Vegan sviečková na smotane

Vegan sviečková je prvý recept zo Slovegán kuchárky, ktorý vám čiastočne prezradím. V knihe bude obsahovať aj recept na domáci seitan. Takže si na to počkajte a podporte vydanie prvej slovenskej vegánskej kuchárky na Startlabe.

Na vegan sviečkovú budete potrebovať:

 500g seitanu
 180g cibule
 400g očistenej mrkvy
 400g očisteného zeleru
 120g očisteného petržlenu
 200ml ryžovej smotany
 600ml zeleninového vývaru
 2PL oleja
 6 guličiek čierneko korenie
 6 guličiek nového korenia
 2 klinčeky
 3 bobkové listy
 2PL octu
 2PL cukru
 1ČL soli
 ½ citrónu - šťava
Knedľa:
 500g polohrubej pšeničnej múky
 350ml vody
 15g droždia
 2ČL soli
 1ČL cukru
 1PL olivového oleja

Množstvo4 porcie
NáročnosťZačiatočníkCelkovohodina 40 minút

Ingredients

 500g seitanu
 180g cibule
 400g očistenej mrkvy
 400g očisteného zeleru
 120g očisteného petržlenu
 200ml ryžovej smotany
 600ml zeleninového vývaru
 2PL oleja
 6 guličiek čierneko korenie
 6 guličiek nového korenia
 2 klinčeky
 3 bobkové listy
 2PL octu
 2PL cukru
 1ČL soli
 ½ citrónu - šťava
Knedľa:
 500g polohrubej pšeničnej múky
 350ml vody
 15g droždia
 2ČL soli
 1ČL cukru
 1PL olivového oleja

Directions

33
vegan sviečková na smotane

Knedľa:

Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a nadrobeným droždím. Potom pridajte vodu a zmiešajte. Vznikne lepivé cesto, ktoré teraz nechajte pomúčené 1 hodinu v pokoji kysnúť na teplom mieste.

Po hodine cesto rozdeľte na 2 alebo 4 časti na dobre namúčenej doske a vytvarujte knedle. Nechajte ho potom ešte ďalších asi 20 minút kysnúť. Ak by boli bochníky príliš lepivé poprášte ich múkou.Hrniec naplňte do polovice vodou a nechajte ju zovrieť. Pridajte vytvarované cestoa hrniec prikryte. Na strednom plameni varte 20 minút bez odkrývania.

Domácu knedľu môžete nechať vychladnúť, potrieť jemne olejom a potom zmraziť všetko, čo nespotrebujete.

sviečková na smotane so seitanom

Sviečková omáčka:

Cibuľu si nakrájate na drobno a opražte ju do zlata na miernom ohni a 2PL oleji. Trvá to asi  5-10 minút.

Medzitým si očistite mrkvu, petržlen a zeler. Nakrájajte ich na menšie kocky a pridajte do hrnca k cibuľke, keď je zlatistá. Všetko spolu pár minút restujte kým zelenina nechytí správnu farbu. Potom pridajte 2PL cukru a znova miešajte aby cukor na zelenine skaramelizoval. Po minúte pridajte ocot a znova miešajte kým sa tekutina nevyparí.

Všetko zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte korenie, bobkový list a soľ. Nové korenie, čierne korenie a klinček môžete zviazať do vrecka, aby ste ich nemuseli v omáčke hľadať.

Zeleninu s korením varte do úplneho zmäknutia asi hodinu na mierno ohni. Zeleninu môžete rozmixovať tyčovým mixérom  alebo prepasírovať, nezabudnite predtým vybrať korenie.

Finálny krok je pridanie šťavy z polovice citrónu, smotany a soľ ak treba. Ak máte omáčku príliš hustú zriedte ju vodou a ak je príliš riedka tak pridajte hladkú múku. Ak mixujete zeleninu ako ja, skôr budete potrebovať omáčku zriediť vodou a smotanou.

vegan sviečková

Seitan nakrájajte na kúsky a opražte do zlata na oleji. Omáčku so seitanom a knedľou servírujte samozrejme s brusnicovým džemom a citrónom.


(Visited 2 727 times, 16 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *