Vegan sviečková na smotane

Vegan sviečková je prvý recept zo Slovegán kuchárky, ktorý vám čiastočne prezradím. V knihe bude obsahovať aj recept na domáci seitan. Takže si na to počkajte a podporte vydanie prvej slovenskej vegánskej kuchárky na Startlabe.

Na vegan sviečkovú budete potrebovať:

Množstvo4 porcie
Príprava40 minútVareniehodinaCelkovohodina 40 minút

 500 g seitanu
 180 g cibule
 400 g očistenej mrkvy
 400 g očisteného zeleru
 120 g očisteného petržlenu
 200 ml ryžovej smotany
 600 ml zeleninového vývaru
 2 PL oleja
 6 ks 6 guličiek čierneho korenia
 6 ks guličiek nového korenia
 2 ks klinčekov
 3 ks 3 bobkový list
 2 PL octu
 2 PL cukru
 1 ČL soli
 ½ citrónu - šťava
Knedľa:
 500 g polohrubej pšeničnej múky
 350 ml vody
 15 g droždia
 2 ČL soli
 1 ČL cukru
 1 PL olivového oleja

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 500 g seitanu
 180 g cibule
 400 g očistenej mrkvy
 400 g očisteného zeleru
 120 g očisteného petržlenu
 200 ml ryžovej smotany
 600 ml zeleninového vývaru
 2 PL oleja
 6 ks 6 guličiek čierneho korenia
 6 ks guličiek nového korenia
 2 ks klinčekov
 3 ks 3 bobkový list
 2 PL octu
 2 PL cukru
 1 ČL soli
 ½ citrónu - šťava
Knedľa:
 500 g polohrubej pšeničnej múky
 350 ml vody
 15 g droždia
 2 ČL soli
 1 ČL cukru
 1 PL olivového oleja

Directions

Vegan sviečková na smotane
vegan sviečková na smotane

Knedľa:

Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a nadrobeným droždím. Potom pridajte vodu a zmiešajte. Vznikne lepivé cesto, ktoré teraz nechajte pomúčené 1 hodinu v pokoji kysnúť na teplom mieste.

Po hodine cesto rozdeľte na 2 alebo 4 časti na dobre namúčenej doske a vytvarujte knedle. Nechajte ho potom ešte ďalších asi 20 minút kysnúť. Ak by boli bochníky príliš lepivé poprášte ich múkou.Hrniec naplňte do polovice vodou a nechajte ju zovrieť. Pridajte vytvarované cestoa hrniec prikryte. Na strednom plameni varte 20 minút bez odkrývania.

Domácu knedľu môžete nechať vychladnúť, potrieť jemne olejom a potom zmraziť všetko, čo nespotrebujete.

sviečková na smotane so seitanom

Sviečková omáčka:

Cibuľu si nakrájate na drobno a opražte ju do zlata na miernom ohni a 2PL oleji. Trvá to asi  5-10 minút.

Medzitým si očistite mrkvu, petržlen a zeler. Nakrájajte ich na menšie kocky a pridajte do hrnca k cibuľke, keď je zlatistá. Všetko spolu pár minút restujte kým zelenina nechytí správnu farbu. Potom pridajte 2PL cukru a znova miešajte aby cukor na zelenine skaramelizoval. Po minúte pridajte ocot a znova miešajte kým sa tekutina nevyparí.

Všetko zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte korenie, bobkový list a soľ. Nové korenie, čierne korenie a klinček môžete zviazať do vrecka, aby ste ich nemuseli v omáčke hľadať.

Zeleninu s korením varte do úplneho zmäknutia asi hodinu na mierno ohni. Zeleninu môžete rozmixovať tyčovým mixérom  alebo prepasírovať, nezabudnite predtým vybrať korenie.

Finálny krok je pridanie šťavy z polovice citrónu, smotany a soľ ak treba. Ak máte omáčku príliš hustú zriedte ju vodou a ak je príliš riedka tak pridajte hladkú múku. Ak mixujete zeleninu ako ja, skôr budete potrebovať omáčku zriediť vodou a smotanou.

vegan sviečková

Seitan nakrájajte na kúsky a opražte do zlata na oleji. Omáčku so seitanom a knedľou servírujte samozrejme s brusnicovým džemom a citrónom.



Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 43 826 times, 9 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *