Dnes mám pre vás trochu netradičný post a jednú veľkú novinu. Venujem jej celý článok – pretože si to zásluži a preto, lebo som ňou strávila väčšiu časť tohto roka.
Update: Knihu sa nám podarilo vydať! Môžete si ju kúpiť v predpredaji na e-shope www.slovegan.sk.
Áno, tento rok vydávam kuchársku knihu. Neskutočne ma baví, že tento plán môžem konečne zdieľať s vami a hovoriť o ňom nahlas a otvorene. Kniha má názov Slovegán a bude obsahovať 70 tradičných slovenských receptov v netradičnej, vegánskej verzii. Prečo práve slovenské vegánske recepty? Pretože tie najviac milujete. Vydávam ju sama, bez vydavateľa. Je to veľká jazda, škola, adrenalín, ale aj risk.
Nápad napísať kuchársku knihu tu bol vždy, dlhé roky som ale písanie knihy odmietala. Necítila som sa na to. Som od prírody perfekcionista a bolo mi jasné, že aj v tomto budem mať na seba nezmyselne vysoké nároky. Najviac mi ale asi prekážalo to, že som nemala jasnú predstavu o tom, ako by kniha mala vyzerať. Ak som niečo vedela na sto percent, bolo to to, že nebudem písať „len ďalšiu“ kuchársku knihu.
Všetko sa zmenilo v prvé dni tohto roku. Na blog som začala pridávať veganizované verzie slovenských jedál ako segedín, halušky, či guláš. Tešili sa obrovskej obľube. Zrazu mi došlo, že kuchárska kniha s takouto témou chýba aj mne samotnej. V tomto momente už nebolo čo riešiť – bolo mi jasné že mám nápad, ktorý dokážem spracovať tak, ako sa to patrí. Ak si spomínate, v prvom poste tohto roku na Instagrame som vám sľúbila, že tento rok sa budem viac venovať Slovenským receptom. Len som nepovedala, že to bude knižne.
Väčšinu voľného času, večerov a víkendov som teda v tomto roku strávila varením, skúšaním, písaním, fotením ale predovšetkým veganizovaním tradičných slovenských receptov, ktoré si všetci tak nejako pamätáme z detstva a držíme v srdci. Niektoré som už publikovala na blogu, niektoré budú postupne pribúdať, pár si ich ale nechám len pre knihu :)
Dlho som premýšľala, akým spôsobom knihu vydať. Nakoniec som sa rozhodla, že knihu vydám sama, bez pomoci vydavateľstva. Dôvodov je viac, tým hlavným je ale to, že chcem mať kontrolu nad kvalitou a spracovaním knihy. Ku kroku vydania knihy som sa odhodlávala naozaj dlho a chcem, aby ten výsledok stál za to. Chcem vydať krásnu veľkú knihu, s kvalitnými receptami a fotkami, na kvalitnom papieri, v tvrdej väzbe, s obálkou z plátna, a originálne navrhnutým dizajnom.
To, že mám vysoké nároky na kvalitu, a zároveň knihu vydávam sama ale nie je úplne najjednoduchšia záležitosť z pohľadu financovania. Celý obsah vytváram svojpomocne, vo svojom voľnom čase. S marketingom mi pomáha priateľ. Dizajn knihy som zverila šikovným dizajnérom zo štúdia Hungry – rozhodli sme sa spolupracovať s nimi, pretože im rovnako ako nám záleží na celkovom vizuáli knihy a na tom, akým dojmom bude pôsobiť. Všetky tieto náklady financujem z vlastného vrecka.
Predtým, ako s knihou pôjdem do tlače som sa rozhodla overiť si, či túto knihu vy, moji čitatelia a fanúšikovia, chcete tak isto ako ja. Práve som preto spustila crowdfoundingovú kampaň na Startlabe, v ktorej môžete tlač knihy podporiť a odmenou bude váš vlastný výtlačok, ktorí dostanete ako prví. Ak sa vám môj nápad pozdáva, neváhajte ho podporiť. Budem rada, za každú podporu, či to bude pár eur, kúpa knihy alebo zdieľanie kampane s vašimi priateľmi.
Kampaň na Startlabe potrvá asi mesiac. V prípade, že bude úspešná, bude knižka doručená ľuďom, ktorí jej vznik podporili prednostne, ešte pred začiatkom oficiálneho predaja. Všetko o kampani sa dozviete tu.
Na mojom youtube som pre vás pripravila aj video, kde toho o knihe a príbehu za ňou prezradím trochu viac.
Zoznam receptov Slovegán 1
Drobnosti:
Zeleninový vývar
Domáci seitan
Domáca majonéza
Údená klobáska
Cibuľové oškvarky
Datľový sirup
Ovsené mlieko
Mandľové mlieko
Raňajky:
Ražný kváskový chlieb
Rožky s oškvarkovou nátierkou
Vajíčko na tvrdo
Chlieb vo vajíčku
Vegánske oko
Cibuľová omeleta
Víkendová praženica
Nakladané tofu
Vajíčková nátierka s pažítkou
Palacinky s tvarohom
Vianočka s maslom a džemom
Krupicová kaša s hruškami
Čokoládový puding s piškótami
Polievky:
Nedeľný vývar
Letná zeleninová polievka s krupicou
Krémová cesnačka s tymiánom
Držková polievka
Kôprová polievka so zemiakmi
Hokkaido polievka s muškátovým orieškom
Rajčinová polievka s klinčekmi
Hrachová polievka
Kelová polievka s údenou klobásou
Kyslá fazuľová polievkaHalušky s bryndzou
Hlavné jedlá:
Halušky s bryndzou
Bryndzové pirohy
Kapustové strapačky
Segedínsky guláš s knedľou
Sviečková
Kačacie hody
Paprikáš s haluškami
Šúľance s makom
Hlivový guláš
Šampiňónové soté s kašou
Šošovicový prívarok
Strukový prívarok
Haruľa plnená kapustou
Perky s višňovým džemom
Francúzske zemiaky s tempehom
Fazuľová kaša s oškvarkami
Langoše so smotanou
Baklažánová zabíjačková kaša
Rizoto s medvedím cesnakom
Dukátové buchtičky
Plnená paprika
Parené buchty s makom
Marhuľové guľky
Nedeľný rezeň
Jablká v župane
Koláče:
Kysnuté buchty s tvarohom
Makovník
Rumová bábovka
Rebarborová bublanina
Osie hniezda
Jablkový mrežovník
Tvarohové gombíky
Stískance
Šišky podľa babičky
Oškvarkové pagáče
Slimáky
Punčová torta
Vianočné:
Pôstna kapustnica
Vianočná dubáková polievka
Tofu kapor so zemiakovým šalátom
Vianočné agávničky
Linecké koláčiky
Kabáč s kapustou
Vanilkové rožky
Parížske rožky
Rumové guľky
Štedrovečerné makové pupáky
Teším sa na akékoľvek otázky, ktoré ku knihe, kampani alebo receptom v nej budete mať. Verím, že sa nám spoločne podarí knihu vydať a už na jeseň tohto roka bude skutočnosťou. Držte mi palce!
Pingback: Vegan palacinky - Surová Dcérka : Vegan raňajky
Pingback: Vegan osie hniezda so škoricou - Surová Dcérka : Slovegán
A čo bezlepkové alternatívy receptov. Ono mať celiakiu a byť vegánom je občas náročné :) skúšal niekto kompatibilitu daných receptov s bezlepkovými múkami? Kniha ma totiž veľmi zaujala, no predtým než by som si ju kúpila, by bolo fajn vedieť, či sa naje len ostatná rodina alebo aj ja s nimi :)
Ahoj, Veronika, kuchárka nie je testovaná pre bezlepkovú dietu. Sama nemám celiakiu takže nemám skusenosti s bezlepkovým pečením a už by som to naozaj nestíhala ak by som každý recept mala testovať aj bezlepkovo a bez skusenosti, to nechávam iným vegan blogerkám, ktoré sa bezlepkovo stravujú :)
Ahoj
Surová dcérka ďakujem za skvelú knihu, ktorú už mám. Skvelý dizajn a recepty. Práve som skúšala pokročilú bryndzu a je silne konzumovateľná. Nikdy som bryndzu nemohla bola mi ťažká a mala som kŕče s nej. Táto je ľahká, skvelá a na nerozoznanie od bežnej. Nech sa ti ďalej darí. Pekný deň
Pingback: Vegan krupicové perky s višňovým džemom - Surová Dcérka
Pingback: Vegan smotanová torta s mandarínkami - Surová Dcérka
Pingback: Vegan Grilážky - Surová Dcérka : Vegánske Vianoce
Pingback: Vegan šampiňónová paštéta s tymiánom - Surová Dcérka
Pingback: Vegan Fánky - Božie milosti - Surová Dcérka : Slovegán