Vegan Sacherova torta

Sacherova torta u nás patrí k mojim narodeninám a Vianociam, keďže tie sú od seba vzdialené len pár dní. Mamina ju vždy robila najlepšiu na svete, čokoládovú a šťavnatú, s domácim džemom. Na roky vypadla z môjho jedálnička, ale tieto narodeniny ma doma čakala vegan Sacherova torta. Znova geniálna ako pred rokmi, tak som od maminy vypýtala recept, ktorý určite patrí do našej Slovegánskej kolekcie. Merala ho na šálky, ale pridala som vám k tomu aj gramy.

Vegan Sacherova torta:

Množstvo10 porcií
Príprava40 minútVarenie45 minútCelkovohodina 25 minút

 300 g hladkej pšeničnej múky (2 a pol šálky)
 170 g múčkového (trstinového) cukru (1 a pol šálky)
 60 g kakaa
 2 ČL prášku do pečiva
 1 ČL jedlej sódy
 ½ ČL soli
 ¼ ČL mletej vanilky/ 1 vanilkový cukor
 150 g horkej čokolády (70%)
 240 g rastlinného mlieka
 240 g vodyalebo znova rastlinného mlieka
 120 g repkového oleja
 4 PL jablčného octa
Plnka & Poleva
 ½ pohára marhuľového džemu
 100 g rumu na pokropenie 2 korpusov (približne)
 150 g horkej čokolády
 150 g sójovej smotany (Alpro)

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 300 g hladkej pšeničnej múky (2 a pol šálky)
 170 g múčkového (trstinového) cukru (1 a pol šálky)
 60 g kakaa
 2 ČL prášku do pečiva
 1 ČL jedlej sódy
 ½ ČL soli
 ¼ ČL mletej vanilky/ 1 vanilkový cukor
 150 g horkej čokolády (70%)
 240 g rastlinného mlieka
 240 g vodyalebo znova rastlinného mlieka
 120 g repkového oleja
 4 PL jablčného octa
Plnka & Poleva
 ½ pohára marhuľového džemu
 100 g rumu na pokropenie 2 korpusov (približne)
 150 g horkej čokolády
 150 g sójovej smotany (Alpro)

Directions

Vegan Sacherova torta

Na vegan Sacherovu tortu budete potrebovať ideálne dve formy na tortu veľkosti 19 až 22 cm. Tak aby sa vám súčastne dva korpusy zmestili do trúby – to je ideál. V prípadne nutnosti, použije jednu formu a korpus potom prerežte na polovicu. Pri tejto veľkosti vám vznikne asi 12 porcií.

Ak máte dve formy, tak dno každej vystrite papierom na pečenie a strany jemne potrite olejom ak potrebujete. Niektoré nové formy – povrchy už potierať netreba. Trúbu si predohrejte na 175 stupňov s ventilátorom.

Postup:

V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie – múku, múčkový cukor, kakao, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ a vanilku. Ak chcete múčková cukor z trstinového, tak cukor jednoducho rozmixujte na prášok v mixéri.

V miske nad parou alebo v mikrovlnke rozhrejte rastlinné mlieko a horkú čokoládu. Použite mandľové alebo sójové mlieko. Miešajte kým sa čokoláda a mlieko nespoja.

K čokoládovému mlieko pridajte aj zvyšok mlieka či vody, olej a jablčný ocot. Potom mokré ingrediencie vmiešajte do suchých. Miešajte kým nezmiznú posledné hrudky. Teraz cesto rozdeľte rovnomerne do dvoch foriem a korpus dajte piecť na 40-45 minút. Kontrolujte špajdľou – keď už na nej nebudú zostávať kúsky cesta, tak máte dopečené. Korpus nechajte vychladnúť, kým ho vyberiete z formy.

Medzitým nad parou alebo v mikrovlnke zmiešajte sójovú smotanu a horkú čokoládu. Miešajte do hladka.

Keď korpusy vychladnú, tak ich vyberte z formy. Prvý korpus uložte na tanier alebo podnos. Pokropte ho rumom ( to je náš domáci trik na šťavnatejšiu a voňavejšiu Sacherku)  a potrite ho štedrou vrstvou marhuľového džemu a ten prikryte druhým korpusom, ktorý tiež predtým pokropte rumom. Použite tak 50 ml rumu, na každý korpus.

Rumu sa nebojte, otestujte aké množstvo vám chutná, u nás sa nešetrí. 

Teraz na vrch nalejte polevu a jemne ju rozotrite po celej Sacherovej torte. Mamina tortu dozdobila aj domácimi agávničkami a vianočnými koláčikmi.

Sacherku s polevou vložte do chladničky a nechajte ju poriadne vychladnúť – polevu stuhnúť.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 28 967 times, 5 visits today)

16 Comments

  1. Ria 1. februára 2020 at 17:47

    Parádna, zožala veľký úspechov, ďakujem! :)

    Reply
  2. Petra 2. mája 2020 at 17:34

    Preto tam je rastlinne mlieko 2x? Chyba??

    Reply
    1. Surová dcérka 7. mája 2020 at 10:01

      Nie :) Stačí prečíať postup. Prvý krát sa mieša s čokoládou, potom ide do cesta, kde uz to nemusí byť mlieko ale kludne voda :)

      Reply
  3. Nela 5. januára 2021 at 15:03

    Výborný dort, po 2 dnech v lednici byl ještě lepší. Můžete ho jíst (ve dvou, třech..) celý týden a i tak se na něj budete každý den těšit. Můžete ho servírovat svým nejbližším, kteří se obávají, že vegani jí pouze zdravě.

    Reply
  4. Lucia 12. januára 2021 at 22:21

    Nikoletka, vyzera to super ale prosim Ta preco tam je ten jablcny ocot? nIE je ho tam citit? dakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 13. januára 2021 at 9:17

      Jablčný ocot sa pridáva kvoli sóde, cítiť ho samozrejme vobec nie je. Do cesta sa bežne pridáva

      Reply
  5. Denisa 20. februára 2021 at 23:59

    Tato torta je famozna..cim lepsia,kvalitnejsia cokolada sa pouzije,tym je Sacherka este lepsia…uz som ju robila niekolkokrat…toto je pre mna zatial Top recept od teba

    Reply
  6. Nikita 10. marca 2021 at 18:46

    Dobrý deň, torta je úžasná! Robím ju už asi 5. Krát. Chcela som sa spýtať či by som tentokrát mohla použiť namiesto smotany, ktorá je všade vypredaná kokosové mlieko (v plechovke?) Ďakujem:)

    Reply
    1. Surová dcérka 11. marca 2021 at 16:43

      Dobrý deň, urcite mozete smotanu zameniť za to, čo práve zoženiete, kokoosvé mlieko by malo fungovať dobre :)

      Reply
  7. Karla 25. apríla 2022 at 9:28

    Dobrý den, hledala jsem na netu recept na „vegandort“ a objevila váš blog. Dort byl úžasný všem chutnal. Urcite vyzkouším další vaše recepty.

    Reply
  8. Miška 15. júla 2022 at 23:21

    Ahoj.
    Pridávam sa k chvalospevom na túto tortu. Včera som ju robila synčekovi k narodeninám. No mňaaaam…. To je fantázia. Šťavnatá, chutná…. bohovská. Na zajtrajšiu oslavu robím ešte jednu a silno som rozmýšľala, že zmením plán a namiesto mrkvovej, urobím znovu sacherku. Ale nakoniec zvíťazila zvedavosť, už mám upečené mrkvovej korpusy a mám tušenie, že budem písať ďalší chválospev.
    Ďakujem za úžasné recepty. Neviem sa dočkať Slovegan3.

    Reply
  9. Veronika 5. decembra 2022 at 8:02

    Dobrý deň, torta je výborná, avšak veľmi sa mi drobila. Cesto bolo jemnučké a pri rezaní a naberaní sa rozpadávalo na malé kúsky. Neviete, prosím, poradiť v čom môže byť problém? Ďakujem :-)

    Reply
    1. Surová dcérka 6. decembra 2022 at 14:44

      Dobrý deň, najskor to bude pečením. Nabuduce skúste korpus piect kratšie, aby zostal vlhší. Fajn je aj chladnutie pod utierkou, aby sa vlhkost zachytila v ceste :)

      Pekný deň

      Reply
    2. Miroslav Duris 29. januára 2024 at 19:41

      Dobrý deň prajem. Chcel by som sa opýtať, či je možné repkový olej zameniť za nejaký iný? Napríklad kokosový? Ďakujem

      Reply
      1. Surová dcérka 30. januára 2024 at 11:55

        Dobrý deň, určite, kokosový odporúčam deodorizovaný aby nebol cítit ale akýkolvek bude fungovať :)

        Reply
  10. Adéla 28. apríla 2023 at 7:28

    Čím prosím nahradit rum? (Vyhnout se alkoholu) děkuji ☺️

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *