Pomarančové crinkles (vegan)

Ak ste sa už počas Vianoc prejedli lineckých, skúste si pripraviť tieto popraskané zasnežené pomarančové crinkles. Čokoládová verzia mala taký úspech, že som musela skúsiť aj inú vianočnú príchuť. S pomarančovou kôrou, sa to podarilo. Dostať do crinkles maximum chuti naozaj potrebuje aromatickú, jemnú a poriadne zafarbenú kôru zo zrelých pomarančov. Tieto pomarančové crinkles sú mäkké, vegánske, s chrumkavou cukrovou škrupinokou a plné pomarančovej arómy.

Pomarančové crinkles:

Množstvo22 porcií
Príprava20 minútVarenie10 minútCelkovo5 hodiny

 300 g hladkej pšeničnej múky
 190 - 240 g kryštálového cukru
 40 g kukuričného škrobu
 8 g kypriaceho prášku
 1 štipka soli
 ½ vanilkového lusku alebo 1/2 ČL mletej vanilky
 80 g pomarančovej šťavy
 100 g repkového oleja
Na obalenie:
 5 PL kryštálového cukru
 1 ks vanilkového cukru
 práškový cukor

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 300 g hladkej pšeničnej múky
 190 - 240 g kryštálového cukru
 40 g kukuričného škrobu
 8 g kypriaceho prášku
 1 štipka soli
 ½ vanilkového lusku alebo 1/2 ČL mletej vanilky
 80 g pomarančovej šťavy
 100 g repkového oleja
Na obalenie:
 5 PL kryštálového cukru
 1 ks vanilkového cukru
 práškový cukor

Directions

Pomarančové crinkles (vegan)
pomarančové crinkles vegan

Cukor:

Tento americký recept obsahuje veľa cukru, preto som vám otestovala aj menej sladký recept, kde je 190 g cukru. Cukor je však dôležitý, ak ho uberiete priveľmi, crinkles sa neroztečú, nepopraskajú a zostanú z nich len guľky. Pri 190 gramoch dostanete stále pekné porpaskanie, dosť sladké koláčiky, ale už budú vyššie a nebudú skor guľového tvaru. Pridajte teda akékoľvek množstvo od 190 do 240 gramov, aké uzáte za vhodné. Takto si viete regulovať výšku a roztekanie crinkles.

Recept:

Vo väčšej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, kukuričný škrob, kypriaci prášok, sušenú pomarančovú kôru, vanilku a štipku soli. Všetko dobre premiešajte. Do menšej misky dajte pomarančovú šťavu, repkový olej a štipku kurkumy či oranžového farbiva. Metličkou všetko zmiešajte, aby vznikla jednoliata hmota a podľa potreby pridajte viac potravinárskeho farbiva alebo kvapku šťavy, ak vaša múka vpije viac tekutín. Ak farbíte kurkumou, tak viac nepridávajte, aby nebola v recepte cítiť.

Mokré ingrediencie vlejte do suchých všetko premiešajte. Použiť môžete kuchyský robot alebo cesto spracujte ručne ci vareškou. Vznikne vám hladké, dobre tvarovateľné, cesto. Cesto by malo byť čo najpevnejšie, aby nevznikli z cookies nízke placky. (Viac v sekcií test.)

Cesto ochutnajte – ak nechutí dosť po pomarančoch, pridajte viac kôry (ak používate čerstvú alebo menej silnú sušenú kôru, pomaranče musíá byť jasne cítiť) a zabaľte ho do potravinárskej fólie. Dajte ji do chladničky aspoň na 4 hodiny, ale deálne nechajte cesto odležať cez noc.

Po odležaní vyberte cesto z chladničky a vyhrejte trúbu na 180 stupňov – ohrev z hora a dole bez ventilátora.
Z cesta odoberajte malé kúsky s váhou asi 35 gramov.
 Z každého kúska vygúľajte v dlaniach peknú guličku a odložte ju na papier na pečenie, alebo inú neprilnavú plochu.

Ak guličky dáte pred pečením do mrazničky, môžete mrazom regulovať ako bude vyzerať popraskanie. Bez mrazu dostanete tenšie cookies s jemnými prasklinami. S mrazom budú cukrové kryhy väčšie a aj pomarančové crinkes budú o niečo vyššie. Odporúčam guličky dať do mrazu na 15 minút. Verte mi a spravte tak! :)

Môžete ich tam ale nechať aj hodinu, alebo celé týždne, kým ich budete potrebovať. U mňa celkom funguje to, že si vždy upečiem 1-2 guličky vtedy, ke mám chuť na sladké.

Test:

Kedže každá múka je trochu iná a môže piť viac či menej vody, je dobre cesto otestovať. Zoberte si 1 guličku, zmrazte ju, obaľte v cukre a upečte podľa postupu nižššie. Ak po 10 minútach pečenia je z crinkles placka, pridajte viac múky – Pridávajte postupne 10 gramov múky, zapracujte v robote alebo ručne a znova otestujte tak, že upečiete jednu guľku.

Ak je cesto sypké aj keď ste ho dobre spracovali, pridajte kvapku pomarančovej šťavy. Stačí naozaj málo. Takto si viete cesto vyladiť podľa vašej múky, aby bolo dostatočne pevné a guľky mali pekný tvar.

Obalovanie crinkles:

Keď máte všetky guličky vytvarované a zmrazené aspoň na 15 minút, najskôr ich všetky obaľte v kryštálovom cukre, do ktorého pridáte vanilkový cukor – cukor pekne do guličky zatlačte, nech nie je len na povrchu. A potom guličky obaľte v múčkovom cukre. Nešetrite. Vrstva musí byť hrubšia, aby crinkles vyzerali pekne a cukor sa neroztopil.

Guličky s rozostupom poukladajte na plech s papierom na pečenie. Vždy tak 6-8 kúsklov. Bude ich viac ako na jeden plech, tak si ich rozdeľte na asi tri plechy. Guličky, ktoré nepečiete schovajte do chladničky, aby zostali stále chladné a pekne popraskali.

Vegan pomarančové crinkles pečte v trúbe asi 10-12 minút. U mňa stačilo 10 minút a boli vnútri krásne vláčne. Vyberám ich, keď sa začnú tvoriť väčšie praskliny a majú priemer asi 6-7 cm. Takže sledujte hlavne praskanie a tvar, vyberajte keď sa vám bude tvar páčiť, aby ste ich neprepiekli na placky.

Môžu sa vám zdať vnútri surové, ale dlhšie ich už nepečte, tak to má byť, aby zostali mäkké. Po dopečení ich nechajte jemne vychladnúť na plechu a môžete hneď jesť alebo ich uložte do uzatvárateľnej misky, aby nevyschli. V uzbovej teplote vydržia makké asi týždeň, dlhšie ich skladujte v chladničke a krátko zohrejte v rúre pred podávaním.

Moje ďalšie Vianočné recepty nájdete tu. Video recept na pomarančové crinkles nájdete na mojom instagrame!

pomarančové crinkles vegánske

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 58 869 times, 6 visits today)

17 Comments

  1. Martina 8. decembra 2022 at 9:03

    Dobrý deň, guličky dávam do mrazničky keď už sú obalené v cukre alebo bez neho?
    Ďakujem za odpoveď.

    Reply
    1. Surová dcérka 8. decembra 2022 at 17:14

      Pekný deň :) Pred obaľovaním, ale dá sa aj po obalení v kryštalovom a pred obalením v práškovom cukre. :)

      Reply
  2. Ivica 10. decembra 2022 at 9:14

    Dobrý deň, prosím Vás, kedy ich možno piecť, aby boli na Vianoce vláčne a nestvrdli? Môžem ich skladovať v uzatvorenej dóze? Ďakujem veľmi pekne

    Reply
    1. Surová dcérka 10. decembra 2022 at 10:37

      Dobrý deň, moje vydria makké v dóze týždeň. :) Dlhsie skladovanie ideálne v chladničke a potom krátko zohriať pred podávaním v rúre. Keď sa dodrží recept a neuberá cukor tak vydržia dlho, teda kým sa nezjedia, a sú dlho mäkké. :)

      Reply
  3. Hanja 10. decembra 2022 at 9:41

    Dobrý den, a jak velké jsou pak ty upečené placky z 35g těsta? Chtěla bych spíš menší,jednohubky do pusy… Na fotkách vypadají veliké.
    Děkuji za odpověď
    Hanka

    Reply
    1. Surová dcérka 10. decembra 2022 at 10:40

      Dobrý deň, crinkles majú priemee 6-7 cm :)

      Reply
  4. Anna 14. decembra 2022 at 15:52

    Dobrý den, z kolika těch pomerančů je ta šťáva?

    Reply
    1. Surová dcérka 14. decembra 2022 at 16:29

      Dobrý deň. je to individuálne – 1/2 alebo 1 pomaranč. Každý je inak šťavnatý :)

      Reply
      1. Zuzana Zaňátová 17. decembra 2022 at 14:26

        Ďakujem za recept, výborne sú, robila som ich polovične a sú krásne popraskané, voňavé, svietia ako marhule v snehu

        Reply
  5. Ajuš 14. novembra 2023 at 9:46

    Dobry deň, Dakujem za super recept. Chcela by som tuto vegansku verziu skusit ako kokosovo- citrónové crinckles. Recept na kokosové som našla len s vajíčkami na vareche. Myslite že stačí nahradiť cca. 100 g muky kososom, pomarančovou kôru a stavu citrónovou? Mohlo by to vísť myslite alebo na čo si mam dať pozor? Ďakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 14. novembra 2023 at 10:11

      Pekný deň, určite by som postupovala tak ako píšete. Kokos použite naozaj jemne mletý a potom sa už len riaďte konzistenciou cesta, kokos sa bude správať v satí tekutín inak ako múka, takže by som tekuté zložky pridávala postupne aby som zistila či treba menej alebo viac tekutín, aby som dosiahla správnu konzistenciu. :) nech sa darí! A napíšte ako to vyšlo.

      Reply
  6. Katarína 18. decembra 2023 at 8:31

    Ahoj, prosím ťa a do mrazničky tie pripravené guličky dávaš už obalené v cukre, alebo obaľuješ až pred pečením? Ďakujem.

    Reply
    1. Surová dcérka 18. decembra 2023 at 11:00

      Ahoj, do mrazničky bez curku a obaliť pred pečením :)

      Reply
  7. Renáta Hrušková 20. decembra 2023 at 19:30

    Ahoj. Skúsila som si spraviť tie pomarančové. Mám ich do zajtra v chladničke. Tento týždeň som robila čokoládové, sú mäkké ale také placky sa z nich spravili. Piekla som ich pri 170 stupňoch 10 minút. Neviem kde som spravila chybu. Recept bol 225g čokoláda, 60g masla, 2 vajce, 100g cukor, 225g hladká múka, 1 lyž.vanilkového extraktu, 1 čaj.lyžica KPDP, štipka soli
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Reply
    1. Surová dcérka 21. decembra 2023 at 12:31

      Ahoj, s nevegan receptom nemám skúsenosti, ale na mojom blugu najdes overeny recept aj na cokoladove. Ak sa roztekaju odhadujem ye treba viac muky a menej tektuin do cesta :) každa muka je trochu ina, niekdy staci pridat 1-2 PL múky naviac. :)

      Reply
  8. Kika 20. decembra 2023 at 22:49

    Pekný večer, zajtra idem na Vaše pomarančové crinkles :) ½ vanilkového lusku alebo 1/2 ČL mletej vanilky receote je uvedené: ½ vanilkového lusku alebo 1/2 ČL mletej vanilky – ja som si objednala z Aktin vanilla extract :) viete poradiť akým množstovm kvapiek nahradiť mletú vanilku? Ďakujem pekne za pomoc :)

    Reply
    1. Surová dcérka 21. decembra 2023 at 12:32

      Pekný deň, kvapky sa tažko odhadujú, začala by som 5-10 a ochutnávala :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *