Slovegán: Moja prvá kuchárska kniha

Dnes mám pre vás trochu netradičný post a jednú veľkú novinu. Venujem jej celý článok – pretože si to zásluži a preto, lebo som ňou strávila väčšiu časť tohto roka.

Update: Knihu sa nám podarilo vydať! Môžete si ju kúpiť v predpredaji na e-shope www.slovegan.sk.

Áno, tento rok vydávam kuchársku knihu. Neskutočne ma baví, že tento plán môžem konečne zdieľať s vami a hovoriť o ňom nahlas a otvorene. Kniha má názov Slovegán a bude obsahovať 70 tradičných slovenských receptov v netradičnej, vegánskej verzii. Prečo práve slovenské vegánske recepty? Pretože tie najviac milujete. Vydávam ju sama, bez vydavateľa. Je to veľká jazda, škola, adrenalín, ale aj risk.

Nápad napísať kuchársku knihu tu bol vždy, dlhé roky som ale písanie knihy odmietala. Necítila som sa na to. Som od prírody perfekcionista a bolo mi jasné, že aj v tomto budem mať na seba nezmyselne vysoké nároky. Najviac mi ale asi prekážalo to, že som nemala jasnú predstavu o tom, ako by kniha mala vyzerať. Ak som niečo vedela na sto percent, bolo to to, že nebudem písať “len ďalšiu” kuchársku knihu.

Všetko sa zmenilo v prvé dni tohto roku. Na blog som začala pridávať veganizované verzie slovenských jedál ako segedín, halušky, či guláš. Tešili sa obrovskej obľube. Zrazu mi došlo, že kuchárska kniha s takouto témou chýba aj mne samotnej. V tomto momente už nebolo čo riešiť – bolo mi jasné že mám nápad, ktorý dokážem spracovať tak, ako sa to patrí. Ak si spomínate, v prvom poste tohto roku na Instagrame som vám sľúbila, že tento rok sa budem viac venovať Slovenským receptom. Len som nepovedala, že to bude knižne.

slovegán

Väčšinu voľného času, večerov a víkendov som teda v tomto roku strávila varením, skúšaním, písaním, fotením ale predovšetkým veganizovaním tradičných slovenských receptov, ktoré si všetci tak nejako pamätáme z detstva a držíme v srdci. Niektoré som už publikovala na blogu, niektoré budú postupne pribúdať, pár si ich ale nechám len pre knihu :)

Dlho som premýšľala, akým spôsobom knihu vydať. Nakoniec som sa rozhodla, že knihu vydám sama, bez pomoci vydavateľstva. Dôvodov je viac, tým hlavným je ale to, že chcem mať kontrolu nad kvalitou a spracovaním knihy. Ku kroku vydania knihy som sa odhodlávala naozaj dlho a chcem, aby ten výsledok stál za to. Chcem vydať krásnu veľkú knihu, s kvalitnými receptami a fotkami, na kvalitnom papieri, v tvrdej väzbe, s obálkou z plátna, a originálne navrhnutým dizajnom.

To, že mám vysoké nároky na kvalitu, a zároveň knihu vydávam sama ale nie je úplne najjednoduchšia záležitosť z pohľadu financovania. Celý obsah vytváram svojpomocne, vo svojom voľnom čase. S marketingom mi pomáha priateľ. Dizajn knihy som zverila šikovným dizajnérom zo štúdia Hungry – rozhodli sme sa spolupracovať s nimi, pretože im rovnako ako nám záleží na celkovom vizuáli knihy a na tom, akým dojmom bude pôsobiť. Všetky tieto náklady financujem z vlastného vrecka.

slovegán

Predtým, ako s knihou pôjdem do tlače som sa rozhodla overiť si, či túto knihu vy, moji čitatelia a fanúšikovia, chcete tak isto ako ja. Práve som preto spustila crowdfoundingovú kampaň na Startlabe, v ktorej môžete tlač knihy podporiť a odmenou bude váš vlastný výtlačok, ktorí dostanete ako prví. Ak sa vám môj nápad pozdáva, neváhajte ho podporiť. Budem rada, za každú podporu, či to bude pár eur, kúpa knihy alebo zdieľanie kampane s vašimi priateľmi.

Kampaň na Startlabe potrvá asi mesiac. V prípade, že bude úspešná, bude knižka doručená ľuďom, ktorí jej vznik podporili prednostne, ešte pred začiatkom oficiálneho predaja. Všetko o kampani sa dozviete tu.

slovegán

Na mojom youtube som pre vás pripravila aj video, kde toho o knihe a príbehu za ňou prezradím trochu viac.

Zoznam receptov Slovegán 1

Drobnosti:
Zeleninový vývar 
Domáci seitan
Domáca majonéza
Údená klobáska
Cibuľové oškvarky
Datľový sirup
Ovsené mlieko
Mandľové mlieko

Raňajky:
Ražný kváskový chlieb 
Rožky s oškvarkovou nátierkou 
Vajíčko na tvrdo 
Chlieb vo vajíčku 
Vegánske oko 
Cibuľová omeleta 
Víkendová praženica 
Nakladané tofu 
Vajíčková nátierka s pažítkou 
Palacinky s tvarohom 
Vianočka s maslom a džemom 
Krupicová kaša s hruškami 
Čokoládový puding s piškótami

Polievky:
Nedeľný vývar
Letná zeleninová polievka s krupicou 
Krémová cesnačka s tymiánom 
Držková polievka 
Kôprová polievka so zemiakmi 
Hokkaido polievka s muškátovým orieškom 
Rajčinová polievka s klinčekmi 
Hrachová polievka 
Kelová polievka s údenou klobásou 
Kyslá fazuľová polievkaHalušky s bryndzou 

Hlavné jedlá:
Halušky s bryndzou
Bryndzové pirohy 
Kapustové strapačky 
Segedínsky guláš s knedľou 
Sviečková 
Kačacie hody 
Paprikáš s haluškami 
Šúľance s makom 
Hlivový guláš 
Šampiňónové soté s kašou 
Šošovicový prívarok 
Strukový prívarok 
Haruľa plnená kapustou 
Perky s višňovým džemom 
Francúzske zemiaky s tempehom 
Fazuľová kaša s oškvarkami 
Langoše so smotanou 
Baklažánová zabíjačková kaša 
Rizoto s medvedím cesnakom 
Dukátové buchtičky 
Plnená paprika 
Parené buchty s makom 
Marhuľové guľky 
Nedeľný rezeň 
Jablká v župane 

Koláče:
Kysnuté buchty s tvarohom 
Makovník 
Rumová bábovka 
Rebarborová bublanina 
Osie hniezda 
Jablkový mrežovník 
Tvarohové gombíky 
Stískance 
Šišky podľa babičky 
Oškvarkové pagáče 
Slimáky 
Punčová torta

Vianočné:
Pôstna kapustnica 
Vianočná dubáková polievka 
Tofu kapor so zemiakovým šalátom 
Vianočné agávničky 
Linecké koláčiky 
Kabáč s kapustou 
Vanilkové rožky 
Parížske rožky 
Rumové guľky
Štedrovečerné makové pupáky 

Teším sa na akékoľvek otázky, ktoré ku knihe, kampani alebo receptom v nej budete mať. Verím, že sa nám spoločne podarí knihu vydať a už na jeseň tohto roka bude skutočnosťou. Držte mi palce!

(Visited 5 467 times, 4 visits today)

7 Comments

  1. Pingback: Vegan palacinky - Surová Dcérka : Vegan raňajky

  2. Pingback: Vegan osie hniezda so škoricou - Surová Dcérka : Slovegán

  3. Veronika 16. októbra 2019 at 13:20

    A čo bezlepkové alternatívy receptov. Ono mať celiakiu a byť vegánom je občas náročné :) skúšal niekto kompatibilitu daných receptov s bezlepkovými múkami? Kniha ma totiž veľmi zaujala, no predtým než by som si ju kúpila, by bolo fajn vedieť, či sa naje len ostatná rodina alebo aj ja s nimi :)

    Reply
    1. mm Surová dcérka 21. októbra 2019 at 9:56

      Ahoj, Veronika, kuchárka nie je testovaná pre bezlepkovú dietu. Sama nemám celiakiu takže nemám skusenosti s bezlepkovým pečením a už by som to naozaj nestíhala ak by som každý recept mala testovať aj bezlepkovo a bez skusenosti, to nechávam iným vegan blogerkám, ktoré sa bezlepkovo stravujú :)

      Reply
  4. Tinka Markošová 21. januára 2020 at 14:54

    Ahoj
    Surová dcérka ďakujem za skvelú knihu, ktorú už mám. Skvelý dizajn a recepty. Práve som skúšala pokročilú bryndzu a je silne konzumovateľná. Nikdy som bryndzu nemohla bola mi ťažká a mala som kŕče s nej. Táto je ľahká, skvelá a na nerozoznanie od bežnej. Nech sa ti ďalej darí. Pekný deň

    Reply
  5. Pingback: Vegan krupicové perky s višňovým džemom - Surová Dcérka

  6. Pingback: Vegan smotanová torta s mandarínkami - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *