Sacherova torta u nás patrí k mojim narodeninám a Vianociam, keďže tie sú od seba vzdialené len pár dní. Mamina ju vždy robila najlepšiu na svete, čokoládovú a šťavnatú, s domácim džemom. Na roky vypadla z môjho jedálnička, ale tieto narodeniny ma doma čakala vegan Sacherova torta. Znova geniálna ako pred rokmi, tak som od maminy vypýtala recept, ktorý určite patrí do našej Slovegánskej kolekcie. Merala ho na šálky, ale pridala som vám k tomu aj gramy.
Vegan Sacherova torta:
Ingredients
Directions
Na vegan Sacherovu tortu budete potrebovať ideálne dve formy na tortu veľkosti 19 až 22 cm. Tak aby sa vám súčastne dva korpusy zmestili do trúby – to je ideál. V prípadne nutnosti, použije jednu formu a korpus potom prerežte na polovicu. Pri tejto veľkosti vám vznikne asi 12 porcií.
Ak máte dve formy, tak dno každej vystrite papierom na pečenie a strany jemne potrite olejom ak potrebujete. Niektoré nové formy – povrchy už potierať netreba. Trúbu si predohrejte na 175 stupňov s ventilátorom.
Postup:
V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie – múku, múčkový cukor, kakao, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ a vanilku. Ak chcete múčková cukor z trstinového, tak cukor jednoducho rozmixujte na prášok v mixéri.
V miske nad parou alebo v mikrovlnke rozhrejte rastlinné mlieko a horkú čokoládu. Použite mandľové alebo sójové mlieko. Miešajte kým sa čokoláda a mlieko nespoja.
K čokoládovému mlieko pridajte aj zvyšok mlieka či vody, olej a jablčný ocot. Potom mokré ingrediencie vmiešajte do suchých. Miešajte kým nezmiznú posledné hrudky. Teraz cesto rozdeľte rovnomerne do dvoch foriem a korpus dajte piecť na 40-45 minút. Kontrolujte špajdľou – keď už na nej nebudú zostávať kúsky cesta, tak máte dopečené. Korpus nechajte vychladnúť, kým ho vyberiete z formy.
Medzitým nad parou alebo v mikrovlnke zmiešajte sójovú smotanu a horkú čokoládu. Miešajte do hladka.
Keď korpusy vychladnú, tak ich vyberte z formy. Prvý korpus uložte na tanier alebo podnos. Pokropte ho rumom ( to je náš domáci trik na šťavnatejšiu a voňavejšiu Sacherku) a potrite ho štedrou vrstvou marhuľového džemu a ten prikryte druhým korpusom, ktorý tiež predtým pokropte rumom. Použite tak 50 ml rumu, na každý korpus.
Rumu sa nebojte, otestujte aké množstvo vám chutná, u nás sa nešetrí.
Teraz na vrch nalejte polevu a jemne ju rozotrite po celej Sacherovej torte. Mamina tortu dozdobila aj domácimi agávničkami a vianočnými koláčikmi.
Sacherku s polevou vložte do chladničky a nechajte ju poriadne vychladnúť – polevu stuhnúť.
Parádna, zožala veľký úspechov, ďakujem! :)
Preto tam je rastlinne mlieko 2x? Chyba??
Nie :) Stačí prečíať postup. Prvý krát sa mieša s čokoládou, potom ide do cesta, kde uz to nemusí byť mlieko ale kludne voda :)
Výborný dort, po 2 dnech v lednici byl ještě lepší. Můžete ho jíst (ve dvou, třech..) celý týden a i tak se na něj budete každý den těšit. Můžete ho servírovat svým nejbližším, kteří se obávají, že vegani jí pouze zdravě.
Nikoletka, vyzera to super ale prosim Ta preco tam je ten jablcny ocot? nIE je ho tam citit? dakujem
Jablčný ocot sa pridáva kvoli sóde, cítiť ho samozrejme vobec nie je. Do cesta sa bežne pridáva