Vegan pizza slimáky

Väčšina rôznych “slimákov” a hniezd z lístkového cesta, ktoré som ochutnala boli príliš suché. Maminine pizza slimáky také nikdy neboli. Vždy boli dokonalo šťavnaté a chutné. Rozhodla som sa ich prerobiť na vegánske a držala si palce, aby tiež neskončili sucho. Neskončili! Takže vám pridávam môj recept na vegan pizza slimáky!

Na vegan pizza slimáky potrebujete:

 1 lístkové cesto
 70ml rajčinového pyré (alebo kvalitného kečupu)
 1 kus sojakrému Lunter
 80g rastlinného syru
 hrsť olív
 1PL olivového oleja + na potretie
 1ČL oregána
 čerstvá bazalka
 štipka soli

 

Ingredients

 1 lístkové cesto
 70ml rajčinového pyré (alebo kvalitného kečupu)
 1 kus sojakrému Lunter
 80g rastlinného syru
 hrsť olív
 1PL olivového oleja + na potretie
 1ČL oregána
 čerstvá bazalka
 štipka soli

Directions

Pizza slimáky
vegan pizza slimáky

Postup na vegan pizza slimáky:

Rajčinové pyré zmiešajte s oregánom (alebo zmesou talianske bylinky), olivovým olejom, štipkou soli. Rozbalte lístkové cesto a precízne a štedro ho celé potrite pyré alebo kečupom. Ak použijete kečup, tak doňho tiež zamiešajte oregáno alebo bylinky a oliváč.

Rajčinové pyré nájdete v obchodoch v tube, menšej konzerve alebo skle. Je to husná  pasta s intenzívnou chuťou.

Potom si nastrúhajte raslinný syr a posypte ním základ. Olivy nakrájajte na tenké kolieska a pridajte ich tiež. Potom vytlačte roznomerne kúsky sojakrému. Pridajte lístky bazalky a začnite cesto rolovať z tej dlhšej strany. Rolujte pomaly a rovnomerne. A začnite rolovať s dlhšej hrany cesta, aby ste dostali čo najdlhšieu roládu. Ak sa pomýlite tak vám vznikne menej oveľa väčších hniezd. To sa m§že hodiť ak chcete väčšie porcie, ale estetickejšie sú tieto jednohubky.

vegan pizza slimáky

Roládu nakrájajte ostrým nožom na kolieska s hrúbkou tak 1-1,5 cm. Od vegan pizza slimákov vás delí už len kúsok! Poukladajte ich na plech s papierom na pečenie. Z jedného cesta upečiete asi jeden plech. Potom kolieska potrite olivovým olejom (alebo jemne sladeným rastlinným mliekom). To slúži ako náhrada vajíčka.

V predhriatej trúbe pizza slimáky pečte asi 15 minút na 180stupňoch. Keď sa dopečú, nechajte ich ešte trochu vychladnůt kým ich odoberiete z plecha – za horúca sa môžu ešte rozpadávať sťavnaté vnútra. Dajte im teda čas.

Môžete skúsiť vynechať aj rastlinný syr a použiť len sojakrém od Luntera a asi tomu nič nebude chýbať! Na sojakrém som maniak a som rada, že posledné dva týždne sa mi podarilo zohnať ho v Prahe. Skúsila som aj polovicu plechu bez sojakrému len s rastlinným syrom a veru, tá polovica so sojakrémom bola lepšia.

 

pizza rolada

pizza slimáky recept

 

(Visited 1 739 times, 3 visits today)

5 Comments

  1. Domca 29. augusta 2018 at 16:36

    Kde jsi v Praze sehnala sojakrem? Chtěla jsem šneky udělat a selhala jsem na absenci sojakremu

    Reply
    1. mm Surová dcérka 29. augusta 2018 at 22:32

      Behom tyzdna ho mavaju vo World Vegan. Vypredava sa im, ale ked pridu zasoby tak je :) Vraj aj Veganland máva.

      Reply
  2. Barbora 20. septembra 2018 at 9:28

    Ja by som sa rada spýtala, aké lístkové cesto používate.

    Reply
    1. mm Surová dcérka 20. septembra 2018 at 16:16

      Lístkové cesto kupujem v Prahe, najviac sa mi osvedčilo lístkové cesto z ceskeho Lidl-u. Väčšina ciest býva s rastlinným tukom, nie živočíšnym. Takže stačí prezrieť zloženie. Na Slovensku dokonca Vegana mávala aj možnosť veg cesta bez palmoveho oleja. :)

      Reply
  3. Pingback: Krémové vegan rajčinové rizoto s cuketou - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *