Vegan Grilážky

Pár týždňov predtým ako som sa pustila do prípravy druhej knihy spravila som si krátky prieskum. Majiteľov prvej časti Slovegána som sa pýtala, ktoré recepty im v knižke chýbali najviac. K môjmu veľkému prekvapeniu vyhrali práve grilážky. Dala som si teda na nich extra záležať a zveganizovala som ich podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. V záujme znižovania obsahu cukru som nahradila karamel datlami, vznikla teda aj o niečo zdravšia verzia a vegan grilážky. Stále však chuťovo a výzorovo dokonalá.

Vegan grilážky:

 200 g medjool datlí
 400 ml kokosového mlieka v konzerve
 120 g kryštálového cukru alebo agáve (do vegan salka)
 100 g vlašských orechov
 4 vegánske tortové oplatky

NáročnosťPokročilýPríprava20 minútVarenie40 minútCelkovohodina

Ingredients

 200 g medjool datlí
 400 ml kokosového mlieka v konzerve
 120 g kryštálového cukru alebo agáve (do vegan salka)
 100 g vlašských orechov
 4 vegánske tortové oplatky

Directions

62
vegan grilážky Slovegán

Datle nasypte do misky a zalejte ich vriacou vodou, aby zmäkli. Následne si podľa receptu z úvodu tejto knihy pripravte salko z kokosového mlieka a cukru. Pre účely tohto receptu budete potrebovať 250-260 ml zredukovanéhomkokosového salka.

Vegan Salko

V hrnci nechajte zovrieť kokosové mlieko. Až zovrie, znížte teplotu a pridajte cukor alebo agáve sirup. Podľa chuti môžete použiť aj iné sladidlo – každé sladidlo výsledné salko dochutí a zafarbí trochu inak. Všetko premiešajte a varte ďalších 20-25 minút pri teplote 95 – 99 stupňov tak, aby mlieko nevrelo, ale len jemne bublalo. Mlieko občas premiešajte.

Teplotu pri varení odporúčam sledovať kuchynským teplomerom. Takto budete mať celý proces pod kontrolou a redukovanie vám nebude trvať príliš dlho. Ak sa vášmu mlieku nebude chceiť redukovať a nemáte teplomer, pomáha mlieko intenzívne miešať, aby z neho neustále unikala para.

Grilážky

Salko ešte za tepla nalejte do mixéra. Pridajte aj scedené datle, ktoré medzitým zmäkli. Zmes rozmixujte do hladka a prelejte späť do malého hrnca v ktorom ste pripravovali salko. Všetko ešte raz priveďte k varu a varte asi dve minúty, kým zmes trochu zhustne. Základ na grilážky je hotový. Do hrnca s grilážou vmiešajte nadrobno nasekané vlašské orechy a nechajte vychladnúť.

V ďalšom kroku si pripravte tortové oblátky. Oblátky bez živočíšnych zložiek sú dnes už bežne dostupné, vždy si ale radšej skontrolujte zloženie. Nájdete ich vo väčších supermarketoch (mne sa osvedčil Kaufland), väčšinou niekde pri sladkom trvanlivejšom pečive.

Griláž si rozdeľte na tri rovnaké časti. Takto sa uistíte, že každa vrstva plnky bude plus mínus rovnako hrubá. Na pracovnú dosku položte prvú oblátku a potrite ju tenkou vrstvou griláže. Vrstvy takto postupne prekladajte, kým nebudete mať medzi štyrmi vrstvami oblátok tri vrstvy griláže.

Nakoniec grilážky zhora zaťažte plechom alebo knihou a nechajte odpočívať a tuhnúť – najskôr hodinu pri izbovej teplote, potom v chladničke cez noc.

Po stuhnutí najlepšie vrúbkovaným nožom odrežte menej estetické okraje. Grilážky podľa nálady narežte na menšie obdĺžniky alebo štvorce. Skladovať ich môžete pri izbovej teplote alebo v chladničke.

Celú kapitolu Vianočných receptov nájdete v prvej Slovegán kuchárke. Ďalšie Vianočné vegánske recepty z blogu, ako kokosky, linecké, medovníky, kapustnicu či tofu kapra, nájdete tu.

grilážky Slovegán vegánske

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 6 611 times, 13 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *