Vegan čokoládová zmrzlina z aquafaby

Pre mojich aquafaba nadšencov aj začiatočníkov! Vegan čokoládová zmrzlina sa dá spraviť aj s aquafabou. A je to seriózne „foodporn“. Myslím že viac slov netreba a fotky hovoria samé za seba.

Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk, kde zoženiete skvelé vlašské orechy aj v kilových baleniach, malé čokopecičky, špaldovú múku a veľa skvelých vegánskych potravín. Skrz môj odkaz máte teraz na Slovensku poštovné zdarma.

Vegan čokoládová zmrzlina:

Množstvo8 porcií
Príprava20 minútCelkovo3 hodiny

 180 g aquafaby
 1 ČL citrónovej šťavy
 ¼ ČL guarovej/xantanovej gumyvoliteľné
 1 ČL vanilkovej pasty/ mletej vanilky alebo 1/2 vanilkového lusku či vanilkový cukor (nie vanilkovú arómu!)
 120 g horkej 70% čokolády
 ¼ ČL jedlej sódy
 70 g kryštálového cukru

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 180 g aquafaby
 1 ČL citrónovej šťavy
 ¼ ČL guarovej/xantanovej gumyvoliteľné
 1 ČL vanilkovej pasty/ mletej vanilky alebo 1/2 vanilkového lusku či vanilkový cukor (nie vanilkovú arómu!)
 120 g horkej 70% čokolády
 ¼ ČL jedlej sódy
 70 g kryštálového cukru

Directions

Vegan čokoládová zmrzlina z aquafaby
aktin čokopecičky a kokosové mlieko

Ingrediencie:

Aquafaba – je nálev zo strukovín, ktorý obsahuje škrob a proteín, preto sa dá šľahať rovnako ako bielka. Ak nemáte s aquafabou skúsenosti tak na mojom instagrame nájdete malý kurz, kde vám všetko vysvetlím a ukážem.

Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli. Používam cícer značiek Tesco, Alnatura alebo Giana.

Konzervu cíceru si dajte do chladničky, aby bola aquafaba vychladená, kým ju začnete šľahať. Po vychladení ju sceďte do misky a cícer si odložte na nejaké dobré vegánske jedlo.

Xantanová a guarová guma – tieto prírodné gumy používam pri práci z aquafabou, ktorú stužujú. Potom je pevnejšia a lepšie sa s ňou pracuje.Čoko penu pripravíte aj bez tejto pomôcky, ale ak chcete s aquafabou pracovať, určite odporúčam xantanovú gumu pri sušení. Kúpitu ju v zdravej výžive, bezpekovej sekcií, lekárňach a online.

Kokosové mlieko – použite konzervované, takže s vyšším obsahom tuku, ktoré sa hodí na pečenie alebo do curry. Použila som toto mlieko z Aktinu.

Čokopecičky – dokonalé malé kúsky čokolády, ktoré som si na ozdobu úplne zamilovala. Kupujem tieto. Skrz môj odkaz máte teraz na Slovensku poštovné zdarma.

Vanilka – Vanilku používam často, takže mám v chladničke vždy vanilkovú pastu. Bežne dostupná je napríklad táto. Ak chcete použiť vanilkový cukor, tak siahnite po kvalitnom s pravou vanilkou a pridajte menej kryštálového curku. Vanilkovej aróme sa vyhnite, nereguje dobre s aquafabou.

Čokoláda – najdôležitejšia ingrediencia, ktorá určí celú chuť. Investujte do kvalitnej vegánskej čokolády. Kašlite na čokolády na varenie – tie ani nebývajú vegánske. Ja som si začala objednávať horkú čokoládu z e-shopu Petry Stahlovej, kde má skvelé francúzske čokolády (aj biele a mliečne, luxus!), ktoré vás vyjdú lacnejšie na sto gramov ako iná kvalitnejšia čokoláda z obchodu, kľudne menej ako 2 eurá za 100g.

Vegan čokoládová zmrzlina

Vegan čokoládová zmrzlina:

Aquafabu pred prípravou receptu vychlaďte. Stačí vložiť vodu z konzervy alebo celú konzervu na pol hodinu do chladničky.

Vytiahnite kuchynský robot s metličkou na šľahanie alebo šľahač. Do nádoby kuchynského robota vlejte aquafabu, pridajte citrónovú šťavu, xantanovú gumu na spevnenie, a vanilkovú pastu.

Na odmeranie množstva lyžičiek vždy používam odmerné lyžičky, ktoré nájdete v kuchynských potrebách a odporúčam ich pri práci s koreninami malými množstvami.

Šľahač zapnite na plný výkon a nechajte ho šľahať aquafabu asi 5 minút, kým sa vyšľahá pekná pena. Ručným šľahačom to môže trvať dlhšie.

Čokoládový krém:

Kým sa pena šľahá, tak si nad parou roztopte čokoládu. Stačí ju dostať do bodu topenia, čo býva okolo 45 stupňov. Nezohrievajte ju tak, aby bola príliš horúca, len aby sa roztopila a bola tekutá. (Ja roztopenú čokoládu ešte chladním nad misou so studenou vodou a ľadom, aby bola teplota čo najnižšia, ale čokoláda bola stále dosť tekutá.)

Do kokosového mlieka izbovej teploty vmiešajte jedlú sódu, ktorá stiahne kokosovú chuť, takže ju v zmrzline skoro neucítite. Ak ju cítiť chcete, tak sódu nepridávajte. Niektoré druhy mlieka voňajú po kokose menej a sódu netreba. Následne mlieko vmiešajte do roztopenej čokolády a vymiešajte hustý a nadýchaný čokoládový krém.

Po 5 minútach šľahania aquafaby postupne pridajte kryštálový cukor a penu šľahajte ďalších 3-5 minút, alebo pokiaľ sa zrniečka cukru neroztopia – ak pridávate vanilkový cukor, pridajte ho teraz. Ak máte čokoládovú zmrzlinu radšej sladšiu, pridajte 70 g cukru, ak nie, tak pridajte cukru menej. Sladkosť je úplne na vás. Zoberte si trochu peny medzi prsty, a ak nebudete cítiť zrniečka, tak je pena hotová.

Aquafaba sa po pridaní cukru ešte spevní a mala by vám zostávať aj na metličke, ako naozaj hustá a nadýchaná pena. Trochu (asi 2 naberačky) aquafaby odoberte, vmišajte ju do čokolády aby ste ju zriedili a ľahšie sa vám zapracovávala do aquafaby.

Teraz budete potrebovať ideálne ohybnú špachtľuDo vyšľahanej aquafaby začnite po lyžiciach pridávať čokoládový krém a pomaly ho zapracujte prekladaním peny z bokov do stredu. Tu si môžete pozrieť video ako na takéto prekladanie. Čokoládu prekladajte pomaly, aby ste penu zbytočne nezničili. Postupne stratí objem, ale stále by ste mali mať nadýchanú – bublinkovú, aj keď tekutejšiu hmotu.

Mrazenie:

Hotovú penu vylejte do formy na zmrzlinu – používam klasickú formu na toastový či banánový chlieb. Vrch zmrzliny posypte čokopecičkami a formu prekryte potravinárskou fóliou. Takto zmrzlinu vložte do mrazničky aspoň na 3-4 hodiny, kým akurát stuhne. Ak necháte zmrzlinu v chladničky dlhšie, dajte jej chvíľku pred naberaním, aby trochu roztuhla.

Odporúčam aj recept na banánový chlieb. Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk a Aktin.cz, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie.

vegánska čokoládová zmrzlina
domáca čokoládová zmrzlina
vegánska zmrzlina

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 5 559 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *