Do kategórie rýchlych receptov pridávam aj tieto vegan cacio e peppe špagety, ktoré sú hotové za 15-25 minút. Podľa toho či k nim budete opekať aj tofu a zeleninu ako prílohu, čo určite odporúčam. Klasické cacio e peppe sú hlavne o syre a čiernom korení. Moja vegánska verzia, inšpirovaná touto klasickou, používa aj trochu vegan syra, ale hlavne lahôdkové droždie, ktoré dodá príjemnú umami syrovú chuť.
Vegan cacio e peppe:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Lahôdkové droždie – aj k tomuto jedlu sa skvelo hodí jemná syrová chuť ladôdkového droždia. Lahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete ho v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch.
Postup:
V hrnci nechajte zovrieť dobre posolenú vodu a dajte variť špagety.
Na suchej panvici na strednom ohni krátko opečte celé čierne korenie. Stačí 30-60 sekúnd, kým sa jemne opečie. Korenie následne na jemne pomeľte alebo rozdrvte v maždiari. Do panvice pridajte maslo, aby sa roztopilo a hneď vráťte spať aj čierne korenie, pridajte smotanu na varenie, vodu z cestovín a lahôdkové droždie. Omáčku priveďte k varu a dochuťte soľou a citrónovou šťavou.
Pridať môžete aj hrsť či viac vašeho obľúbeného vegan syra, alebo nemusíte.
Vedľa na panvici opečte tofu či tempeh a zeleninu, ak si chcete spegety ešte doplniť. Odporúčam artičoky, cherry rajčiny či cuketu. Samozrejme moje obľúbené lahôdkové tofu.
Špagety sceďte, vmiešajte do omáčky a servírujte s čerstvým čiernym korením, droždím či syrom.
Pozrite sa na viac receptov na vegan hlavné jedlá tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.