Vegan Sacherova torta

Sacherova torta u nás patrí k mojim narodeninám a Vianociam, keďže tie sú od seba vzdialené len pár dní. Mamina ju vždy robila najlepšiu na svete, čokoládovú a šťavnatú, s domácim džemom. Na roky vypadla z môjho jedálnička, ale tieto narodeniny ma doma čakala vegan Sacherova torta. Znova geniálna ako pred rokmi, tak som od maminy vypýtala recept, ktorý určite patrí do našej Slovegánskej kolekcie. Merala ho na šálky, ale pridala som vám k tomu aj gramy.

Vegan Sacherova torta:

 300 g hladkej pšeničnej múky (2 a pol šálky)
 170 g múčkového (trstinového) cukru (1 a pol šálky)
 60 g kakaa (pol šálky)
 2 ČL prášku do pečiva
 1 ČL jedlej sódy
 1/2 ČL soli
 1/4 ČL mletej vanilky/ 1 vanilkový cukor
 150 g horkej čokolády (70%)
 240 ml rastlinného mlieka (1 šálka)
 240 ml vody/rastlinného mlieka (1 šálka)
 120 ml repkového oleja ( pol šálky)
 4 PL jablčného octa
Plnka & Poleva
 1/2 pohára marhuľového džemu
 cca 100ml rumu na pokropenie 2 korpusov
 150 g horkej čokolády
 150 ml sójovej smotany (Alpro)

NáročnosťPokročilýPríprava40 minútVarenie45 minútCelkovohodina 25 minút

Ingredients

 300 g hladkej pšeničnej múky (2 a pol šálky)
 170 g múčkového (trstinového) cukru (1 a pol šálky)
 60 g kakaa (pol šálky)
 2 ČL prášku do pečiva
 1 ČL jedlej sódy
 1/2 ČL soli
 1/4 ČL mletej vanilky/ 1 vanilkový cukor
 150 g horkej čokolády (70%)
 240 ml rastlinného mlieka (1 šálka)
 240 ml vody/rastlinného mlieka (1 šálka)
 120 ml repkového oleja ( pol šálky)
 4 PL jablčného octa
Plnka & Poleva
 1/2 pohára marhuľového džemu
 cca 100ml rumu na pokropenie 2 korpusov
 150 g horkej čokolády
 150 ml sójovej smotany (Alpro)

Directions

41

Na vegan Sacherovu tortu budete potrebovať ideálne dve formy na tortu veľkosti 19 až 22 cm. Tak aby sa vám súčastne dva korpusy zmestili do trúby – to je ideál. V prípadne nutnosti, použije jednu formu a korpus potom prerežte na polovicu. Pri tejto veľkosti vám vznikne asi 12 porcií.

Ak máte dve formy, tak dno každej vystrite papierom na pečenie a strany jemne potrite olejom ak potrebujete. Niektoré nové formy – povrchy už potierať netreba. Trúbu si predohrejte na 175 stupňov s ventilátorom.

Postup:

V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie – múku, múčkový cukor, kakao, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ a vanilku. Ak chcete múčková cukor z trstinového, tak cukor jednoducho rozmixujte na prášok v mixéri.

V miske nad parou alebo v mikrovlnke rozhrejte rastlinné mlieko a horkú čokoládu. Použite mandľové alebo sójové mlieko. Miešajte kým sa čokoláda a mlieko nespoja.

K čokoládovému mlieko pridajte aj zvyšok mlieka či vody, olej a jablčný ocot. Potom mokré ingrediencie vmiešajte do suchých. Miešajte kým nezmiznú posledné hrudky. Teraz cesto rozdeľte rovnomerne do dvoch foriem a korpus dajte piecť na 40-45 minút. Kontrolujte špajdľou – keď už na nej nebudú zostávať kúsky cesta, tak máte dopečené. Korpus nechajte vychladnúť, kým ho vyberiete z formy.

Medzitým nad parou alebo v mikrovlnke zmiešajte sójovú smotanu a horkú čokoládu. Miešajte do hladka.

Keď korpusy vychladnú, tak ich vyberte z formy. Prvý korpus uložte na tanier alebo podnos. Pokropte ho rumom ( to je náš domáci trik na šťavnatejšiu a voňavejšiu Sacherku)  a potrite ho štedrou vrstvou marhuľového džemu a ten prikryte druhým korpusom, ktorý tiež predtým pokropte rumom. Použite tak 50 ml rumu, na každý korpus.

Rumu sa nebojte, otestujte aké množstvo vám chutná, u nás sa nešetrí. 

Teraz na vrch nalejte polevu a jemne ju rozotrite po celej Sacherovej torte. Mamina tortu dozdobila aj domácimi agávničkami a vianočnými koláčikmi.

Sacherku s polevou vložte do chladničky a nechajte ju poriadne vychladnúť – polevu stuhnúť.

(Visited 3 031 times, 14 visits today)

1 Comment

  1. Ria 1. februára 2020 at 17:47

    Parádna, zožala veľký úspechov, ďakujem! :)

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *