Vegan parížske rožky

Vyzerajú ako parížske rožky, chutia ako parížske rožky, ale neobsahujú žiadne maslo, mlieko, vajíčko… Sú vegánske a sú raw. Vegan parížske rožky. O Vianociach hovoríme ako o sviatkoch pokoja a mieru. Bodaj raz také budú, keď nebudú trpieť kapry, živé stromčeky a zvieratá, ktoré naša vianočná nadprodukcia jedla stojí ich pokoj. Všetko môžeme mať pripravené šetrnejšie k planéte, zvieratám a nášmu zdraviu. Tak poďme na to! :)

Na orechový základ potrebujete:

– 200g vlašských orechov
– 2 až 3 PL kokosového cukru
– 2PL agáve

Vlašské orechy tento krát nenamáčame, ale dáme ich priamo do mixéra s kokosovým cukrom. Rozmixujeme  ich  spolu a dáme do misky. Orechy pustia mixovaním tuk a budú lepivejšie. Ale pridáme ešte trochu agáve, aby nám zmes dobre držala a dala sa spracovať na cestíčko. Nebojte sa  robiť všetko podľa seba a pridať viac či menej agáve,  aby ste mali cestíčko také, ako v našom video recepte:

Cesto vyvaľkáme čo najtenšie a povykrajujeme z neho mesiačiky. Aby sa nám cesto nelepilo na podložku, namiesto múky použijeme kokosový cukor. Takže učrite nesladte veľa, lebo nejaký cukor do cesta pribudne pri vaľkaní. Mesiačiky poukladáme na papier na pečenie a dáme do sušičky. Sušenie trvá asi 6 -7 hodín na teplote do 42 stupňov. V polovici sušenia ich pretočíme,a by sa dobre presušili aj z druhej strany. Môžete skúsiť sušenie na radiátore, alebo sušiť v trúbe na vyššej teplote. Tak nebudete mať úplne raw parížske rožteky, ale vegánske budú stále.

Na parížsky krém potrebujete:

– 300g kešu orechov
– 50g kakaového masla
– 2PL kokosového oleja
– 100g vegánskej alebo raw čokolády
– 2-3PL nepraženého kakaa
– 2PL agáve

Kešu oriešky si necháme cez noc namočené vo vode, aby zmäkli a dali sa rozmixovať na úplne hladký krém. Pred mixovaním ich scedíme a presušíme, aby neboli vlhké.  Nad teplou vodou si roztopíme v hrnčeku celú tmavú vegánsku alebo raw čokoládu, podľa toho aká nám chutí a či robíme raw alebo vegan verziu. Do mixéra teda dáme kešu oriešky, roztopenú čokoládu a kakaové maslo (nemusíme hneď pridať všetko, môžeme si odložiť niečo na polevu), môžeme pridať aj  2-3 lyžice raw kakaa, pridáme aj kokos a agáve a rozmixujeme. Čokoládu a kakaove maslo pridávajte podľa chuti. My vždy ochutnáme a pridáma viac ak chceme krém ešte čokoládovejší. 

My sme raw kakao nakoniec nepridali, aj keď sme chceli, lebo sme pri natáčaní videa úplne zabudli. Nezabudnite krém ochutnať, či je dosť čokoládový, dosť horký a podľa vašej chuti. Krémom ozdobíme náš orechový základ a necháme takto rožteky stuhnúť  aspoň pol hodinku. Nám stuhli nádherne a pustili sme sa do čokoládovej polevy.

vegan parížske rožky

Pri príprave krému si môžeme odložiť roztopenú čokoládu a kakaové maslo, ktoré použijeme na polevu. Ale ak miniete čokoládu do krému, tak si znova roztopíme aspoň polovičku čokolády, kakaového masla a pridáme trochu kokosového oleja, aby nám všetko lepšie stuhlo na rožtekoch. Rožky opatrne dole nohami namočíme do čokolády a dáme opäť stuhnúť aspoň na hodinu. Potom už sú parížske rožteky hotové. Najlepšie sú deň po príprave keď sa všetky chute spoja a  keď trochu roztuhnú po vybratí z chladničky. Vegan parížske rožky.
vegan parížske rožky

Ak sa ti páči, čo robíme, pomohli sme ti na tvojej ceste, môžeš sa stať naším patrónom tu a získať rôzne odmeny a výhody :) vegan parížske rožky.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 15 375 times, 1 visits today)

10 Comments

  1. Pingback: Vianočný tofu kapor so zemiakovým šalátom - Raw Mother&Daughter

  2. Pingback: Vianočná hubová polievka - Raw Mother&Daughter

  3. Pingback: Vegan Linecké koláčiky - Raw Mother&Daughter

  4. Zuzka 22. decembra 2016 at 18:33

    Děkuji za recept! Jdu na to:)

    Reply
  5. Pingback: Vegánsky "vaječný" likér - Surová Dcérka

  6. Barbora 9. decembra 2018 at 11:57

    prosim kolik kakaoveho masla v kremu? neni tam mnozstvi. dikz barbora

    Reply
    1. Surová dcérka 9. decembra 2018 at 12:20

      Robili sme to od oka, ale mozes vo videu pozriet ze je to tak 1dc čokolády a kakaového masla, tak mozes zacat a potom pridat aby bol krem dost cokoládový a horký. Vždy pridavame podla chuti :)

      Reply
  7. Petra 30. decembra 2018 at 23:37

    K tomuto receptu bych, prosím, měla dotaz – netuší někdo, proč se mi při výrobě krému odděluje tuk od zbylé hmoty, která je pak hrozně hutná? Mixér máme podobný jako vy. Jedině mě napadá vlhkost toho kešu – jestli se tak třeba čokoláda může srazit? Už při mixování není tak vzdušný, lehký jako váš ve videu, při nanášení na podklad pak vytéká zvlášť olej (vypadá v podstatě jako čisté kakaové máslo) a zvlášť tuhá hmota.
    Díky za případné tipy! :)

    Reply
  8. Pingback: Vegan Kokosky s náplňou - Surová Dcérka : Vegan Vianoce

  9. Dagmar 17. decembra 2021 at 9:26

    Ahoj to to je u mňa najoblubenejši recept každý rok sa k nemu vraciam dokonca chutí aj mojmu 82 ročnému svokrovi .

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *