Najmäkší a najlepkavejší koláč, ktorý si túto jeseň upečiete. To sú tieto jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou. Nadýchané kysnuté cesto, naplnené k prasknutiu šťavnatou plnkou z jabĺk a škorice. Najlepšie sú ešte teplé, ale aj niekoľko dní po upečení zostanú jemné a šťavnaté. A pre najväčší pôžitok si pripravte aj jednoduchú karamelovú omáčku z trstinového cukru a mandľovej smotany. Ale pozor, je taká dobrá, že ju budete vyjedať z hrnca, kým sa hniezda upečú. Tak aby nejaká zostala, lebo keď ju nalejete na hniezda a vsiakne do cesta, bude to ešte lepší zážitok.
Jablkové osie hniezda:
Ingrediencie
Pokyny
Cesto na jablkové osie hniezda:
Z chladničky vytiahnite maslo, nakrájajte ho a nechajte zmäknúť, kým začnete piecť.
V miske zmiešajte droždie, 10 g cukru, 10 g múky a rastlinné mlieko. Zmes nechajte 10–20 minút odstáť.
V mise kuchynského robota zmiešajte múku, zvyšok cukru a soľ. Pridajte hotový kvások a na nižších otáčkach vypracujte pevné, kompaktné cesto. Postupne pridávajte zmäknuté maslo a pokračujte vo vypracovávaní, kým nebude cesto hladké a nebude sa odliepať od strán misy. Zaberie to asi 10 minút. Z cesta vytvarujte guľatý bochník a v mise pod kuchynskou fóliou ho nechajte kysnúť 60–90 minút. Ak máte doma teplo, kysnutie je rýchlejšie, ak chladnejšie, tak mu dajte viac času alebo ho dajte na teplejšie miesto.
Plnka:
Medzitým pripravte plnku. Jablká môžete ošúpať alebo rovno nakrájať na kocky. Zalejte ich citrónovou šťavou a dajte do hrnca spolu s cukrom (použite množstvo podľa chuti a sladkosti jabĺk), maslom, škoricou a muškátovým orieškom. Priveďte všetko k varu a varte asi 10 minút pod pokrievkou, kým jablká nezmäknú. Škrob rozmiešajte v troche vody a na záver pridajte k jablkám na zahustenie. Plnku nechajte úplne vychladnúť, kým ňou naplníte cesto. Pre urýchlenie chladnutia môžete plnku rozotrieť na plech a dať do chladničky.
Pripravte si cukrový rozvar ako v recepte tu.
Tvarovanie:
Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na rozmer asi 50 × 40 cm. Rovnomerne naň rozotrite jablkovú plnku, zatočte a nakrájajte na 12 rovnakých častí. Hniezda uložte do plechu s rozmerom asi 23 × 33 cm a nechajte kysnúť asi 20 minút, kým sa plech nevyplní cestom. Potrite rozvarom pre lesklé cesto. Hniezda pečte na 180 °C asi 25 minút do zlatista. Po dopečení ich ešte raz potrite rozvarom.
Karamelová omáčka:
V malom hrnci roztopte maslo a olej. Pridajte cukor a zohrievajte, kým zmes nedosiahne 150 °C. Potom opatrne pridajte smotanu a všetko rozmiešajte na hladký krém. Krátko povarte, kým zmes jemne zhustne. Na záver pridajte vanilku a soľ. Hustotu môžete meniť tým, že pridáte viac smotany pre tekutejšiu omáčku, alebo dlhším varením pre hustejšiu omáčku.
Omáčku nalejte na teplé hniezda a užite si jesenný zážitok.
Ak hľadáte aj klasický recept na osie hniezda so škoricou, nájdete ho tiež na blogu tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.