Vegan Čevapčiči s tzaziki šalátom

Behom decembra som vám na instagrame dala šancu „vyhrať“ jeden recept na želanie. Slečna, ktorá vyhrala si vybrala recept na vegan čevapčiči, ja som k tomu pridala ešte tzaziki šalát, ktorý sa presne k takémuto jedlu hodí. V mojich Slovegán kuchárkach som už sviečkovú, párky a iné domáce alternatívy k mäsu robila. Zvyčajne miešam pšeničný lepok na výrobu seitanu a nejaké strukoviny. Teraz som chcela vyskúšať niečo iné a namiesto strukovín som použila sójový granulát. Takto som dosiahla extra príjemnú štruktúru mäsa, ktoré vás poriadne zasýti. Samotný pšeničný lepok obsahuje 80% bielkovín, sójový granulát 50% bielkovín.

Okrem čevapčiči si môžete vytvarovať z tohto základu aj burgre a dochutiť ju obľúbeným korením, ktoré by ste používali aj na marinovanie mäsa. Tento recept sa bude hodiť na každú vegánsku grilovačku.

Vegan čevapčiči s tzaziki šalátom

Množstvo4 porcie
PrípravahodinaVarenie30 minútCelkovohodina 30 minút

 300 g zeleninového vývaru (alebo vody + 5 g marmite kvasnicového extraktu)
 40 g uvarenej alebo sterilizovanej červenej repy
 2 PL repkového oleja
 80 g červenej cibule
 2 strúčiky cesnaku
 2 ČL údenej mletej papriky
 ½ ČL sladkej mletej papriky
 1 ČL soli
 1 ČL holandského kakaa
 3 ČL sušeného cesnaku
 ¼ ČL čierneho korenia
 2 PL mletého prášku zo shitake húb (alebo lahôdkové droždie či iné mleté huby)
 60 g sójovej omáčky
 50 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 20 g trstinovej melasy
 4 ČL tekutého dymu
 25 g kokosového oleja bez vône
 100 g sójového granulátu
 160 g pšeničného lepku
Vegan Tzaziki
 250 g kyslého rastlinného jogurtu - smotany (PlantOn, Creme Vegan)
 20 g panenského olivového oleja
 150 g uhorky
 1 strúčik cesnaku
 1 ½ PL citrónovej šťavy
 ½ ČL soli
 štipka čierneho korenia
 5 g čerstvého kôpru

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 300 g zeleninového vývaru (alebo vody + 5 g marmite kvasnicového extraktu)
 40 g uvarenej alebo sterilizovanej červenej repy
 2 PL repkového oleja
 80 g červenej cibule
 2 strúčiky cesnaku
 2 ČL údenej mletej papriky
 ½ ČL sladkej mletej papriky
 1 ČL soli
 1 ČL holandského kakaa
 3 ČL sušeného cesnaku
 ¼ ČL čierneho korenia
 2 PL mletého prášku zo shitake húb (alebo lahôdkové droždie či iné mleté huby)
 60 g sójovej omáčky
 50 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 20 g trstinovej melasy
 4 ČL tekutého dymu
 25 g kokosového oleja bez vône
 100 g sójového granulátu
 160 g pšeničného lepku
Vegan Tzaziki
 250 g kyslého rastlinného jogurtu - smotany (PlantOn, Creme Vegan)
 20 g panenského olivového oleja
 150 g uhorky
 1 strúčik cesnaku
 1 ½ PL citrónovej šťavy
 ½ ČL soli
 štipka čierneho korenia
 5 g čerstvého kôpru

Directions

Vegan Čevapčiči s tzaziki šalátom
Vegan mäso na paličke

Ingrediencie

Ak s vegánskou stravou a varením začínate, možno niektoré ingrediencie nepoznáte. Všetky však zoženiete v bežnom obchode alebo zdravej výžive. Nižšie vám dám odkazy presne na ingrediencie, ktoré sama používam.

Marmite Sladká mletá paprikaShitake huby (kupujem sušené a meliem si ich, dajú sa zohnať už aj mleté huby a extrakty na dochucovanie) – Koncentrovaný rajčinový pretlakMelasaTekutý dymKokosový olej bez vôneSójový granulátPšeničný lepok PlantOn (Lidl, Tesco) – Creme Vega (Billa, Kaufland)

Recept na vegan čevapčiči:

Začnite prípravou zeleninového vývaru a červenej repy. Zeleninový vývar zohrejte, repu uvarte. Použiť môžete aj zaváranú, čevapčiči dodá hlavne farbu.

Na panvicu dajte trochu repkového oleja a na miernom ohni do zlatista opečte čerenú cibuľu. Keď už bude zlatistá, na minútu pridajte aj nastrúhaný čerstvý cesnak. Keď sa cesnak rozvonia, všetko odložte z ohňa.

Do mixéra vložte 300 g vývaru, uvarenú cviklu, opečenú cibuľu, opečený cesnak cesnak a všetky ingrediencie okrem sójových kúskov a pšenišného lepku – 2 ČL údenej mletej papriky, 1/2 ČL sladkej mletej papriky, 1 ČL soli, 1 ČL holandského kakaa, 3 ČL sušeného cesnaku, 1/4 ČL čierneho korenia, 2 PL mletého prášku zo shitake húb, 60 g sójovej omáčky, 50 g koncentrovaného rajčinového pretlaku, 20 g trstinovej melasy, 4 ČL tekutého dymu a 25 g kokosového oleja bez vône. Všetko rozmixujte, aby vznikla teplá marináda na sójový granulát.

Sójový granulát dajte do misky a zalejte ho marinádou. Nechajte ho asi 10 minút (alebo kým zmäkne) odstáť. Keď granulát zmäkne, pridajte k nemu aj pšeničný lepok a rukami začnite miesiť hmotu, aby sa lepok aktivoval. Okamžite by ste mali vidieť vznikajúce vlákna lepku, ktoré zmes budú držať spolu.

Zmes rozdeľte na polovicu a znova ju vložte do mixéra. Stačí krátke mixovanie, aby sa niektoré kúsky sóje rozpadli a vznikla hladšia pastovitá zmes. Takto bude lepšie zmes držať – dajte pozor aby ste kúsky nepomixovali úplne do hladka na kašu, potom bude zmes príliš mäkká. Chcete dosiahnuť balans medzi kúskami sóje a hmotou, ktorá ich obalí a drží spolu. Preto radšej mixujte po menších častiach a krátko, aby ste to vedeli ustrážiť.

Odložte, upečte a ogrilujte

Rozmixovanú zmes ešte krátko prepracujete rukami a uistite sa, že je pevná, dobre sa s ňou pracuje. Ak by dostatočne nedržala, vždy môžete pridať viac pšeničného lepku – vtedy odporúčam pridaj aj trošku viac korenia. Zmes zabaľte do fólie a odložte na 15 minút do chladničky. Ideálne je nechať ju odpočívať cez noc, chute sa spoja a zmes lepšie drží.

Po schladení môžete začať tvarovať čevapčiči. Odoberte si asi 40 gramov z mäsovej zmesy, vytvarujte tenší šulček a prepichnite ho špáradlom. Čevapčičí zabaľte do alobalu a pevne utiahnite konce, aby si držalo svoj tvar.

Čevapčiči pečte 30 minút na teplote 175 stupňov. Takto si zachová mäkkosť a vláčnosť. Po dopečení kúsky odbaľte z alobalu a už len krátko opražte na panvici či grile, aby ste vytvorili chrumkavejší povrch, ktorý dodá kúskom zase nový level chuti.

Z tohto množstva vám vzniknú asi 4 porcie.

vegan tzaziki šalát

Vegan tzaziky šalát:

Tzaziky šalát sa skvelo hodí aj vegan mäsu. Kým sa pečie mäso, pripravte si šalát a prílohu ako varené – opekané zemiaky.

Polovicu šalátovej uhorky očistite od šupky a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Nastrúhanú uhorku rukou vyžmýchajte, aby ste sa zbavili jej vody, ktorá by vám šalát príliš zriedila. Cesnak nastrúhajte na jemnom struhadle.

V miske zmiešajte rastlinnú smotanu, kvalitný panenský olivový olej (teraz milujem tento), citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Potom pridajte natrúhanú uhorku, cesnak a nasekaný kôpor.

Všetko dobre premiešajte a dajte do chladničky, aby sa chute spojili, kým budete podávať čevapčiči a zemiaky.

Ak tzaziki milujete, odporúčam spraviť hneď dvojnásobnú porciu.

Ďalšie tradičné recepty nájdete tu. Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Čevapčiči bez mäsa
Vegánske mäso s tzaziki šalátom


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 9 846 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *