Slovegán: Moja prvá kuchárska kniha

Update: Knihu sa nám podarilo vydať! Môžete si ju kúpiť v predpredaji na e-shope www.slovegan.sk.

Dnes mám pre vás trochu netradičný post a jednú veľkú novinu. Venujem jej celý článok – pretože si to zásluži a preto, lebo som ňou strávila väčšiu časť tohto roka.

Áno, tento rok vydávam kuchársku knihu. Neskutočne ma baví, že tento plán môžem konečne zdieľať s vami a hovoriť o ňom nahlas a otvorene. Kniha má názov Slovegán a bude obsahovať 70 tradičných slovenských receptov v netradičnej, vegánskej verzii. Prečo práve slovenské vegánske recepty? Pretože tie najviac milujete. Vydávam ju sama, bez vydavateľa. Je to veľká jazda, škola, adrenalín, ale aj risk.

Nápad napísať kuchársku knihu tu bol vždy, dlhé roky som ale písanie knihy odmietala. Necítila som sa na to. Som od prírody perfekcionista a bolo mi jasné, že aj v tomto budem mať na seba nezmyselne vysoké nároky. Najviac mi ale asi prekážalo to, že som nemala jasnú predstavu o tom, ako by kniha mala vyzerať. Ak som niečo vedela na sto percent, bolo to to, že nebudem písať “len ďalšiu” kuchársku knihu.

Všetko sa zmenilo v prvé dni tohto roku. Na blog som začala pridávať veganizované verzie slovenských jedál ako segedín, halušky, či guláš. Tešili sa obrovskej obľube. Zrazu mi došlo, že kuchárska kniha s takouto témou chýba aj mne samotnej. V tomto momente už nebolo čo riešiť – bolo mi jasné že mám nápad, ktorý dokážem spracovať tak, ako sa to patrí. Ak si spomínate, v prvom poste tohto roku na Instagrame som vám sľúbila, že tento rok sa budem viac venovať Slovenským receptom. Len som nepovedala, že to bude knižne.

slovegán

Väčšinu voľného času, večerov a víkendov som teda v tomto roku strávila varením, skúšaním, písaním, fotením ale predovšetkým veganizovaním tradičných slovenských receptov, ktoré si všetci tak nejako pamätáme z detstva a držíme v srdci. Niektoré som už publikovala na blogu, niektoré budú postupne pribúdať, pár si ich ale nechám len pre knihu :)

Dlho som premýšľala, akým spôsobom knihu vydať. Nakoniec som sa rozhodla, že knihu vydám sama, bez pomoci vydavateľstva. Dôvodov je viac, tým hlavným je ale to, že chcem mať kontrolu nad kvalitou a spracovaním knihy. Ku kroku vydania knihy som sa odhodlávala naozaj dlho a chcem, aby ten výsledok stál za to. Chcem vydať krásnu veľkú knihu, s kvalitnými receptami a fotkami, na kvalitnom papieri, v tvrdej väzbe, s obálkou z plátna, a originálne navrhnutým dizajnom.

To, že mám vysoké nároky na kvalitu, a zároveň knihu vydávam sama ale nie je úplne najjednoduchšia záležitosť z pohľadu financovania. Celý obsah vytváram svojpomocne, vo svojom voľnom čase. S marketingom mi pomáha priateľ. Dizajn knihy som zverila šikovným dizajnérom zo štúdia Hungry – rozhodli sme sa spolupracovať s nimi, pretože im rovnako ako nám záleží na celkovom vizuáli knihy a na tom, akým dojmom bude pôsobiť. Všetky tieto náklady financujem z vlastného vrecka.

slovegán

Predtým, ako s knihou pôjdem do tlače som sa rozhodla overiť si, či túto knihu vy, moji čitatelia a fanúšikovia, chcete tak isto ako ja. Práve som preto spustila crowdfoundingovú kampaň na Startlabe, v ktorej môžete tlač knihy podporiť a odmenou bude váš vlastný výtlačok, ktorí dostanete ako prví. Ak sa vám môj nápad pozdáva, neváhajte ho podporiť. Budem rada, za každú podporu, či to bude pár eur, kúpa knihy alebo zdieľanie kampane s vašimi priateľmi.

Kampaň na Startlabe potrvá asi mesiac. V prípade, že bude úspešná, bude knižka doručená ľuďom, ktorí jej vznik podporili prednostne, ešte pred začiatkom oficiálneho predaja. Všetko o kampani sa dozviete tu.

slovegán

Prezradím, že medzi nové recepty budú patriť volské oká, vajíčka na tvrdo, “kačacie” hody, sviečková, kura na smotane, punčové rezy, osie hniezda a mnohé ďalšie top slovenské recepty.

Niektoré z týchto receptov vám tu na blogu v priebehu tohto mesiaca postupne poodhalím. Určite sa je na čo tešiť. Ja sa teším hrozne veľmi a predstava, že sa nám spolu podarí vytvoriť niečo tak krásne ako táto kniha ma napľňa neskutočnou energiou.

Na mojom youtube som pre vás pripravila aj video, kde toho o knihe a príbehu za ňou prezradím trochu viac.

Teším sa na akékoľvek otázky, ktoré ku knihe, kampani alebo receptom v nej budete mať. Verím, že sa nám spoločne podarí knihu vydať a už na jeseň tohto roka bude skutočnosťou. Držte mi palce!

(Visited 2 540 times, 26 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Vegan palacinky - Surová Dcérka : Vegan raňajky

  2. Pingback: Vegan osie hniezda so škoricou - Surová Dcérka : Slovegán

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *