Jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou

Najmäkší a najlepkavejší koláč, ktorý si túto jeseň upečiete. To sú tieto jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou. Nadýchané kysnuté cesto, naplnené k prasknutiu šťavnatou plnkou z jabĺk a škorice. Najlepšie sú ešte teplé, ale aj niekoľko dní po upečení zostanú jemné a šťavnaté. A pre najväčší pôžitok si pripravte aj jednoduchú karamelovú omáčku z trstinového cukru a mandľovej smotany. Ale pozor, je taká dobrá, že ju budete vyjedať z hrnca, kým sa hniezda upečú. Tak aby nejaká zostala, lebo keď ju nalejete na hniezda a vsiakne do cesta, bude to ešte lepší zážitok.

Jablkové osie hniezda:

Počet porcií12 porcií
Čas prípravy2 hod.Čas varenia25 min.Celkový čas2 hod. 25 min.

Cesto:
 160 g rastlinného mliekapoužila som mandľové Body&Future
 25 g čerstvého droždia
 360 g hladkej pšeničnej múky
 60 g kryštálového cukru
 60 g rastlinného maslazmäknuté na izbovú teplotu
 štipka soli
Jablková plnka
 750 g jabĺk
 2 pl citrónovej šťavy
 150 g kryštálového cukru
 4 čl mletej škorice
 60 g rastlinného masla
 3 čl kukuričného škrobu
 štipka muškátového orieškavoliteľné
Karamelová omáčka
 60 g rastlinného masla
 2 pl kokosového oleja(deodorizovaného)
 150 g hnedého cukrupre bohatšiu chuť
 100 g rastlinnej smotanypoužila som mandľovu Body&Future
 1 čl vanilkového extraktu
 štipka soli

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

Ingrediencie

Cesto:
 160 g rastlinného mliekapoužila som mandľové Body&Future
 25 g čerstvého droždia
 360 g hladkej pšeničnej múky
 60 g kryštálového cukru
 60 g rastlinného maslazmäknuté na izbovú teplotu
 štipka soli
Jablková plnka
 750 g jabĺk
 2 pl citrónovej šťavy
 150 g kryštálového cukru
 4 čl mletej škorice
 60 g rastlinného masla
 3 čl kukuričného škrobu
 štipka muškátového orieškavoliteľné
Karamelová omáčka
 60 g rastlinného masla
 2 pl kokosového oleja(deodorizovaného)
 150 g hnedého cukrupre bohatšiu chuť
 100 g rastlinnej smotanypoužila som mandľovu Body&Future
 1 čl vanilkového extraktu
 štipka soli

Pokyny

Jablkové hniezda
vegan Jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou

Cesto na jablkové osie hniezda:

Z chladničky vytiahnite maslo, nakrájajte ho a nechajte zmäknúť, kým začnete piecť.

V miske zmiešajte droždie, 10 g cukru, 10 g múky a rastlinné mlieko. Zmes nechajte 10–20 minút odstáť.

V mise kuchynského robota zmiešajte múku, zvyšok cukru a soľ. Pridajte hotový kvások a na nižších otáčkach vypracujte pevné, kompaktné cesto. Postupne pridávajte zmäknuté maslo a pokračujte vo vypracovávaní, kým nebude cesto hladké a nebude sa odliepať od strán misy. Zaberie to asi 10 minút. Z cesta vytvarujte guľatý bochník a v mise pod kuchynskou fóliou ho nechajte kysnúť 60–90 minút. Ak máte doma teplo, kysnutie je rýchlejšie, ak chladnejšie, tak mu dajte viac času alebo ho dajte na teplejšie miesto.

Plnka:

Medzitým pripravte plnku. Jablká môžete ošúpať alebo rovno nakrájať na kocky. Zalejte ich citrónovou šťavou a dajte do hrnca spolu s cukrom (použite množstvo podľa chuti a sladkosti jabĺk), maslom, škoricou a muškátovým orieškom. Priveďte všetko k varu a varte asi 10 minút pod pokrievkou, kým jablká nezmäknú. Škrob rozmiešajte v troche vody a na záver pridajte k jablkám na zahustenie. Plnku nechajte úplne vychladnúť, kým ňou naplníte cesto. Pre urýchlenie chladnutia môžete plnku rozotrieť na plech a dať do chladničky.

Pripravte si cukrový rozvar ako v recepte tu.

Tvarovanie:

Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na rozmer asi 50 × 40 cm. Rovnomerne naň rozotrite jablkovú plnku, zatočte a nakrájajte na 12 rovnakých častí. Hniezda uložte do plechu s rozmerom asi 23 × 33 cm a nechajte kysnúť asi 20 minút, kým sa plech nevyplní cestom. Potrite rozvarom pre lesklé cesto. Hniezda pečte na 180 °C asi 25 minút do zlatista. Po dopečení ich ešte raz potrite rozvarom.

Karamelová omáčka:

V malom hrnci roztopte maslo a olej. Pridajte cukor a zohrievajte, kým zmes nedosiahne 150 °C. Potom opatrne pridajte smotanu a všetko rozmiešajte na hladký krém. Krátko povarte, kým zmes jemne zhustne. Na záver pridajte vanilku a soľ. Hustotu môžete meniť tým, že pridáte viac smotany pre tekutejšiu omáčku, alebo dlhším varením pre hustejšiu omáčku.

Omáčku nalejte na teplé hniezda a užite si jesenný zážitok.

Ak hľadáte aj klasický recept na osie hniezda so škoricou, nájdete ho tiež na blogu tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou vegánske

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 642 times, 642 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *