokoľvek máte radi. Ovocie sa vždy k tvarohu hodí, tak ho použite podľa chuti.
Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 až 20 minút bez zapnutého ventilátora. Pred dopečením ho skontrolujte špáradlo a ak je špáradlo skoro suché až suché, koláč vyberte. Nechajte ho vychladnúť pod utierkou, aby zostal vlhší a nedrobil sa.
Koláč po vychladnutí posypte práškovým cukrom a krájajte na kocky.
Ak máte chuť na slané raňajky, pripravte si napríklad vegánsky chlieb vo vajíčku. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.