Vegan Kokosky s náplňou

Milujem linecké, milujem parížske rohlíčky… Ale najviac zo všetkých Vianočných koláčikov milujem kokosky s džemovou náplňou. Počas Vianoc zmizli z tanierov ako prvé. K čomu som asi prispela hlavne ja. Spájajú v sebe linecké koláčiky s džemom, čokoládový krém parížskych rohlíčkov a kokosky. Tie ma samé o sebe nikde tak neoslovovali, ale s náplňou, sú jednoducho geniálne. Tento dezert som nejedla možno 15 rokov, kým som sa dostala tento rok k vegánskej verzií. A musím povedať, že kokosky z aquafaby mi chutia ešte viac ako klasické! Spraviť si vegan kokosky s náplňou sú jednoznačne piplačka, ktorá stojí za všetok čas.

Vegan kokosky s náplňou:

Linecké
 150 g raslinného masla (Alsan BIO, Naturli, Flora Gold)
 225 hladkej pšeničnej/špaldovej múky
 55 g práškového cukru
 kôra z 1 menšieho BIO citróna
 2 PL holandského kakaa
Kokosky
 170 g aquafaby ( z 1 konzervy cíceru)
 1 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml)
 1 ČL vanilkovej pasty (5 g)
 1 ČL guarovej / xantanovej gumy (3,3g)
 150 - 180g kryštálového cukru
 150 g sušeného strúhaného kokosu.
Čoko-džemová plnka
 225 g hustej rastlinnej smotany (dr. Oetker Creme Vega, PlantOn Creamo)
 30 g kryštálového cukru
 150 g horkej 70% čokolády (Lindt)
 60 g raslinného masla (Alsan BIO, Naturli, Flora Gold)
 pohár jahodového, marhuľového či iného obľúbeného džemu
Poleva
 60 g kakaového masla / raslinného masla / rastlinnej smotany
 80 g horkej 70% čokolády (Lindt)

NáročnosťPokročilý

Ingredients

Linecké
 150 g raslinného masla (Alsan BIO, Naturli, Flora Gold)
 225 hladkej pšeničnej/špaldovej múky
 55 g práškového cukru
 kôra z 1 menšieho BIO citróna
 2 PL holandského kakaa
Kokosky
 170 g aquafaby ( z 1 konzervy cíceru)
 1 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml)
 1 ČL vanilkovej pasty (5 g)
 1 ČL guarovej / xantanovej gumy (3,3g)
 150 - 180g kryštálového cukru
 150 g sušeného strúhaného kokosu.
Čoko-džemová plnka
 225 g hustej rastlinnej smotany (dr. Oetker Creme Vega, PlantOn Creamo)
 30 g kryštálového cukru
 150 g horkej 70% čokolády (Lindt)
 60 g raslinného masla (Alsan BIO, Naturli, Flora Gold)
 pohár jahodového, marhuľového či iného obľúbeného džemu
Poleva
 60 g kakaového masla / raslinného masla / rastlinnej smotany
 80 g horkej 70% čokolády (Lindt)

Directions

60
plnené kokosky vegan

Linecké kolieska

Najskôr začnite prípravou lineckých koliesok, ktoré budú slúžiť ako podklad kokoskám. Maslo nakrájajte na menšie kocky. Múku zmiešajte s múčkovým cukrom, citrónovou kôrou a kakaom. Potom pridajte maslo a vypracujte cesto končekmi prstov. Pracujte rýchlo, cesto netreba príliš spracovávať. Ak by sa vám zdalo cesto lepivé, pridajte ešte múku.

Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte ho do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc.

Cesto si potom rozdeľte na menšie časti a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm. Z cesta povykrajujte kolieska s priemerom 4 cm. Kolieska uložte na papier na pečenie a dajte piecť na 180 stupňov. Koláčiky pečte 5 minút v trúbe bez ventilátora, asi 4 minúty ak máte ventilátor. Výsledkom by malo byť asi 60 koliesok.

Kokosky z aquafaby

Tu je najnáročnejšia časť, ak nemáte s aquafabou skúsenosti tak na mojom instagrame nájdete malý kurz, kde vám všetko vysvetlím a ukážem. Aquafaba je nálev zo strukovín, zvyčajne z cíceru, ktorý sa dá vďaka obsahu proteinov a škrobu šľahať rovnako ako bielka.

Konzervu cíceru si dajte do chladničky, aby bola aquafaba vychladená, kým ju začnete šľahať. Po vychladení ju sceďte do misi a cícer si odložte na nejaké dobré vegánske jedlo. Konzerva cíceru môže obsahovať od 160 do 200 g aquafaby. Ak jej budete mať, použite pri šľahaní radšej viac cukru, ak menej, použite cukru menej.

Pridajte citrónovú šťavu, vanilkovú pastu a guarovú gumu. Prírodná guma je voliteľná ingrediencia, ale naozaj ju odporúčam, ak chcete našľahať veľmi tuhý sneh. Zoženiete ju v zdravej výžive, lekárni či online.

Zmes začnite šľahať v kuchynskom robote s metličkou. Začnite na menších obrátkach a potom ich zvýšte na maximum. Robot nechajte bežať asi 5 minút. Vtedy by mal byť sneh už krásne vyšľahaný, biely a mali by sa tvoriť aj malé špičky. Teraz začnite postupne pridávať cukor, ktorý sneh ešte viac stuží, to je jeho hlavná úloha. Ak uvidíte, že sneh kráne stuhol a tvoria sa v ňom veľké špicky, tak už cukor nepridávajte, lebo by sneh začal rednúť. Po pridaní poslednej lyžice cukru šľahajky len kým sa nerozpustia zrniečka cukru – sneh skontrolujte medzi prstami alebo ochutnajte.

Potom už len na stredných otáčkaj začnite pridávať strúhaný kokos. Miešajte len kým sa kokos rovnomerne nevpracuje do snehu. Výsledok naplnťe do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou.

Z tohto množstva vám znova výjde asi 60 kokosiek, budete potrebovať ideálne 2 plechy naraz. Pomocou vykrajovadla na linecké si na papier na pečenie obkreslite kružnice s priemerom 4 centimetre, alebo to skúste od oka. Trúbu si vyhrejte na 90 stupňov.

Pomocou zdobiacej špičky vytvorte kokosky. Dajte ich do trúby sušiť na 2 hodiny. Ak máte trúbu s ventilátorom, môžete ich sušiť spolu, priebežne vymieňajte poradie plechov aby sa sušili rovnomerne. Ak máte trúbu bez ventilátora, sušte každý plech zvlášť.

Čokoládový krém

Kým sa kokosky sušia, pripravte si čokoládový krém. V malom hrnci priveďte k varu smotanu a cukor. Po zovretí zložte hrniec z ohňa a pridajte k smotane čokoládu, aby sa roztopila. Po čokoláde primiešajte rastlinné maslo. Teraz zmes zmení konzistenciu a bude nehomogénna. Metličkou alebo špachtľou začnite zmes miešať. Miešajte kým sa maslo nezapracuje a nevznikne hladký homogénny krém.

Krém dajte schladiť kým sa dosušia pusinky, aby mal maslovú konzisteniu, ale nebol príliš tuhý.

lepené kokosky s džemom

Vegan kokosky s náplňou

Keď máte prirpavené kokosky, linecké aj krém, začnite plnením a lepením. Čokoládový krém dajte do cukrárskeho vrecka s malou zviezdicovou špičkou. Každé linecké koliesko obkružte krémom, aby vnútri vznikol kruhový priesor na džem. Do každej kokosky dajte asi 1 čajovú lyžičku džemu. Milujem jahodový!

Na vrch posaďte kokosku a jemne zatlačte, aby držala. Takto nechajte kokosky stuhnúť v chladničke, aby krém úplne stuhol a kokoska zostala pevne na vrchu.

Pos tuhnutí zostáva posledná úloha. Čokoládová poleva. V malom hrnci nechajte roztopiť kakaové maslo, zložte ho z ohňa a pridajte čokoládu aby sa tiež roztopila. Najradšej používam kakaové maslo, lebo je prirodzene prítomné v čkoláde. Čím viac tuku čokoláda obsahuje, tým je tekutejšia. Môžete ale použiť aj raslinné maslo či rastlinnú smotanu, ktoré tiež čokoládu zriedia.

Čokoládu nechajte trochu vychladnúť, aby nebola príliš teplá – mohla by poškodiť krém alebo pusinky. Do čokolády namočte spodnú časť kokosiek tak, aby kokosky zostali bez čokolády, ale krém bol v čokoláde obalený. Namočené kokosky odkladajte na mriežku alebo papier na pečenie.

Vegan kokosky skladujte v chladničke. Mám odskúšané že vydržia minimálne týždeň, aj keď kokosky sú najlepšie v prvé dni.

Verím, že tento recept si zamilujete rovnako ako ja! Na prvé ochutnanie. Ďalšie Vianočné vegánske recepty nájdete tu.

vegánske kokosky
lepené kokosky
(Visited 3 481 times, 74 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *