Agávníčky – Vegan medovníky

Pred chvíľou sme skúšali raw perníčky a nezostalo nám nič iné, ako vyskúšať aj tie vegánske, ktorými by sme mohli prekabátiť zvyšok rodiny. Vegan medovníky bez medu som nazvala agávníčky, lebo sme použili agáve. Ak použijete iné sladidlo, tak môžete vymyslieť svoj názov zase podľa neho! :)

Na vegan medovníky potrebujeme:
– 400 g špaldovej/pšeničnej múky
– 50 ml agáve – datľový sirup, javorový sirup (tekuté sladidlo)
– 1/2 zrelého banánu
– 50 ml mandľového masla / kokosového oleja
– 100 ml rastlinného mlieka alebo smotany
– 50 g cukru/kokosového cukru
– 50 g mletých vlašských orechov
– 4 ČL perníkového korenia
– 1 ČL  sódy na pečenie

agávničky

Začneme tým, že premiešame múku, kokosový cukor, sódu, korenie a pomleté vlašské orechy. Polovičku zrelého banány si roztlačíme v dalšej miske, zalejeme mliekom, my sme použili 100ml ryžovej smotany, nakoniec pridáme sirup nášho výberu a mandľové maslo. Namiesto mandľového masla môžete použiť aj kokosový olej.

Sypkú a lepkavú časť spolu dobre premiešame a vznikne nám krásne cesto. Pred tým, ako začneme perníčkovať ho dáme na pár hodín odstáť do chladničky. Ideálne cez noc.

vegan medovníky

K príprave budeme potrebovať formičky rôznych tvarov a trochu múky pod cesto, aby sa nelepilo. Rozvaľkáme ho čo najtenšie, na také 3 milimetre a potom vykrajujeme.


vegan medovníkyZ tohto množstva nám vyšli 4 plechy medovníkov. Piecť ich stačí 10-15 minút v trúbe, ktorú sme rozohriali na 150 – 170 stupňov. Krásne sa zdvihnú a rozvoňajú dom.

vegan medovníky
Na záver môžeme medovníky ozdobiť ako to máme radi, pridať citrónovú polevu ( práškový cukor a citrón) a oriešky. Tento recept nájdete vo vylepšenej podobe aj s polevou aj v Slovegán kuchárke, kde som spísala celé Vianočné menu od makových pupákov, kabáč, kapustnice až po klasické vanilkové a parížske rožky.

Ďalšie vianočné recepty na blogu:
Tofu Kapor a zemiakový šalát
Vianočná hubová polievka
Vianočná pôstna kapustnica
Linecké koláčiky
„Vaječný“ likér
Raw Kapustnica
Raw Parížske rožky
Raw Šuhajdy
Raw Linecké
Kokosové guľky
Vanilkové rožteky


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 37 417 times, 3 visits today)

33 Comments

  1. Suzanna 1. decembra 2015 at 18:49

    ahojček :)
    odporúčala by si ich skúsiť aj z mandľovej múky (pomleté mandle) ??
    mám jej doma dosť …a možno by boli aj chuťovo lepšie..len či budú aj tak držať tvar (z mandľovej múky som ešte nič nepiekla,používam ju väčšino do raw vecí :) )

    Reply
    1. Raw Daughter 2. decembra 2015 at 17:45

      Ahoj :) nemáme vyskúšané, za pokus nič nedáš, buď upečieš alebo vysušíš a môžeš mať aj raw medovníčky z nej ako my naposledy z vlašských orechov :)

      Reply
  2. Simona Lucia 5. decembra 2015 at 21:06

    Mňaaam, dlho som hľadala normálny recept na medovníčky a dočkala som sa! Už sa teším na pečenie ^^ Ďakujem

    Reply
  3. Adri 6. decembra 2015 at 16:20

    Já si je udělala bezlepkové (amarantová, kukuřičná a rýžová mouka), cukr jsem nedala, ale přidala jsem více agáve :) Taky jsem přidala více oříšků, dala jsem navíc porci 50g mletých mandlí a jednu lžičku kokosového oleje. Těsto drželo krásně a mému malému bráškovi (2 roky) perníčky strašně chutnají, takže nejspíš před Vánoci bude ještě další várka :D

    Reply
    1. Raw Daughter 7. decembra 2015 at 14:09

      Super :) Treba si zobrat vždy k receptom vlastnu kreativu a dopadne to dobre :)

      Reply
  4. lenka 14. decembra 2015 at 16:58

    už sú upečené len som nemala dosť špaldovej tak som pridala sojovú múku a sušené sojové mlieko.
    Ako dlho vydržia? je ich treba dať to misky aj s jablčkom aby zostali makké?

    Reply
    1. Raw Daughter 14. decembra 2015 at 18:02

      Vydržia dlho, my ich máme ešte teraz, uplne ako bežne perníky :) Ak u vas zaberá jablcko, tak urcite skuste, nemame otestovane :)

      Reply
  5. Denisa 17. decembra 2015 at 9:55

    Ahojte! Tesim sa, ze som basla tento recept, dlho som si hlavu kamaka. Takze dakujem! Trosku som si ich upravila aj ja.
    Chcela som sa opytat kde najdem recept na citronovu polevu? Viem, ze som to niekde videla a nedari sa mi to najst
    Este raz dakujem!

    Reply
    1. Raw Daughter 17. decembra 2015 at 12:10

      Ahoj :) Som rada, že sa zíde, citronova poleva je citron a vela praskoveho cukru :) Pomer – kým to nie je dost huste :)

      Reply
      1. Denisa 17. decembra 2015 at 19:20

        Dakujem! Prajem krasne Sviatky! :)

        Reply
        1. Raw Daughter 17. decembra 2015 at 19:22

          ďakujeme, aj tebe krásne a veselé :)

          Reply
  6. Pingback: Vianočný tofu kapor so zemiakovým šalátom - Raw Mother&Daughter

  7. Pingback: Vianočná hubová polievka - Raw Mother&Daughter

  8. Michaela 2. decembra 2016 at 22:55

    Ako dlho vydrzia? Keby ze ich upeciem teraz boli bi dobre este 24-25 Decembera?

    Reply
    1. Raw Daughter 4. decembra 2016 at 13:51

      Ano, vydržia ako bezne perniky ;)

      Reply
      1. Michaela 4. decembra 2016 at 19:00

        Ok , Dakujem

        Reply
  9. Kamila Obuchová 3. decembra 2016 at 0:07

    Ahoj,
    chcem sa spýtať čím by sa dalo nahradiť to mandľové maslo ďakujem :)

    Reply
    1. Raw Daughter 4. decembra 2016 at 13:52

      Ahoj :) ako je napísané v recepte, stačí kokosový olej :)

      Reply
  10. Pingback: Vegan Linecké koláčiky - Raw Mother&Daughter

  11. Maťka 11. decembra 2016 at 20:30

    Tento týždeň som ich piekla v dvoch várkach :). Trošku som pozmenila namiesto banánu som dala 2 PL vanilkovej hrašky rozmiešanej s vodou a namiesto mandlového masla v prvej várke domáce maslo zo slnečnicových semienok a v druhej várke kokosový olej a namiesto agáve melasu. Sú super ďakujem za inšpiráciu :)

    Reply
  12. Zuzka 8. novembra 2017 at 18:27

    Ahoj, uvazujem o tom ze sa pokusim piect cookies mufiny medovniky a pod v trube na 100 stupnov celzia.(najnizsia mozna na mojej trube) Nevadi mi ze cas pecenia sa predlzi i ked neviem o kolko by to malo byt nap u cookies ktore sa normalne pecu na 180 stupnoch 15 minut. Pride mi ze je to skoda ochudobnovat si jedla do ktorych idu zdrave suroviny tepelnou degradaciou. Susicku este nemam ale v trube by som sa chcela dopracovat k peceniu vyssie spomenuteho na 100 stupnoch. Myslis si ze to pojde? (Mas skusenost aj so susenim aj veganskym vypekanim), chutovo to bude nieco medzi raw a pecenou variantou (?), neuskodi to tak ingredienciam ako teploty okolo180 stupnov(?) Na kolko by som vyssie spomenute cookies mala na 100 stupnoch v rure piect(?)

    Ďakujem krásne za možnú odpoveď a celkovo tvoju činnosť ktorú publikuješ

    Reply
  13. Pingback: Vegánsky "Vaječný" likér - Dcérka

  14. Alica 4. novembra 2018 at 18:45

    Sú tieto agávničky mäkké hneď, alebo ich treba upiecť vopred a nechať zmäknúť, ako klasické medovníčky? :)

    Reply
    1. Surová dcérka 5. novembra 2018 at 10:18

      Kazdemu vyjdu inak, u nas tiez pecieme vopred a nechavame mäknút s jabĺčkami:)

      Reply
  15. Nela 16. decembra 2018 at 11:48

    Su vyporne pre mna aj akurat sladke aj ked niekomu kto nie je zvyknuty sa moze ziadat cukor ale pre mna ideal. Su Fantasticke dakujem.

    Reply
  16. Anežka T. 28. novembra 2019 at 23:25

    Moc zdravím, dá se prosím banán nahradit nějakou formou vegan vejce? Např. psyllium/chia s vodou? Mám trochu obavy, jestli s banánem vydrží až do Vánoc :) Moc děkuji za odpověď!

    Reply
    1. Surová dcérka 2. decembra 2019 at 16:24

      Ahoj, vydržia až do vianoc pri správnom skladovaní :) Keď tak nahraď podľa uváýenia chia/ľanom s voodu :)

      Reply
  17. Michaela 7. decembra 2019 at 14:05

    Ahoj, nemám veľa skúseností s pečením, a preto by som Vás chcela poprosiť o menšiu radu. Dá sa nahradiť v tomto recepte banán ľanovým vajíčkom ? Ak áno v akom množstve ?
    Ďakujem za skorú odpoveď. :)

    Reply
  18. Alex 13. decembra 2019 at 22:44

    Ďakujem za recept, vyšli super a od klasických sú na nerozpoznanie. :)

    Reply
  19. Pingback: Vegan Sacherova torta - Surová Dcérka: Vegan torty

  20. Pingback: Veganské perníčky | On the boat

  21. Pingback: Cukrový rozvar pre lesklé pečivo - Surová Dcérka : Vegan Pečenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *